Reklam, satış elemanının görevini kolaylaştırır ve tüketicilerin yeni ürünlere ulaşmasına yardımcı olur. Buna ek olarak, bir şirket, reklam yoluyla, rekabetçi fiyatları veya ürün ve hizmetlerinin avantajlarını sergileyerek diğerleriyle rekabet eder ve diğer markalarla daha iyi mücadele etmesine olanak tanır.
Reklam, bir ürün ya da hizmetin medya imkânlarını kullanarak geniş kitlelere tanıtılmasıdır. Bu tanıtım, insanları belli bir yere yönlendirmek, dikkatlerini bir ürüne ya da hizmete çekmek, bu ürün ve hizmetler hakkında bilgi vermek amacını güder.
Reklamın; bilgilendirmek, ikna etmek, hatırlatmak gibi üç temel fonksiyonu vardır (Çardaklı, 2008:16 ).
Reklamı sosyal faydası olan ekonomik kurum olarak niteleme: Reklamcılık, egemen görüşlere göre, insanları tercihleri hakkında bilgilendirerek, rekabeti geliştirerek, mal ve hizmetler için talep yaratarak toplumu daha etkin bir hale getirir. Bu bağlamda reklamın pazar gücü olması pozitif olarak değerlendirilir.
İlgili 35 soru bulundu
Reklamlar hem kültürü etkilemekte hem de kültürden etkilenmektedir. Reklamlar toplumu tüketime yönlendirme, kadın veya erkeğe belirli roller çizme, insanları tek tipe dönüştürme ve insanların alışkanlıklarını değiştirme gibi görevler üstlenerek toplumu etkileme gücüne sahip olmaktadır.
Reklamın iletişim etkileri hiyerarşik bir yapıya sahiptir. Bu hiyerarşik yapı reklamın nasıl çalıştığını açıklar. Bahsedilen hiyerarşi marka farkındalığı, reklam iddialarını öğrenme, reklamın iddialarını kabul etme/reddetme, markadan hoşlanma ve markanın niyeti/hedefi şeklindedir.
Reklam mal, ürün ve hizmetin tanıtılacağı tüketicilerin ya da hedef kitlesinin kolaylıkla anlayabileceği bir dille ifade edilmelidir. Tüketicileri doğrudan etkileme özelliği olmalıdır. Kısa, öz , anlaşılır ve hedef kitleye bilgi verir nitelikte olmalıdır.
Reklam, bir ürün veya hizmet hakkında farkındalık geliştirmenin arkasındaki en önemli faktördür. Ürünle ilgili bilgileri paylaşır; aynı zamanda ikna etmede, marka sadakatini kanalize etmede, rakiplerin iddialarına karşı koymada, pazarları genişletmede vb. merkezi bir rol oynar.
Eğer genel bir tanım yaparsak; Reklâm, gazete, dergi, radyo, televiz yon, afiş; tabela gibi medialar aracılığıyla çeşitli mal ve hizmetlerin geniş halk kitlelerine tanıtımıdır.
Reklamın iletişim amacı;
Tüketiciye ürünle ilgili bilgi vermek, ikna etmek, ürünü yakın gelecek satın alınmasını sağlamak amacı vardır.
Ürün ve hizmetler arasında kendilerine en iyi olanı seçebilmelerini, en uygun fiyatla, gereken ihtiyaçlarını karşılamalarını sağlamaktadır. Tüketiciler reklam sayesinde, nerede hangi ürün ve hizmet, hangi firma tarafından, hangi avantajlarla üretilmekte ve sunulmakta olduğunu öğrenmektedir.
Reklamın hedef kitlesi ve amacına uygun içeriğinin oluşturulması önemlidir. Örneğin, gençler için yapılan bir reklamın dilinin ve görsel öğelerinin onların ilgi alanlarına uygun olması gerekir. Ayrıca, reklamda vurgulanacak olan ürün ya da hizmetin faydaları ve özellikleri hedef kitle için anlamlı ve çekici olmalıdır.
Hedef kitleniz, ürün veya hizmetinizi isteme olasılığı en yüksek olan belirli bir tüketici grubunu ve dolayısıyla reklam kampanyalarınızı görmesi gereken insan grubunu ifade etmektedir. Hedef kitle, yaş, cinsiyet, gelir, konum, ilgi alanları ya da sayısız başka faktör tarafından belirlenebilmektedir.
Uluslararası Reklam Uygulama Esasları'ndaki etik ilkeler; reklamda ahlaka uy- gunluk, doğruluk, dürüstlük, toplumsal sorumluluk, çocukların ve gençlerin korun- ması, kişilik haklarına saygı, sağlık ve çevreye duyarlılık, tüketicinin korunması gibi önemli konuları kapsamaktadır.
Reklam öğeleri, kullanıcılara yayınlanan resim, video, işitsel içerik ve diğer biçimler olabilir. Reklam öğeleri, reklam yayınlayabilmek için satır öğelerine eklenmelidir. Bunlar, daha sonra bir satır öğesiyle ilişkilendirilmek üzere reklam öğesi kitaplığına da eklenebilir.
“Başarılı” bir reklamın üç ana unsuru: Vitrin, yapı, malzeme.
Sosyal ve teknolojik alanda toplumu eğiterek belli bir noktaya ulaşmasını sağlayan reklamlar toplumsal değişim sürecini hızlandırır. Toplumsal alışkanlıkları etkiler ve aile yapısı üzerinde etkileri dikkat çeker. Reklam ekonomik alandaki yeniliklerden toplumun haberdar olmasını sağlar.
Reklamın Bilgilendirme Fonksiyonu
Tüketicilerin yeni ürünün farkına varmaları, ürünün belirli özellik ve yararları ile ilgili olarak aydınlanmalarına ve eğitilmelerine yardımcı olmayı hedefler. Mevcutta var olan markalar için ise farkındalığın arttırılmasını ve ilk akla gelen marka olma amacına hizmet eder.
“Bir reklam kampanyası, spesifik bir hedef kitleye yönelik olarak hazırlanmış, belirli bir eylemde bulunmasını sağlamak üzere bu izlerkitleye yönelik bilgilendirme ve/ya da ikna etme ve/ya da hatırlatma amacını taşıyan bir mesajın farklı iletişim ortamlarında maksatlı, etkili ve kişisel dağıtımıdır” (Theron, 2007: 144) ...
Reklamın Amaçları 1-) Mal, ürün ve verilen hizmet hakkında hedef kitleye bilgi vermek, 2-) Diğer rakiplere göre farklılık yaratmak, 3-) Reklamı yapılan malı ürünü satı alama isteği yaratmak ve satışları arttırmak, 4-) Malın ürünün kullanımı hakkında tüketicilere bilgi vermek, 5-) Firmaların ürünlerle ilgili mesaj ...
Reklam olmasaydı, okuduğunuz tek gazete Resmi Gazete olurdu!
- Gazetelerin en önemli gelir kaynağı reklamlardır. Reklamsız bir günlük gazete çok pahalıya mal olacağı için, basılması da mümkün olmazdı. - Yani, reklamın olduğu yerde, dilediğiniz gazeteyi okuma özgürlüğünüz de var. Reklam, size seçme özgürlüğü verir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri