– Diastema da denilen ayrık diş sendromu, ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar.
Ayrık diş tedavisi için eğer problem sadece ön dişlerde ise estetik diş tedavi yöntemleri ile kısa sürede sorun giderilebilir. Ancak dişler arasındaki boşluklar daha geniş bir alana yayılmış ise en etkili tedavi yöntemi olarak diş teli ve ortodontik tedavi yöntemleri tercih edilir.
– Bazı insanlarda ayrık dişler, çene ebatları ve diş boyutları ile alakalıdır. Eğer dişleriniz, çene kemiğiniz için fazla küçük ise ister istemez aralarında boşluklar oluşabilir. Bunun sonucunda dişler birbirinden uzak lokasyonlarda konumlanır ve ayrık diş problemi meydana gelir.
Ön dişler üstünde ve arasında bulunan diş eti bağ dokusu olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diş arası boşluk oluşma nedenidir. Arka azı dişlerinin bulunduğu bölgede kalıcı dişleri hiç oluşmamış kişilerin ön dişleri geri hareket ederler ve aralarında boşluklar oluşur, bu durumda diş arası boşluklara neden olur."
Dişler arasındaki boşlukları, çeşitli tedavi seçenekleri ile kapatmak mümkündür. Ortodontik tedavi yani diş teli takılması, porselen lamine uygulanması ya da son zamanlarda çok popüler olan ve tek seansta tedavinin bitirildiği bonding sistemi ile tedavi yapılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Ayrık diş tedavisinde ayrıklık sadece ön dişler arasında olursa, bunlar farklı estetik uygulamalar ile düzeltilebilir. Dişlerdeki aralık daha geniş alana yayılıyor ise bunlar, diş teli yardımıyla yapılan ortodontik tedaviler sayesinde giderilebilir.
DİĞER KALICI DİŞLER NE ZAMAN ÇIKAR? Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar.
ön iki dişiniz ve diş eti hattınız arasında meydana gelebilecek aşırı diş eti büyümesi sonucunda da kendine gösterebilir. Bu aşırı büyüme, iki ön diş arasında ayrılığa sebep olarak bir boşluğun oluşmasını sağlar. – Bazı kötü alışkanlıkların da diastemaya yol açabileceği, çeşitli araştırmalar sonucunda kanıtlanmıştır.
Ön dişler arasında ve üstünde bulunan dişeti bağ dokusu (frenilum dediğimiz ) olması gerekenden geniş ve uzun ise yine diestemaya neden olabilir. Bazen de arka azılar bölgesinde ,daimi dişleri hiç oluşmamış olan bireylerde, ön dişler geriye doğru hareket ederler ve aralarında boşluk oluşabilir.
Eksik dişler; takma dişler, sabit diş protezleri (“köprüler”) veya diş implantları ile tedavi edilebilir. En uygun yöntem hekiminiz tarafından uygulanacaktır ancak genellikle implant; öncelikli tedavidir.
Ayrık dişler genellikle üstte bulunan iki ön dişte büyük sorun olarak algılanır. Çünkü bu hem dişlerin uyumunu bozmakta hem de güzel bir gülüşü olumsuz olarak etkilemektedir. Dişlerde bulunan boşluklar ön yüzeylere yapıştırılan incecik porselen laminalar (tırnak porselen) ile kapatılır.
Dişlerin arasındaki boşluklar nasıl kapatılır? Ortodontik tedavi ile dişler arasındaki boşlukların kapatılması mümkündür. Kompozit dolgular ile dişlerin arasındaki boşluklar kapatılabilir. Porselen laminalar sayesinde dişler arasındaki aralıklar giderilebilir.
Üst dişler baba tarafını simgelerken, alt dişler anne tarafından akrabaları işaret eder.
Porselen laminalarda tedavi süresi yaklaşık 5-7 gün olacaktır. Tel tedavisinde ise bu süre 12-18 ay olarak öngörülür.
Ayrık dişlerin oluşturduğu boşluklar, ağzın herhangi bir bölgesinde oluşabilir, ancak ön dişlerde boşluk oluştuğu zaman çok daha göze batar hale gelir. Ayrık Diş bozukluğu hem görsel açıdan hem de dişlerin işlevi gereği zararlı olabilir. Genellikle ayrık diş sorunu üst dişlerde görülen problemlerden biridir.
Tedavi Seçenekleri
Diş protezleri, eksik dişlerin yerini alarak dişlerin düzgün bir şekilde hizalanmasına yardımcı olur. Diş Çekimi ve İmplant: Nadir durumlarda, diş çekimi ve diş implantları da üst dişlerin önde olması durumunda kullanılabilir.
Dişlerdeki boşluklar, dişlerin ön yüzlerine uygulanan ince porselen yapraklar sayesinde kapatılabilir. Lamina kaplama ile dişlerdeki renk ve şekil bozuklukları da giderilir. Son derece hassas bir teknik ile üretilen laminalar, diş dokusu ile yüksek uyum sağlar. Porselen laminaların ışık geçirgenlik özelliği vardır.
Diş Arası Boşluk kapatma tedavilerinde 3 farklı ana tedavi yöntemi vardır. Bu tedaviler; Lamine Diş Kaplama, Bonding Uygulaması ve Ortodonti tedavisidir.
Dişler arasındaki boşluklar ortodontik tedavi ile doldurulabilir. Bunun yanı sıra dişler arasındaki meydana gelen boşlukların doldurulması için kompozit dolgular da tercih edilebilir. Porselen lamina kullanılarak da dişler arasındaki boşluklar giderilebilir.
7 ila 8 yaş arasında alt çenede bulunan ön dişler düşmeye başlar. 9 ila 12 yaş arasında ise diğer dişler dökülür ve bu dişlerin yerini kalıcı dişler alır.
Bonding tedavisi, dişlerdeki küçük çatlakları, boşlukları, lekeleri veya kırıkları kapatmak veya diş şeklini düzeltmek için kullanılan bir estetik diş tedavisidir.
Ayrık dişlerin tedavisinde ortodonti tedavisinin yanı sıra kompozit dolgu uygulamalarla da diş ayrıklığı tedavisi yapılır. Bu tedavi yöntemi, diş üzerinde herhangi bir aşındırma yapmadan son derece sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.
Diş protezleri diş eksikliği tedavisinde kullanılan en basit seçenektir. Bu yöntemde iki farklı çözüm sunulur. Eğer kişinin çok fazla diş eksiği varsa total (damak protezler) ile diş eksiklikleri giderilir. Bölgesel kayıplarda ise kısmi diş protezleri (takıp çıkarmalı hareketli protezler) kullanılır.
ÖN KESİCİ DİŞLER: Genellikle ilk ön kısımlarda boşluklar oluşur ve ilk düşen dişlerdir. Ortalama 5-6 yaşlarında düşmeye başlayabilirler. KESİCİ YAN DİŞLER: Bu dişler 6-6.5 yaş aralığında düşmeye başlarlar. KÖPEK DİŞLERİ: Bu dişler 9, yaşından itibaren dökülmeye ve yenilemeye başlar.
Ön kesici dişler genellikle çocuklar 5 ya da 6 yaşına geldiklerinde düşmeye başlarlar. İkinci sırada ise yan kesici düşler düşmeye başlar ve çocuklar bu dişler düşmeye başladığında 6 yaşında olurlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri