İş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ile bunlara bağlı ilamlı icra takipleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri için %8, Diğer tüm avukatlık hizmetleri için %18.
26/11/2021 tarihli ve 31671 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 4862 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile adli yardım ve adli müzaharet kapsamında verilen avukatlık hizmetlerinde KDV oranı %8'e indirilmiştir.
Avukatlık Kanununda yer alan adli yardım ve adli müzaharet hükümleri kapsamında verilen avukatlık hizmetleri ile aile mahkemeleri” şeklinde değiştirilmiş ve bu uygulama ile adli yardım ve adli müzaheret kapsamındaki avukatlık görevlendirmelerinde uygulanan KDV oranı yüzde 18'den yüzde 8'e düşürülmüştü.
Arabuluculuk anlaşmasına istinaden işçiye ödenen kıdem tazminatı da gelir vergisinden istisna olup tavanı aşmayan kısmı tevkifata tâbi tutulmamalı yani gelir vergisi stopajı uygulanmamalıdır[4]. Arabuluculuk ve avukatlık hizmetleri genel olarak yüzde 18 oranında KDV'ye tâbidir.
1594 sayılı Cumhurbaşkanı Kararıyla arabuluculuk müessesiyle ilgili indirimli oran (%8) kapsamına alınan hizmetler, iş uyuşmazlıklarında dava şartı olarak arabuluculuk ve buna bağlı ilamlı icra takiplerine yönelik verilen avukatlık hizmetleridir.
İlgili 17 soru bulundu
%8 KDV: Genel olarak tüketim ürünlerinde kullanılır ve günümüzde en yaygın olan KDV dilimidir. Bu kategori de temel tüketim olarak adlandırılır ve lükse girmez. Şampuan, kağıt havlu, asitli içecekler olmak üzere yeme içme ürünlerinin tamamı bu kategoride yer alır.
7346 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile; - %18 olarak uygulanmakta olan genel KDV oranı % 20'ye - % 8 KDV'ye tabi teslim ve hizmetlerin KDV oranı %10'a, yükseltildi. Düzenleme 10 TEMMUZ 2023 tarihinde yürürlüğe girecektir.
Arabuluculuk sürecinin sonunda seri uyuşmazlıklarda anlaşma sağlanması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, her bir uyuşmazlık bakımından, Ticari Uyuşmazlıklarda 2.000,00 TL, diğer uyuşmazlıklarda ise 1.400,00 TL ücret isteyebilir.
Mahkeme kararında “KDV hariç” şeklinde bir ifadenin yer alma- ması halinde, vekalet ücretinin KDV dahil olduğu kabul edilir ve iç yüzde oranı uygulanmak suretiyle hesaplanan KDV, düzenlenen ser- best meslek makbuzunda gösterilir.
Avukatların KDV Genel Uygulama Tebliğinin de belirtilen (I/C-2.1.3.1/b) kapsamında ki salıcılara karşı yapmış oldukları danışmanlık hizmetleri 5/10 KDV tevkifatına tabidir. kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarına karşı yapmış oldukları hizmetler 5/10 KDV tevkifatına tabidir.
Danıştay Kararı: Karşı Taraf Vekalet Ücreti KDV'ye Tabidir.
Boşanma davaları için alınabilecek en düşük ücret 2023 yılında Avukatlık Asgari Ücret Tarifesine göre 9.200,00 TL'dir. 2023 Boşanma Avukatı ücreti 9.200,00 TL olarak belirlenmiştir. Belirlenen bu ücret alınabilecek en düşük ücreti göstermektedir.
Arabuluculuk faaliyeti sonucunda tarafların kısmen yada tamamen anlaşmaları halinde arabulucunun taraflardan alacağı ücretler ile ilgili tarifede yer alan rakamlar brüt ücrettir. Bu ücrete KDV ve stopaj dahildir.
Örneğin, KDV oranı yüzde 8'e indirilen bir malın satışında KDV oranını sehven yüzde 18 uygulanabilmektedir. Bu durumda, alıcı da ödemiş olduğu yüzde 18 oranındaki KDV tutarını indirim konusu yapabilmektedir.
Avukatlık ücreti peşin ödenir. Tarifede belirlenen ücretler KDV hariç net ücretlerdir.
Ülkemizde alınan KDV oranları %1, %8 ve %18 olmak üzere 3 çeşittir. Lüks olmayan temel tüketim ve barınma ihtiyaçları için %1, yumurta, peynir, süt vs. tüketim ürünlerinden %8, temel tüketim ürünü sayılmayan beyaz eşya, telekomünikasyon ürünlerinden ise %18 oranında KDV alınmaktadır.
Şu konuyu da merak ediyor olabilirsiniz: “Avukatlar fatura keser mi?” Cevabı hayır, avukatlar fatura düzenlemez. Avukatların yasal olarak tahsilat yapabilmesi için serbest meslek makbuzu kesmeleri gerekir. Makbuz kesildikten sonra bir nüshası müşteriye diğeri avukatın muhasebe kayıtlarında kalmalıdır.
5043 sayılı kanunda ücretin belirlenmesi esası olarak avukatın davayı kazandığı kısmının yüzde onu ile yüzde yirmisi arasında arasında ücrete hak kazanağı düzenlenmiştir.
Avukat davayı kaybederse para öder mi? Davanın kaybedilmesi durumunda karşı tarafın avukatlık ücreti ve yapılan yargılama giderleri kaybeden tarafın üzerinize bırakılacaktır. Burada avukatın para ödemesi söz konusu değildir.
İki taraflı bir uyuşmazlıkta, arabulucunun ücreti tarifede belirlenen 2 saatlik ücretten az olamaz. Dolayısıyla, iş hukukundan ve tüketici hukukundan kaynaklanan uyuşmazlıklarda alt sınır 1600 TL, ticari uyuşmazlıklardan kaynaklanan uyuşmazlıklarda ise 3120 TL'dir.
Tarafların arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaları hâlinde, arabuluculuk ücreti, Arabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinin eki Arabuluculuk Ücret Tarife- sinin İkinci Kısmına göre (iki saatlik ücretten az olmamak üzere) ödenir. Bu ücret kural olarak taraflarca eşit şekilde karşılanır (6325 sayılı HUAK md. 18/ A-12).
(3) Arabuluculuk sürecinin sonunda anlaşma sağlanamaması halinde, arabuluculuğun konusu para olan veya para ile değerlendirilebilen hukuki uyuşmazlık olsa bile arabulucu, arabuluculuk ücretini bu Tarifenin eki Arabuluculuk Ücret Tarifesinin birinci kısmına göre isteyebilir.
KDV dahil hesaplama formülü, mal veya hizmetin fiyatı x (1 + KDV oranı) şeklindedir. Bu formülü bir örnek üzerinde uygulayalım. Örneğin, 100 TL tutarındaki ürününüz var ve KDV oranını da %20 olarak belirlediniz. Bu durumda, 100 x (1 + 20/100) hesaplamasıyla KDV dahil toplam tutarın 120 TL olduğu sonucuna varırız.
Unlu mamuller haricinde kalan lüks tüketim malı olmayan süt, yumurta, peynir gibi temel tüketim mallarından yüzde 8 oranında vergi alınır. Mobilya, beyaz eşya, telekomünikasyon, zorunlu ihtiyaç duyulmayan bazı gıdalar gibi temel tüketim ürünleri olmayan mallara yüzde 18 oranında KDV uygulanır.
KDV dahil hesaplama; Kullanılan formüle göre; (Net tutar) x (1+ vergi oranı) dır. 1000 lira hizmetin kendi bedeli ve KDV oranı yüzde 20 ise ödenecek KDV dahil tutar 1000 x (1 + 20/100) işlemi uygulanarak bulunur: 1000 x 1,20 = 1200. Yani ödenecek KDV dahil tutar 1200 Türk Lirasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri