İş kazası veya meslek hastalığı nedeniyle iş göremezliğe uğrayan, yani yatarak tedavi gören veya ayaktan istirahat raporu alan sigortalıya her gün için, istirahatli olunan ilk günden itibaren geçici iş göremezlik ödeneği ödenmektedir.
Hastalık halinde geçici iş göremezlik ödeneği; Kurumca yetkilendirilen hekim veya sağlık kurullarından istirahat raporu alınmış olması şartıyla sigortalıya ortaya çıkan iş göremezliğin üçüncü gününden başlamak üzere her gün için verilmektedir.
SGK'dan geçici iş göremezlik ödemesi almanız için rapor aldığınız gün sayısının iki günden fazla olması gerekiyor. SGK, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 18. maddesi gereği, raporlu olunan 3. gün ve sonrası için rapor parası ödemesi yapıyor.
Görüleceği üzere Ekim 2023 itibari ile asgari ücret almakta olan bir sigortalı çalışanın; günlük yatarak tedavi durumunda yapılacak ödemesi 223,5 Türk lirası, Günlük ayakta tedavi durumunda ise kendisine yapılacak ödeme 298 Türk lirasıdır.
Ayakta tedavi durumunda bu ödenek günlük brüt ücretin 3'te 2'si kadar olur. Bu durumda asgari ücretle çalışan birinin iş göremezlik raporu için alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 223.5 TL'dir. Yatarak tedavide ise 167.68 TL tutarındadır.
İlgili 28 soru bulundu
- Yatarak tedavilerde günlük kazancının yarısı, - Ayaktan tedavilerde ise günlük kazancın üçte ikisidir. Buna göre; Asgari ücretlilerin alacağı rapor parası, 2023 yılı için ayakta tedavide günlük 144,5 liradan 223.5 TL'ye, yatarak tedavide de 108,42 liralık tutar 167.68 TL'ye yükseldi.
Öncelikle günlük brüt kazancı bulalım: 73.854/90 = 205,15 TL yapar. 205.15*1/2 =102,5 TL ile günlük esas kazancı bulmuş oluruz. Toplam rapor ücreti için 10 gün alınması gerekir. 102,5*10 =1.025 TL olur.
Rapor parası, işverenin raporu SGK'ya bildirmesinin üzerinden en geç 15 gün geçmesiyle çalışanların PTT veya e-Devlet üzerinden tanımlanan banka hesabına yatırılır. Bu ücretin hesaba yatırılmasıyla birlikte 2 ay içerisinde alınması gerekmektedir.Bu süre içerisinde alınmayan ücretler SGK'ya tekrar iade edilebilir.
Sürekli iş göremezlik geliri, sigortalının mesleğinde kazanma gücünün kaybı oranına göre hesaplanır. Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 17 nci maddeye göre hesaplanan aylık kazancının % 70'i oranında gelir bağlanır.
Geçici İş Göremezlik Ücreti 6 Gün İçinde Çekilmezse SGK'na İade Ediliyor. Çeşitli nedenlerle geçici iş görmezlik ödeneğinin banka hesabından her ayın 8 ile 14'ü arasında çekilmemesi halinde, hak edilen ödenek emanete alınarak Sosyal Güvenlik Kurumu hesabına geri gönderiliyor.
SGK'nın anlaşmalı olduğu bankalar: Ziraat Bankası, Halk Bank, Vakıf Bank, Akbank, Burgan Bank, Fibabanka, Şeker Bank, Türkiye Ekonomi Bankası, Garanti Bankası'dır. Eğer anlaşmalı bankalardan herhangi biri kullanılmıyor ise ödenek PTT Bank'tan çekilebilir.
İşçi yatarak tedavi ediliyorsa günlük kazancın yarısı kadar, ayakta tedavi ediliyorsa günlük kazancın üçte ikisi kadar ücret verilir.
Rapor bitiş ve işe başlama tarihinden bir sonraki ayın 26'sı işverenin rapor onaylama ve bildirim süresi olarak belirlenmiştir. İşçinin iş göremezlik ödeneği alabilmesi için işverenin en geç işe başlangıç tarihinden bir sonraki ayın 26'sına kadar raporu onaylaması ve bildirmesi çok önemlidir.
PTT şubelerine giderek adınıza yatan rapor parasını talep edebilirsiniz. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile anlaşmalı bankalar aracılığıyla da ilgili kişiler için ödemeler banka hesapları aracılığıyla yapılmaktadır. Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve PTT üzerinden söz konusu ücretlerin alınması mümkündür.
İş göremezlik ücretleri işverenin çalışanın raporunu SGK'ya bildirmesinden sonra en geç 15 gün içerisinde PTT aracılığıyla çalışanın hesabına yatırılmaktadır. Ancak ücret hesaba aktarıldıktan sonra belirli bir zaman zarfı içerisinde alınması şartı bulunuyor. Alınmamış ödenekler SGK'ya geri gönderiliyor.
Sürekli tam iş göremezlikte sigortalıya, 5510 sayılı Kanunun17 nci maddesine göre hesaplanan aylık kazancının % 70'i oranında gelir bağlanır. Sürekli tam iş göremezlik hâli, sigortalının meslekte kazanma gücünün 100 de 100'ünün kaybedilmesi ile sigortalıya bağlanacaktır.
Çalışan emekliler hastalanmaları veya sizin gibi ameliyat olmaları durumunda rapor alabilir. Bunda herhangi bir sakınca yok.
Sürekli İş Göremezlik Ödeneği : İş kazası veya meslek hastalığı sonucu oluşan hastalık ve özürler nedeniyle sağlık kurulları tarafından verilen raporlara istinaden Kurum Sağlık Kurulunca meslekte kazanma gücü en az %10 oranında azalmış bulunduğu tespit edilen sigortalı sürekli iş göremezlik gelirine hak kazanır.
SGK etkilileri raporu inceler ve onay verir. Onaylandıktan sonra ise PTT'ye veya sisteme tanımlı bankaya ödeme talimatı gönderilir. Daha sonra işçiye SMS yoluyla bilgi verilir. Tüm bu aşamaların sonunda işçi PTT'den ya da ilgili bankadan rapor parasını alır.
Raporlu olunan sürenin 3. Gününden itibaren geçen günler işveren tarafından maaştan kesilir ve kesilen ücreti Sosyal Güvenlik Kurumu öder. Bu durumda 10 günlük rapor almış bir işçinin 3.,4.,5.,6.,7.,8.,9. ve 10. gündeki raporları için toplamda 8 günlük iş görmezlik rapor parası ödenir.
Bir kimsenin bedensel bütünlüğünün ihlali sonucu, fiziksel, ruhsal ya da entelektüel olarak işlevinin sürekli olarak azalmasına sürekli iş göremezlik denir.
Kurum raporun ilk iki günü için ödeme yapmamaktadır. 5510 Sayılı Yasa 18. Madde 1.
Rapor ücreti alabilmek için raporun alındığı tarihten geriye doğru bir yıl için en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi ödenmiş olmalıdır. Ancak iş kazası sigortasından verilen raporlar bakımından, herhangi bir prim şartı aranmaksızın geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.
Yani, hafta içinde raporlu olunması halinde hafta tatili hakkı kaybedilmez. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelinmediği günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamı raporlu geçirilse dahi işçi hafta tatili hakkına sahiptir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri