İşin yapılmasında kullanılan herhangi bir makine, alet ve tesis İŞ EKİPMANI olarak tanımlanır.
İş yerlerinde kullanımı zorunlu olan belirli malzemeler bulunmaktadır. İş kazası ve çalışma ortamı nedeniyle meydana gelebilecek olası sorunları önleyen bu tür malzemelere, iş güvenliği malzemeleri denir.
Ayırıcılar, kesiciler, parafudrlar, izolatörler, sigortalar, koruma iletkenleri ve ark boynuzları gibi teçhizatlar aşırı gerilim ve aşırı akım risklerine karşı tesisi koruma altına almaktadır. Bunların yanında bütün tesisi bileşenleri için topraklama, önemli bir unsurdur.
İlgili 18 soru bulundu
İSG belgesi, kişilerin işyerlerinde ve tesislerde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olarak çalışmalarını sağlayan bir belgedir. İş sağlığı ve güvenliği sertifikası almak için İSG kursları gibi eğitim kurumlarında edinilen bilgiler kişilerin iş hayatı için oldukça önemlidir.
KORUYUCULAR. Tehlikeli işlerde çalışan işçilerin sağlıklarını ve güvenliklerini korumaları amacıyla koruyucu tedbirler almalıdırlar, bunlar bir takım koruyucu (eldiven, kask, maske, kulak tıkacı, toz maskesi, çelik eldiven vb. ) teknik ekipmanlardan oluşmaktadır.
İşveren, iş ekipmanının kullanımı süresince, yeterli bakımını yaptırmalıdır, • İşveren, işyerinde kullanılan iş ekipmanının uygun güvenlik düzeyinde olmasını sağlar. Periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından kontrolü yapılır, doğru kurulduğu ve güvenli şekilde çalıştığını gösteren belge düzenlenir.
a) İş ekipmanının güvenliğinin kurulma ve montaj şartlarına bağlı olduğu durumlarda, ekipmanın kurulmasından sonra ve ilk defa kullanılmadan önce, önemli bakım ve onarımlardan sonra ve her yer değişikliğinde ekipmanın, periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından periyodik kontrolü yapılır.
Herşeyden önce ana sorumluluk şirketin/kuruluşun üst yönetimine/sahiplerine aittir. Üst yönetim belirtilen sorumluluğu yerine getirmediği taktirde o kuruluşta/ işletmede işçi sağlığı ve iş güvenliğinden söz edemeyiz. § Güvenli davranışların, kuralların yöntemlerin uygulamasında liderlik etmek, örnek olmak.
Makine ve tezgâhların periyodik kontrolleri, makine mühendisleri, makine tekniker veya yüksek teknikerleri tarafından yapılır.
Maske hariç diğer tüm KKE'ler hasta odasından çıkmadan önce çıkartılır. Maske hasta odasından çıktıktan sonra çıkartılır. Maskenin ön kısmı kontamine kabul edilir. • Maske önce alt bağcık sonra üst bağcığından tutularak ön kısma dokunmadan çıkartılır ve tıbbi atık kutusuna atılır • El hijyeni sağlanır.
İş güvenliğinin temel ilkesi, çalışan insanın en dikkatsiz ve tehlikeli hareketine karşın iş kazasının oluşmasını önleyecek önlemlerin alınmasıdır. Devlet kanun, tüzük ve yönetmelikler çıkartarak bunların uygulama ve takibini yapmakla sorumludur.
İş Sağlığı ve Güvenliğinin (İSG) Amacı
İş güvenliğinin amacı, yapılan işler sırasında veya işler nedeniyle iş kazası yaşanma ihtimalini en aza indirmek, çalışma ortamı nedeniyle oluşabilecek sağlık sorunlarını önlemek ve meslek hastalığı oluşturabilecek işlerde önlemler almaktır.
Az Tehlikeli Sınıf: Büro faaliyetleri, perakendecilik, Lokantalar, oteller, okullar vb. Tehlikeli Sınıf: Ayakkabı, mobilya, deterjan, et üretimi, diş hekimliği vb. Çok Tehlikeli Sınıf: Yapı sektörü, Ağır Sanayi, hastaneler, petrol istasyonları vb.
İş güvenliği uzmanlarından; (C) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli sınıfta, (B) sınıfı belgeye sahip olanlar az tehlikeli ve tehlikeli sınıflarda, (A) sınıfı belgeye sahip olanlar ise bütün tehlike sınıflarında yer alan işyerlerinde çalışabilirler.
A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
İşyerleri, işçi sağlığı ve güvenliği açısından az tehlikeli, tehlikeli ve çok tehlikeli işyerleri olarak 3 tehlike sınıfına ayrılmıştır.
Çalışma yaşamınız boyunca karşılaşacağımız ; kısaca sağlık ve güvenliğimizi tehdit eden ve iş kazalarına sebebiyet veren herhangi bir duruma 'Tehlikeli Durum' , herhangi bir harekete ise 'Tehlikeli Hareket' diyoruz.
KKD, Kişisel Koruyucu Donanım'ın kısaltmasıdır. Kişisel koruyucu Donanım Nedir? Kişisel Koruyucu Donanım, bir veya birden fazla sağlık ve güvenlik riskine karşı korunmak için kişilerce giyilmek, takılmak veya taşınmak amacıyla tasarlanmış herhangi bir cihaz, alet veya malzemedir.
✓ Ortamdaki KBRN ajanının türünün ve miktarının bilindiği ve sağlık ve yaşamın ani tehlike sınırı altında olduğu durumlarda C tipi korunma uygulanır. ✓ C düzeyi koruma kıyafeti en ince tozlara ve küçük parçacıklara, radyasyona dayalı olaylarda, asitlere ve alkali solüsyonlarına karşı koruma sağlar.
❖ Gaz maskesi, ❖Koruyucu eldiven, ❖ Koruyucu bot ve kılıfı, ❖ Koruyucu elbisedir. ❖Gaz maskesi (koruyucu maske), KBRN ajanlarına karşı yüz, göz ve solunum yollarını koruyan; ❖Solunum yaparken havayı süzmek ve zehirli gazı tutmak esasına göre yapılmış bir maskedir.
Periyodik kontrol, yılda 1 kere kesinlikle yapılmalıdır. Bunun dışında arıza, kazalar, yaşanan doğa olayları, ekipmanın uzun bir süre kullanılmaması gibi durumlarda ise acil olarak yapılmalıdır.
İskelelerin kurulması, sökülmesi veya üzerinde önemli değişiklik yapılması, görevli inşaat mühendisi gözetimi altında yapılır. Tersanelerde ise gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi, makine mühendisi veya inşaat mühendisi gözetimi altında yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri