Gecenin kraliçesi, tohum ya da kesimler ile çoğaltılabilmektedir. Oldukça basit olduğundan dolayı kesimler ile çoğaltma tavsiye edilir. Tohum ile çoğaltır iken, çiçekler genel olarak belirsizdir ve ayriyeten uzun çimlenme zamanı sebebi ile çok güçtür.
Bitkinin çoğaltılması için iki farklı yöntem bulunmaktadır. İlk yöntem köklerden ayrıma yöntemi, diğer yöntem ise tohumdan çoğaltma yöntemidir. Köklerden ayırma yöntemi ile ağlayan gelin çiçeği çoğaltılırken, yetişkin boyutlara erişen bitki köklerinden ayrılır.
- En kısa ömürlü bir çiçektir. Bir gecenin kraliçesi çiçeği 4 saat içerisinde yaşar ve ölür. - Kremsi bir meyve vermektedir. - Sadece geceleri açan bir çiçektir.
Çiçeğin saksı değişimi Mayıs ve Nisan aylarında yapılmalıdır. Gala çiçeği kökten çoğalan bir bitkidir. Kökleri çoğaldığında ayırarak çoğaltabilirsiniz. Gala Çiçeği iç mekandaysa doğrudan güneş olmayan ve rüzgarısız bir bölgede konumlandırılmalıdır.
Atlas çiçeği, tohum veya kök çelikleri ile kolayca çoğaltılabilir. Tohumları çimlendirirken, tohumları nemli bir toprağa ekmeniz ve üzerini hafifçe örtmeniz gerekmektedir. Tohumların çimlenmesi genellikle 2-3 hafta sürer.
İlgili 45 soru bulundu
Kış ayları bu yöntem için uygun zamandır. Çiçek dalının kırılarak başka bir toprağa ekilmesi ile gerçekleşir. Özenerek yaptığınız çoğaltma işleminden sonra çiçeğiniz yerini sever ise çok geçmeden büyüyüp, güzelleşecektir.
Bitkilerin hızlı büyümesini sağlamak için, iyi drenajlı ve besin açısından zengin bir toprak kullanmalısınız. Bitkilerin ihtiyaç duyduğu besinler, büyüme hızlarını önemli ölçüde etkiler. Kompost ve organik gübreler kullanarak bitkilerinizin topraktan gerekli besinleri almasını sağlayın.
Kasım ya da mart ayında, çiçek bulunmayan dönemlerde üzerindeki sürgünleri alabilirsiniz. Alınan sürgün 22 ya da 24 derecede çimlendirilir. Çimlenen sürgün verimli bir toprağa dikilir ve filizlenmesi için beklenir. Ortalama 5 hafta içinde sürgün köklenecek ve yeni bir saksı içinde gardenya büyüyecektir.
Diğer bir adı zambak olan lilyum çiçeği aynı zamanda adanmışlığı ve saflığı simgeler. Pek çok kültürde hemen her rengiyle yer edinebilmiş olan zambak çiçeği özel bir çiçektir. Binlerce yıldır bilinmektedir ve ülkemizde asaleti de simgelediğine inanılır.
Bitkiden ayrılan sağlıklı dalların özellikle mayıs ayında torf bakımından zengin bir toprağa ekilmesi önerilir. Bu dönemde düzenli sulama yapmak gerekir. Sürekli nemli bırakılan toprakta yepyeni bir Atatürk çiçeği kolaylıkla kök salabilir. Çoğaltma işlemi için önerilen oda sıcaklığı ise 17-18 derece civarında seyreder.
Gecenin Kraliçesi Çiçeğinin Nitelikleri
Çiçeğin kökeni, Güney ve Orta Amerika'nın tropikal nemli ormanıdır.
Burney Rölyefi (ayrıca Gecenin Kraliçesi rölyefi olarak da bilinir), İsin-Larsa veya Eski Babil dönemine ait yüksek kabartmalı Mezopotamya terakota plakadır. Kabartmada kanatlı, çıplak, tanrıçaya benzeyen, kuş pençeli, baykuşlarla çevrili ve iki aslanın üzerine tünemiş bir figür tasvir edilmiştir.
Mor çiçekleri ile oldukça ün kazanan safran çiğdem çiçeği, nadir bulunan bir tür olduğu için listenin başında yer alıyor.
Tepe çelik yöntemiyle begonvili çoğaltmak için bitkideki genç dalı bulmalısınız. Genç ve olgun görünen begonvil dalını 10 cm kadar kesmelisiniz. Sadece dip kısımdaki yaprakları temizleyerek üst kısımdaki dallara dokunmamalısınız. Kesilen dalı, nemli ve verimli bir toprağa ekerek filizlenmesi için bekleyebilirsiniz.
Dikenler tacı çiçeğinin çoğaltma uygulaması bakımı gibi oldukça kolaydır. Çoğaltma için uygun olan zaman ilkbahar mevsiminin son zamanları olacaktır. Mayıs ayında dikenler tacı çiçeği çoğaltılabilir. Bitkinin sağlıklı bir gelişim sergileyen dalı kesilerek besin değeri yüksek nemli bir toprak içerisine dikilmelidir.
Lilyum çiçekleri, kokuları ve renkleriyle ön plana çıkmaktadırlar. Aynı zamanda zambak olarak bilinen lilyumlar, en çok yetiştirilen çiçekler arasında bulunmaktadır. Öyle bilinmesine rağmen lilyum çiçeği, 110 adet cinsi bulunan zambağın bir alt çeşididir.
Lilyum zambakgiller ailesindendir. Soğanlı bir bitkidir. Zambakgiller ailesinden genellikle turuncu, pembe, kırmızı, sarı gibi renklerede rastlanmaktadır.
Lilyum çiçeğinin kök kısmı soğanlı olduğu için köklerden ayırma işlemi yaparak rahatlıkla çoğaltabilirsiniz. Sonbahar ayları lilyum çiçeğinin ekimi için en ideal zamandır. Bu süre içerisinde lilyum soğanı ektiğiniz zaman bitkiniz oldukça sağlıklı bir şekilde gelişim gösterecektir.
Bu yöntemde ise açelya çiçeğinin gelişmiş dalları tepesinden 8-10 cm uzunluğunda kesilerek yeni saksıya ekilir. Açelya çiçeği tohumu ekilerek de çoğaltılabilir. Bitkinin tohumunu farklı bir saksıya ekip çimlendirerek çiçeğinizi çoğaltabilirsiniz.
Kamelya çiçeği hassas yapıda olan süs bitkileri arasında yer almaktadır. Bu bitkinin bakımı nispeten zordur. Bilhassa kış mevsiminde, büyük pembe, beyaz, ya da kırmızı çiçekleri ile bahçeleri renklendirmektedir. Kamelya bitkisinin çiçeklerinin gelişmesi için diğer bitkilerin aksine soğuk havaya ihtiyacı vardır.
Çiçek bakımı ve bitki yetiştirme hobisi sadece bahçelerde değil evlerde de popülerdir. Şık görüntüsü ve hoş kokusu ile gardenya, evde bakımı yapılan çiçekler arasındadır. Başta Japonya olmak üzere Asya ve Pasifik topraklarında yetişen bu tropikal bitki, özellikle kokusu nedeniyle tercih edilir.
Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz. | Bi̇tki̇, Çiçek, Organik gübre. Çayın Bitkilere Faydası. Çayın suyunu ve posasını çiçeklerimize organik gübre olarak kullanabiliriz.
Çiçek coşturan, bitkilerin ihtiyacı olan bitki besini takviyesini sağlayan gübredir. Günümüzde çiçekçilerde paketlenmiş, kullanıma hazır olarak satılan gübreler bulmak mümkün. Ancak dilerseniz evdeki besinleri de çiçek coşturan olarak kullanabilirsiniz.
Bunların beraberinde çiçeklere verilen bazı vitaminlerse daha sağlıklı gelişmelerine, çiçek açmalarına ve türlü rahatsızlıklara karşı bağışıklıklarını yükseltmeye destek olur. Randımanlı ve sağlıklı çiçek gelişimi için ihtiyaç olan altı ana besin maddesi karbon, hidrojen, oksijen, azot, fosfor ve potasyumdur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri