İş Görüşmesinde Sakin Olun! Mülakat esnasında pozitif olun ve gülümsemeyi unutmayın. Küçük ve tadında olan bir gülümseme hem sizi rahatlatacak hem de karşıdakinin size olan güvenini arttıracaktır. Kendinizi her daim iletişime açık tutarak ve kendinizden emin konuşarak tüm dikkatleri kendinizde toplayabilirsiniz.
Duygu ve düşüncelerin anlaşılmasında kelimeler değil beden dili esastır. Araştırmalar gösteriyor ki bir konuşma da kelimler %10, ses tonu %30, %60 oranında da beden dili etkilidir. İyi bir konuşmacı konuyu dinleyicilere aktarırken aynı zamanda beden dilini de etkili biçimde kullanır.
Avuç içlerinizin görünmesi iyidir. Ellerin bu biçimde durması samimiyet ve içtenlik belirtiyor. Vücut dili uzmanları bu hareketin yüzyıllardır 'silahsızlık ve uzlaşma niyetine' işaret ettiğine, bu nedenle mülakat sırasında olumlu bir etki bırakacağına dikkat çekiyor.
Görüşmede dik bir şekilde oturarak, karşı tarafla sürekli ve rahatsız edici olmamak kaydıyla göz teması kurulmalıdır. Geriye yaslanarak, ayak ayak üstüne atarak, kolları birleştirerek oturmak olumsuz izlenim bırakabilir. Genelde adaylar mülakat stresinden dolayı ellerini nasıl konumlandıracaklarını bilemezler.
➢ Yemek masasında otururken dirsekler ve kollar masa üstüne konulmaz.Sadece bileklerden itibaren olan kısım masaya temas eder. Kullanılmadığı zaman her iki el veya biri masanın altında tutulur.
İlgili 37 soru bulundu
EVET: Ayaklarınızı yerde sabit tutun.
Ancak bir araştırmaya göre, ayak hareketleri ne kadar çoksa, kişi o kadar çok yalan söyleme potansiyeline sahip. Bu nedenle, yanlış bir izlenim uyandırmamak adına, birkaç dakika bacaklarınızı sallamadan durmayı deneyebilirsiniz.
Parmak uçlarını birleştirmek, aynı zamanda otorite ve güç göstergesi olabilir. Bu hareket, bir liderin veya otorite figürünün kararlılık, güç ve inançlarını karşı tarafa aktarmak için kullanılabilir.
İş görüşmelerinde sade ve basit topuzlar tercih edilmelidir. Görüşme gündüz olacağından, yapılacak topuzlarda abartı olmamalı; günlük kullanabileceğimiz, fazla tepelerde olmayan, daha çok arka bölümde veya ensede olan topuzlar tercih edilmelidir. Yan topuzlardan kesinlikle kaçınılmalıdır.
Mülakatta kendini tanıtma sırasında, kendinizden kısaca ve net bir şekilde bahsettikten (kaç yaşında olduğunuz, hangi üniversite ve hangi bölümden ne zaman mezun olduğunuz, nerede oturduğunuz gibi) sonra ne tür pozisyon için başvurduğunuzu, kariyer hedeflerinizi, deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz.
Mülakat boyunca, soruları aşırıya kaçmadan cevaplandırın ve çok az veya fazla konuşmaktan kaçının. Firma hakkında mutlaka önceden araştırma yapın. Karşı tarafa her zaman güven vermeye çalışın. Soruları net ve akıcı bir şekilde cevaplandırın, cevap vermeden önce dikkatlice düşünün.
İçeri giriş ve tanışma
Mülakat odasına davet ettiklerinde, kapıyı vurup yanıt beklemeden içeri girmek ve kapıyı kapattıktan sonra duruma göre “günaydın efendim” ya da “iyi günler efendim” gibi bir selam verdikten sonra “oturabilirsiniz” demelerini beklemek gerekir. Otururken bacak bacak üstüne atmamakta yarar var.
İletişim sürecinde yüz ifadeleri/mimikler, jestler; el, kol ve baş hareketleri, kişiler arası mesafe, duruş biçimleri, kullanılan aksesuarlar ve dış görünüş (giysiler, kullanılan renkler vb.) beden dilinin unsurları olarak değerlendirilir.
Beden dili; hareket, jest-mimikler, duyguların ifade edilmesi, duruş şekli, ses tonu, vücut hareketleri gibi birçok önemli unsuru içinde bulunduran ve iletişimde çok önemli yeri olan bir araçtır.
Genel olarak, iş görüşmesi kombini için beyaz, siyah, gri, bordo ve mavi gibi renklerin tercih edilmesi önerilir. Bu renkler profesyonel bir algı oluşturmanızda size yardımcı olur ve işverenin tamamen size odaklanmasını sağlar.
1-Yöneticinize daima saygılı hitap edin. Ona taşıdığı ünvana göre, “sayın müdürüm”, “sayın başkanım”, “sayın kaymakamım” ve “sayın valim” deyin veya “efendim” diye hitap ederek söze başlayın.
Görüşme esnasında görüşmeci ile aranızda oluşan negatif enerji ve aklınızdaki sorulara içten olmayan cevaplar almanız, olumsuz görüşme belirtilerindendir. İşe başlama tarihi ve bir sonraki görüşme hakkında bilgi verilmemesi ya da sonuçla ilgili geri dönüş yapılmaması da olumsuz sonuçları düşündürebilir.
Fakat görüşmenizin kısa sürmesi, sizin yetersizliğiniz ve eksikliğinizden değil bazen fazla kalifiye olunmasından da kaynaklanabiliyor. Firma yetkilileri karşısındaki adayın CV'si ve yeteneklerini daha detaylı duymaya başladığında, hem maddi hem de manevi olarak adayı tatmin edemeyeceğini düşünüp görüşmeyi hızlıca ...
Işıldayan bir gülümseme, konuşurken çekingen bir şekilde öne doğru eğilme ve empatik bir şekilde başını sallama gibi ipuçları, karşınızdakinin sizi istediğine dair işaretler olabilir. Ancak karşınızdakine açılma konusunda kendinizi rahat hissetmeniz için bundan daha fazlasına ihtiyacınız var.
Karşınızdaki kişinin sizi dinlemediğini beden dilinden anlamak, genellikle kişinin bakış yönüne, yüz ifadesine, rahatsızlık veren hareketlerine ve duruşundaki gerginliğe bakarak belirlenebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri