Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Genellikle, rapor parasının e-devlette görünme süresi, raporlamanın yapıldığı tarihten itibaren 1-2 hafta içinde gerçekleşir.
ALO 170 hattını aramanız halinde, adınıza bir başvuru oluşturulmakta ve başvuru takip numarası verilmektedir. 3 iş günü sonra tekrar arayarak başvurunuzla ilgili bilgi alabilirsiniz.
Ancak raporun e-devlete düşmesi 3 iş günü kadar sürebilir. Rapor, öncelikle doktor tarafından düzenlenir ve hastanenin sekreterliğine iletilir. Sekreterlik, raporu işleme koyar ve daha sonra e-devlet sistemine yükler. Bu süreç genellikle 3-5 iş günü sürmektedir.
Çünkü SGK, rapor paranızı 2 gün için ödemez. Raporlu olunan 3. gün ve sonrası için ödeme yapılır. İş göremezlik raporu hesaplaması yapmak biraz zor görünüyor olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
E-devlet platformu olan turkiye.gov.tr üzerinden ilgili raporlara ulaşmak mümkündür. Raporlar özel ya da devlet hastanelerinden alınabilmektedir. Sağlık kurulu raporu sorgulama e-devlet üzerinden basit bir arama sorgusuyla ulaşılabilen bir işlemdir.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle birlikte PTT üzerinden çalışanların hesabına yatırılmaktadır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilmektedir.
Bu durumda işverenler tarafından yazının tebliğ alındığı günden itibaren 5 iş günü içinde bildirim yapılması gerekmektedir. On günden uzun süreli istirahatlerde, her 10 günlük sürenin sonunda bildirim yapılması, sigortalının talebine bağlıdır.
SGK'nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası'dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank'tan çekilebilir.
Asgari ücretliler 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223,5 lira, yatarak tedavide de 167,68 lira günlük rapor parası alıyor. Asgari ücrete gelecek olan zamla bu rakamlar da güncellenecek.
10 Günlük Rapor Parası Ne Kadar? Sosyal Güvenlik Kurumu 10 gün için tedavi gören işçiye Geçici İş Göremezlik raporu için 8 günlük bir ödeme yapmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu 1-2 gün için ödeme yapmamaktadır.
Günlük ücretle çalışan bir işçi, sağlık raporu aldığında işverenin ücret ödemesi yapma zorunluluğu bulunmamaktadır. Bu durumda, rapor alınan günlerin ücreti maaştan kesilebilir. Sağlık raporu alan günlük ücretle çalışan bir işçi, işe gelmediği günler için ücret alamaz.
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
Rapor parası için e-Devlet'te IBAN tanımlama nasıl yapılır? SGK Twitter hesabı tarafından yapılan duyuruya göre e-Devlet'te bulunan Şahıs Ödemeleri Banka Hesabı Tanımlama hizmeti kullanılarak yapılacak IBAN tanımlama işleminin ardından rapor paraları ve sevk ödemeleri tanımladığınız IBAN hesabınıza gönderilecek.
E-DEVLET ŞAHIS ÖDEMELERİ SORGULAMA
e-devlet'e TC kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapın. Arama alanına ister SGK yazın burada yer alan hizmetler içerisinden “şahıs ödemeleri sorgulama” sekmesine tıklayın, isterseniz de arama alanına direkt “şahıs” yazarak ilgili hizmeti seçin.
İmzalardan sonra heyet raporu artık hazır hale gelmiştir. Sağlık kurulu biriminden teslim alabilirsiniz. Engelli raporları için maksimum teslim süresi 15 gündür. Diğer Raporlar 3 iş günü içerisinde e-devlet uygulamasından alabilirsiniz.
İşveren raporu bildirmezse 2 bin 502 lira ceza uygulanıyor
"İşveren olarak geç bildirdiğinizde, aylık asgari ücretin onda biri, hiç bildirmediğiniz tespit edildiğinde ise asgari ücretin yarısı oranında ceza uygulanıyor." 2022 yılı için ceza bedeli 2 bin 502 lira olarak belirlendi.
SGK rapor parası sorgulama işlemi için ilk olarak e-Devlet'e giriş yapılır. Daha sonra 'Sosyal Güvenlik Kurumu' bölümüne girilir. Oradan "4A/4B İşgöremezlik Ödemesi Görme" tıklanır. Ardından istenilen bilgiler eksiksiz doldurulduktan sonra detaylara ulaşabilirsiniz.
Rapor parası alınmazsa Sosyal Güvenlik Kurumuna iade edilir. Bu durumda rapor parasını alabilmek için dilekçe yazarak kuruma başvuruda bulunmanız gerekir. Başvurunuzu bağlı olduğunuz Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürlüğüne yapmalısınız.
İşçinin raporlu olduğu süre boyunca maaşı tam olarak ödenir, bununla birlikte SGK'ya tahsil edilecek sigorta primine karşılık SGK tarafından ödenecek Geçici İş Göremezlik ücretinin mahsup edilmesi sağlanır.
Raporun geçerli olması ve rapor parasının hesabınıza yatması için son bir yıl içinde 90 gün prim yatırmış olma zorunluluğu vardır. Ancak bu şart, iş kazası nedeniyle rapor alan çalışanları kapsamaz.
İşveren, raporu 5 gün içinde e-rapor sistemine girdikten sonra, SGK etkilileri raporu inceleyip onay verir. Onaylanan raporun ardından PTT'ye ödeme talimatı göndelir ve çalışana konu hakkında bilgilendirme mesajı gönderilir. Tüm bu aşamaların sonunda, çalışan, PTT'ye giderek rapor parasını alabilir.
İstirahat raporları mali müşavirler tarafından Kuruma bildirilmesi unutulursa ya da unutulmayıp zamanında yapılmazsa idari para cezası uygulanacaktır.
Rapor parası işçinin adına Ziraat Bankası'na yatırılır. Her ayın 8'i ile 14'ü arasında bankadan kimlik ile çekilir. Bankada sıra beklemek istemiyorsanız Rapor parası hesap tanımlama yaparak direk kendi hesabınıza yatmasını sağlayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri