IS (Investment – Saving) Modeli Farklı faiz oranlarındaki denge üretim düzeylerini (mal piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve reel milli gelir düzeylerini) gösteren eğriye, IS eğrisi denir.
Kamu harcamalarının artırılmasıyla IS sağa kayar, AE ve Y artar. Bu durumda para talebi artar ve faiz oranı yükselir. 2. Artan faizlerin, özel yatırımları dışlamaması için para arzı, para talebini dengeleyecek şekilde artırılır, LM sağa kayar.
Faiz ile milli gelir arasında yatırım harcaması üzerinden oluşan bu ters yönlü ilişki nedeniyle IS eğrisi negatif eğime sahiptir.
IS-LM modeli kısa dönemde “Mal ve Para Piyasaları” arasındaki etkileşimi gösterir. IS-LM modeli “faiz oranı” ile “reel çıktı” arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. Ekonomide kısa dönem incelendiğinden “Fiyat Düzeyi” sabit kabul edilir.
IS eğrisinin eğimini belirleyen ana unsurlar:
i=Ao(1/b)-(1/kEb)Y formülünde (1/kEb) terimi IS eğrisinin eğimini verir. -kE ve b ne kadar artarsa eğim o kadar düşük (esneklik yüksek) olur ve IS'de o kadar yatık olur.
İlgili 43 soru bulundu
Modelin anahtar değişkeni faiz oranlarıdır. Farklı faiz oranlarındaki denge üretim düzeylerini (mal piyasasının dengede olduğu faiz oranı ve reel milli gelir düzeylerini) gösteren eğriye, IS eğrisi denir. IS üzerindeki tüm noktalarda mal piyasası dengededir.
Yani, otonom tüketim harcamaları, yatırım ve kamu harcamalrının azalması, veya vergilerin artması IS' i sola kaydırarak faizlerin ve toplam hasılanın düsmesine sebep olur.
Para talebinin faiz esnekliği ile IS eğrisi arasında herhangi bir ilişki bulunmamaktadır. Para talebinin faiz esnekliği, LM eğrisinin eğimini etkilemektedir. LM eğrisinin eğimi şu şekilde oluşmaktadır: Para talebinin faiz esnekliği arttıkça, para talebinin gelir esnekliği azaldıkça LM eğrisi yatıklaşmaktadır.
Likidite tuzağı eğrisi, toplam talebin faiz oranlarına göre düşük olduğu bir çizgi olarak çiziliyor. Buna göre; Grafiğin yatay ekseni faiz oranlarını temsil ediyor. Bu eksende genellikle nominal veya merkez bankası politika faiz oranları yer alıyor.
Ödemeler Dengesi Eğrisi, BP: Cari hesap (dış ticaret hesabı) ile sermaye hesabı toplamını sıfır kılan hasıla-yurtiçi faiz haddi bileşimlerinin geometrik yerini gösteren pozitif eğimli eğriye ödemeler dengesi eğrisi denir.
Gelir ve fiyatlar artarsa (Para arzı sabit) Para talebi eğrisi (Md) sağa kayar, denge faizler yükselir. Para arzı artarsa, (Para talebi sabit) Para arz eğrisi paralel sağa kayar denge faiz düşer.
Para talebi önemli bir olgudur. Bir ekonomi de para talebi çok yükselirse ülkede faiz oranı düşüşe geçer fakat enflasyonunda ters orantıyla yükselişi gözlemlenir. Eğer para talebi azalırsa bu sefer faizde bir yükseliş enflasyonda da o denli bir düşüş görülür.
Bu tam istihdam üretim seviyesine kadar devam eder. Ancak bu noktadan sonra fiyatların artması emek arzını ve hâsıla miktarını artıramaz. Dolayısıyla tam istihdam üretim düzeyine kadar fiyatlar genel seviyesi ile hâsıla düzeyi arasında pozitif bir ilişki vardır ve AS bu ilişkiyi yansıtacak biçimde pozitif eğimlidir.
Modelin dışa açık küçük ekonomiler için geliştirilmiş olanı Mundell-Flemming Modeli diye de adlandırılır. IS doğrusu I ve S eğrilerinin eşitliğine dayanır. Mal piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Basit Keynesyen modelin aksine faiz haddinin sabit olmadığı durumlarda geçerlidir.
Para arzının azalması, faiz oranlarının yükseldiğini göstermektedir. Buna bağlı olarak fiyatlar ile üretimin ise azaldığı görülebilmektedir. Dolayısıyla para arzının azalması, işsizliğe ve hatta üretim kapasitesinin yetersiz kullanılmasına sebebiyet verebilmektedir.
Likidite tercihi terimi ile bireylerin ve firmaların kaynaklarını hazır para halinde tutmaları tanımlanmaktadır. Likidite tercihi teorisi para talebi ile bu talebi etkileyen değişkenler arasındaki fonksiyonel ilişkiyi göstermektedir. Bireyler ve firmalar, işlem, ihtiyat ve spekülasyon güdüsü ile para talep edebilir.
Ekonomi dünyasında sıklıkla karşılaşılan bir terim olan likidite, bir varlığın kolay şekilde kayıpsız olarak nakde çevrilebildiğini ifade eder. Likiditenin yüksek olması, söz konusu varlığın hızla nakit paraya dönüştürülebileceği anlamına gelirken, düşük likidite ise dönüşümün daha zaman alıcı olduğunu gösterir.
Borçlar nakit olarak ödenmediği için likidite yani nakit para kullanımında azalma olur. Likidite krizi olmaması için şirketlerin dönüştürülebilir varlıkları ile nakit paranın dengeli olması gerekiyor. Likidite krizi yaşandığında ise şirketin varlıklarının değeri düşeceği için bu varlıkların nakde dönüşme oranı azalır.
Keynes'in görüşüne göre para talebinin etkilenmesi, işlem, ihtiyat ve spekülasyon olarak üç faktörden etkilenir. Likidite tuzağının basit tanımı ise şu şekilde olmaktadır. Para arzındaki artış oranlarının ekonomiyi canlandırma konusunda etkisiz kalması halidir.
Enflasyon hedefine ulaşınca kur politikasından vazgeçilip, kısa vadeli faiz oranları yükseltilerek likidite tuzağından çıkılabilir (Svensson, 2001). Likidite tuzağı altında izlenen bir başka parasal politika ise parasal genişlemedir.
Merkez Bankası faiz oranını düşürdüğündeyse para arzı artar. Para arzının sürekli artması, enflasyona neden olur. Merkez Bankası faiz oranlarını değiştirerek para arzı ve enflasyon üzerinde etkili olur.
Friedman ABD ile ilgili yaptığı çalışmalarında, nominal para arzının esasen merkez bankası tarafından belirlendiği sonucuna ulaşmıştır.
Para arzı (ya da aynı anlama gelen para stoku), bir ekonomide belirli bir anda mevcut parasal varlıkların toplam miktarını ifade eder.
Kamu harcamalarındaki artış sonucu, para piyasasında yaşanan para talep artışıyla ortaya çıkan faizlerdeki artışın özel sektör yatırımlarını gerileterek maliye politikasının etkisini azaltmasına dışlama (engelleme, crowding out) etkisi denir.
Hükümet alımları toplam planlanan harcamayı ne kadar artmışsa, yatırımlar tam o kadar düşer, “tam engelleme” durumu oluşur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri