7. Acı biber: Kapsaisin adlı alkaloid açısından zengin olan acı biber baş ağrılarının yoğunluğunu azaltır.
Acı Yemek Sağlıktır!
Acı biberin özü olan ''capsaicin'' beynin endorfin salgılamasına yol açar. Bunlar doğal ağrı kesicilerdir ve vücutta bir mutluluk-iyilik halinin oluşmasını sağlarlar. Sinirlerin yumuşaması ile salgılanan endorfin vücutta ağrı kesici etki yapar.
Acı baharatlar: Baharatlı yiyecekler, baş ağrısından daha hızlı kurtulmanızı sağlıyor. Ağrınız özellikle sinüs tıkanıklığına dayanıyorsa baharatlı yiyecekler tıkanıklığı açmaya yardımcı oluyor, unutmayın hava yolları açılınca baş ağrısına neden olan basınç da ortadan kalkıyor.
İlgili 31 soru bulundu
Acı biber; içerdiği kapsaisin molekülü sayesinde sinir hücrelerindeki acı reseptörlerini harekete geçirerek yanma hissine neden olmaktadır. Midede sinir uçları olması sebebiyle acı biber yenilir yenilmez krampların oluşmaya başlamaktadır.
Baş ağrısı için fındık, ceviz, süt ya da kuru baklagiller önerilmektedir. Bunun dışında muz, bitter çikolata ya da yoğurt da tüketilebilir. Baş Ağrısına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir? Baş ağrısı yavaş yavaş gelebildiği gibi bir anda da gelebilen bir ağrıdır.
Peygamber Efendimiz (s.a.s) bir hadisi şerifinde baş ağrısı için şunları aktarmaktadır: 'Başın ağrıyınca, elini başına koy ve Haşr sûresi'nin sonunu – Lev enzelnâ'dan itibaren oku.
Limon suyu dehidratasyondan kaynaklanan baş ağrısını hafifletebilir. Limon suyu baş ağrısı ile savaşmanın yanı sıra aynı zamanda vücudun pH seviyesini dengeler ve sindirime de yardımcı olur.
Yüksek tansiyonlu laboratuar fareleri üzerinde yapılan deneylerde, acı biberdeki 'kapsasin' adlı maddenin tansiyonu düşürdüğü belirlendi. Bibere acılığını veren bu maddenin damarları gevşeterek kan basıncını düşürdüğü kaydedildi.
Acının, cinsel isteği artırdığı uzmanlar tarafından söylenir durur... Peki neden diye sorarsanız, acı biber kan dolaşımınızı hızlandırır ve kendinizi sekse daha hazır hissetmenizi sağlar. Doğal tatlı bal, yüzyıllardır bilinen afrodizyaklardan biridir.
C vitamini, beta karoten ve de antioksidan bulunmasından dolayı acı biber, vücudu kansere ve de kalp krizi riskine karşı korumaktadır. Dolaşımın hızlanmasında etkili olup felç geçirme riskini de en aza indirmektedir. Düzenli bir şekilde acı biber tüketimi, midedeki mikroorganizmaların ölmesinde etkilidir.
Akut sinüzit, diş problemleri, kulak enfeksiyonları, grip, glokom, beyin damar bozuklukları, iyi veya kötü huylu beyin tümörleri, hipertansiyon, kafa travmaları gibi nedenlerle ortaya çıkar. Baş ağrılarının çoğu masumdur ve en sık gerilim tipi baş ağrısı ve migren tipi baş ağrısı görülür.
Nitrat içeren sosis, salam ve sucuk gibi şarküteri ürünlerinin tüketilmesi, çikolata, tiramin yoğunluğu yüksek olan peynirler, başta kırmızı şarap olmak üzere alkol türleri ve soğuk içecekler migren baş ağrısını tetikleyebilen yiyecekler arasında yer alır.
Hafif ve orta şiddette duyulmakta olan ağrılar için tercih edilmesi uygun olan bir ilaç olan Parol, ağrı kesicidir. Migren için de kullanılabilen bu hap aynı zamanda diş ağrıları ve regl sancıları için alınabilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Baş ağrısının yanı sıra migren belirtileri olarak aşırı duyarlılık-tepkisellik, depresif duygu durumu, aşırı ve gereksiz neşelenme, durgunluk/donukluk, konsantrasyon ve dikkatte azalma, düşüncede yavaşlama, kelime bulma güçlüğü, konuşurken takılma, artmış ışık-ses-koku duyarlılığı, esneme, uyuma isteği, açlık, tatlı ...
Su tüketimi: Bol miktarda suyun tüketimi ağrıyı hafifletmeye ve geçirmeye yardımcı olur. Susuz kalmış bir vücut baş ağrısına neden olabilir. Bu yüzden ağrı yaşandığında ağrı kesici ilaçlardan önce su tüketilmelidir. Unutulmamalıdır ki günlük içilecek ortalama iki litre suyun beden sağlığını koruyucu etkisi vardır.
6- Yoğurt: Kalsiyum deposu yağsız yoğurt baş ağrısına birebirdir.
Stresten kaynaklı baş ağrısı sorunu, strese iyi gelen bitkiler ile çözülebilir. Bu bitkiler melisa, adaçayı, lavanta, kediotu, kantaron ve ıhlamurdur. Şiddetli baş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevabı papatya çayı ve biberiye çayıdır. Baş ağrısına iyi gelen diğer bitkiler arasında nane ve zencefil öne çıkar.
Mide, bağırsak ve basura zararlıdır. Genellikle tüm acı bitkilerde bunlar görülür. Bir de karaciğer yetmezliği olanların acı kırmızı biber tüketmesi önerilmez, zararlıdır.
Kapsaisin sudan ziyade yağda çözündüğünden, acı yemeğin ardından su içmek pek işe yaramaz, ama ayran iyi gelir. Çünkü ayran yağ içerir. Ayrandaki yağ, ağzınızdaki kapsaisini temizleyerek acı hissini ortadan kaldırır. Su ise soğukluğundan dolayı ancak geçici bir etki sağlar.
Bunun yanı sıra acı biber hem sindirimi kolaylaştırır hem kan dolaşımını arttırır bundan dolayı kalbe yararlıdır.
Kafeinin Baş ağrısına Etkileri
Başınız ağrımaya başlamadan önce kan damarlarınız genellikle genişler, kafein ise işte tam bu noktada devreye girer ve damarları daraltıcı etki gösterir. Böylelikle yoğun kan akışını yavaşlatarak baş ağrısını önlemiş olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri