Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir. Stevia, çok yoğun miktarda tüketilmemelidir.
Stevia da kontrolsüz tüketildiğinde, sağlık sorunlarına neden olabilir. * Yoğun tatlı aromaya sahip olan stevia, bazı kişilerde yutkunmada güçlük yaşatabilir. * Alerjik reaksiyon gösterme ihtimali de unutulmamalıdır. * Papatya çayı gibi bitkilere alerjisi olanların stevia tüketiminden uzak kalması gerekir.
Stevia, çok tatlı olmasına rağmen kalori içermeyen, papatyagiller familyasından bir bitkidir. Doğal bir tatlandırıcıdır.
Aslında çok eski dönemlerden beri doğal bir tatlandırıcı olarak kullanılan stevia, özellikle obezite ve şeker hastaları tarafından tercih ediliyor. Yiyecek ve içeceklerde sofra şekeri yerine kullanılabiliyor.
Kilo almadan tatlı krizlerinizi bastırabilirsiniz.
Stevia şeker içermez ve kalorisi oldukça azdır. Tatlı tüketimine son vermeden sürdürülebilecek iyi dengelenmiş bir diyetin parçası olabilir (K).
İlgili 41 soru bulundu
Doğal Tatlandırıcılar
Yaygın doğal tatlandırıcıları bal, stevia, agave şurubu, akçaağaç şurubu, hurma suyu ve Hindistan cevizi şekeri olarak sıralayabiliriz.
Bir yemek kaşığı kuru stevia yaprağı, bir bardak toz şekere eşdeğer tattadır.
Diyet, şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri bulunmaktadır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korumaktadır.
Stevia'yı Sıvı veya Toz Formda Kullanmak
Stevia damlalarını içeceklerde (sıcak veya soğuk), soslarda, salata soslarında veya çorbalarda kullanılabilir.
Genellikle 1 çay kaşığı şeker kullananlar, 5 damla sıvı stevia tercih edebilir. İçeceklere 1 çay kaşığı şeker ekleyenler, toz steviadan çay kaşığının ucunda kullanabilir. Stevianın suyunu içmek için de yaprakları bitki çayı gibi demleyip süzmeniz gerekli.
ISO 9001:2015, ISO 22000:2005 ve Helal belgelerine sahiptir.
Avrupa Birliği 2011 yılında aldığı kararla bitkinin içinde bulunan steviol maddesini yeni bir yiyecek maddesi olarak tanıdı ama steviayı bir yiyecek ürünü olarak tanımıyor. Bu sebeple bitkinin kendisinin satılması ve tüketilmesi yasak.
Bu anlatılanların ışığında stevianın ülkemizde yetiştirileceği bölgeler olarak Akdeniz Bölgesi ve iklimi uygun olan Ege ve Marmara Bölgeleridir. Karadeniz Bölgesi toprağının asitli olması, diğer bölgeler ise kış soğukları nedeni ile Stevia yetiştiriciliğine uygun değildir.
Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni), Compositae (Papatyagiller)ailesi üyesidir ve bu bitki yaygın olarak bal yaprağı, şeker yaprağı ve tatlı yaprak olarak da bilinmektedir(Şekil 1). Bu bitki ilk defa 1887 yılında Güney Amerikalı doğa bilimci Antonio Bertoni tarafından keşfedilmiştir (Cortes ve ark., 2007).
Ayrıca bu bitkinin yaprakları kurutularak ekstresi çıkartılıp yapraklarındaki glikoz maddesi elde ediliyor. STEVİA BİTKİSİ NASIL KULLANILIR? Stevia bitkisini tüketmek için hasta olmak gerekmez. Şeker kullanmak istemeyen ve doğal beslenme taraftarı olan herkes rahatlıkla tüketebilir.
Nitekim, stevia glikoz içermediği için kan şekerinin başka yere taşınması için bir neden yoktur, ancak bu dengeli beslenmemek için bir neden değildir . Etkileri hala tartışma konusu, araştırma incelikli. Stevia kesinlikle kilo vermenize neden olmaz.
Şeker otu olarak da bilinen Stevia rebaudiana, tatlandırıcı ve tedavi edici özelliklerinden dolayı milyonlarca insan tarafından yıllardır kullanılmaktadır.
Neden bazı insanlar bunun kötü olduğunu söylüyor? Tüm insanlar dil üzerinde acı ve tatlı bileşenleri tanımlamak için reseptörler içeren tat tomurcuklarına sahiptir. Stevia durumunda, kimyasal bileşenleri tatlı ve acı reseptörlerle etkileşime girer ve bu durum stevia'nın durumdan sonra acı olmasına neden olur.
Mayıs ya da Haziran sonunda ekilen 7 senelik bir bitki. 1 defa ekiliyor ve 7 sene boyunca hasat yapılıyor. 7 sene hasat boyunca ilk yıl yaklaşık 250 ile 300 kilogram arasında kuru yaprak elde edilir. Sonraki her yıl içerisinde yaklaşık 700 - 800 kilogram kuru yaprak elde ediliyor.
Kimyasal bileşiklerle yapılan yapay tatlandırıcıların aksine, Stevia bir bitkiden elde edildiği için "doğal gıda" ve "sağlıklı gıda” kategorisi altında değerlendirilen bir şeker ikamesi olarak kabul edilir.
Doğru alternatif STEVİA BİTKİSİDİR: Stevia bitkisi, Güney Amerika'da yetişen, eski çağlardan beri Güney Amerika yerlilerince zaten kullanılan doğal şeker kaynağıdır. Naneye benzer yaprakları var, tadı şekerden farksız. Zaten aynı zamanda Şeker Bitkisi olarak da biliniyor.
7) Takita ürünleri Ketojenik beslenmeye uygun mudur? Takita Sıfır Kalorili Tatlandırıcılar kategorisi, kalori sayımı yapan ve Ketojenik beslenen bireyler için uygundur. Bu ürünler; Stevia Zero toz ve küp ürünleri, Eritritol ve şekersiz şekerlemelerimizdir.
Eritritolün kan şekeri ve insülin seviyeleri üzerinde anlamlı bir etkisi yoktur. Stevia'ya kıyasla sofra şekerine en yakın tat olması/tüketim sonrası damakta acı tat bırakmaması nedeniyle daha sık tercih edilir.
Şeker yerine kullanılabilecek alternatif doğal besinler
Hurma. Pekmez. Akçaağaç şurubu. Esmer pirinç şurubu.
Sütlü tatlı, reçel, kek, kurabiye, ve ya şerbetli tatlıların yapımında; 1 su bardağı rafine şeker yerine 4/3 bardak hurma suyu tatlandırıcısı kullanmak yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri