Kasıkta ve kasığın üst bölgesinde ağrı Sık sık idrara çıkma. Acil idrar yapma ihtiyacı
Genellikle, mesane kanseri erken evrelerinde kanamaya neden olabilir ancak çok az ağrı yapar veya hiç ağrıya sebep olmadan başka semptomlarda göstermez.
Tek başına bel ağrısı mesane kanseri belirtisi olarak kabul edilmez. Ancak diğer belirtilerle beraber tekrarlayan bel ağrısı yaşanması mesane kanserinin belirtisi olarak kabul edilmektedir. İştah ve kilo kaybı ileri mesane kanseri belirtileri arasında yer almaktadır.
Mesane ağrı sendromu, mesane dolumu ile ilişkili suprapubik bölge denilen göbek altında kasıkları da içine alabilen şiddetli ağrı, gündüz ya da gece işeme sıklığı, idrar aciliyeti hissi gibi semptomların olduğu bir hastalıktır.
İlgili 15 soru bulundu
Genellikle idrar şikayetleriyle gelen hastaya yapılan incelemelerde idrarda kan hücrelerinin görülmesi mesanenin incelenmesi açısından bir nedendir. Mesane en basit olarak ultrasonografi ile incelenerek tanı konulur. Bunun dışında sitoloji dediğimiz hücrelerin incelenmesi şeklinde de tanı konulabilir.
Sıklıkla karşılaşılan belirtiler; idrarda kan olması, rutin idrar yapma sıklığında değişim olması, bölgesel görülen sırt ağrısı, iştahsızlık ve sebepsiz görülen kilo kaybı, iltihaplar, yorgunluk ve sürekli halsizlik hissi olarak sıralanabilmektedir.
İdrardan kan gelmesi, mesane kanserinin en yaygın ve belirgin semptomudur. Diğer belirtiler ise enfeksiyonlar ve mesane taşı gibi hastalıklara bağlı olarak da görülebilir. Fakat özellikle 50 yaşın üzerinde ve sigara içen bireylerde idrar yaparken kan gelmesi durumunda, mesane kanseri saptanma riski yüksektir.
Mesane kanseri, tedavi edilebilir bir kanser türü olmasına rağmen, bazı durumlarda ölümcül olabilir. Mesane kanseri hakkında ölüm riski, birçok faktöre bağlıdır ve her birey için farklılık gösterebilir.
Ağrı, kanser hastalarının %30-45'inde erken dönemde ortaya çıkabilirken, geç dönem hastalarının %75'inde bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Bu ağrıların şiddeti %40-50 hastada orta-ciddi olarak tanımlanırken, hastaların %25-30'unda ağrılar ciddi ve dayanılamayacak kadar şiddetli olabilmektedir.
Mesane kanseri 4. evreye gelene kadar diğer organlara yayılımı olmaz. Ancak 4. evrede diğer organlara da yayılmış haldedir. 4. evreye ulaşmış olan mesane kanserini vücuttan tamamen temizlemek zordur. Bu evreye ulaşmış olan hastalarda tedavinin temel amacı yaşam kalitesini arttırmak ve yaşamının süresini uzatmaktır.
Mesane kanseri kemoterapi uygulamalarında kıl köklerinin hücrelerinde meydana gelen etkilerle birlikte hastaların saçının dökülmesi söz konusudur. İshal, iştah azalması, kusma ve bulantı da kemoterapi etkilerindendir. Bazı kemoterapi ilaçları parmaklarda uyuşma, karıncalanma, duyma kaybı gibi durumlara yol açabilir.
Mesane kanserli bazı hastalarda tedavi ile kanseri tamamen ortadan kaldırılabilir veya yok edilebilir(Kür şansı). Ancak, tedavinin sonunu tahmin etmek hem stresli hem de endişe verici olabilir. Tedaviyi bitirdiğiniz için rahatlayabilirsiniz, ancak kanserin tekrarlaması, nüks etmesi konusunda endişelenmemek imkansızdır.
Sık tekrarlayan ve BCG'ye yanıt vermeyen birinci evre mesane kanserlerinde mesanenin çıkartılması yani Radikal Sistektomi ameliyatı yapılmalıdır. Evre 2 ve Evre 3 mesane kanserlerine ilk tanı konulduğunda yüzde 30'u mesanenin adale tabakasına geçmiş kanseridir.
Bazı hastaların tedavisi; cerrahi, radyoterapi ya da kemoterapi ile birlikte uygulanabiliyor. Metastatik (başka organlara veya lenf bezlerine yayılmış) hastalıkta ise tedavi olarak sistemik (tüm vücuda yönelik) kemoterapi tercih edilebiliyor.
Mesane tümörü idrar kesesinde oluşan tüm iyi ve kötü huylu “ur”lara verilen addır. Erkeklerde, kadınlara oranla 4 kat fazla görülen mesane tümörünün % 90'ı kötü huyludur ve geri kalan % 10'luk kısmını iyi huylu tümörler oluşturur. Kadınlarda mesane tümörü daha kötü seyirli olma eğilimindedir.
Ameliyattan sonra birkaç gün için idrar sondası takılı kalır. Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, operasyon sonrası kanama ve enfeksiyon olabilir. Semptomatik enfeksiyonlar antibiyotik ile tedavi edilir ve hastanede daha uzun kalmanıza nadiren gerek olur.
Prostat kanseri prostat dokusunu oluşturan bazı hücrelerin anormal seyir göstererek tümör yapılarını oluşturma sonucu meydana gelen kitlelerdir. Mesane kanseri idrar yolları organıdır. Mesane kas dokularından yapılmış esnek bir organdır.
Mesane duvarının yüzeyinde oluşan düşük dereceli kanser hücreleri sistoskopi le birlikte yapılan TUR (kapalı yöntemle tümörün temizlenmesi) tedavisi ile temizlenebilir. Bu işlemin daha sonra düzenli aralıklarla takip edilmesi önemlidir. Yüksek dereceye sahip tümörlü dokulara TUR işlemi sırasında ilaç da verilebilir.
Major bir cerrahi olduğu için büyük komplikasyonlar ve ölüm riski de bulunmaktadır ancak bu risk hastalığın tedavisiz bırakılmasından çok daha düşük düzeydedir. Düşük evreli mesane kanserinde uygulanan endoskopik cerrahiler ise az riskli ameliyatlar olarak sayılabilir.
Mesane tümörü ameliyatlarının süresi, tümörün büyüklüğüne, sayısına ve yayılım derecesine bağlı olarak değişebilir. Genellikle lokalize mesane tümörleri için uygulanan kapalı yöntem ameliyat 1,5-2 saat sürer. Açık yöntemle uygulanan ameliyat ise 4-6 saat sürer.
Mesane kanserinin en sık belirtisi idrarda ağrısız ve pıhtılı bir kanama olmasıdır. Kanamanın bir kere bile görülmesi durumunda mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekmektedir.
Kanser hastalığı boşaltım sistemini oluşturan böbrek, mesane, üretra gibi dokular ile erkek üreme sisteminin bir parçası olan prostat bezi veya testis gibi organlarda geliştiğinde, tanı ve tedavi aşamaları üroloji anabilim dalının alt branşı olan üroonkoloji bölümünde gerçekleştirilir.
Özet olarak; Mesane kanseri üriner sistemin sık görülen kanserlerindendir. Kanserin evresine göre tedavi yapılır. Kanser mesane içerisinde ve tamamen alınabiliyorsa TUR-T ameliyatı ile tamamen çıkartılır. Eğer patolojik incelemede mesane kasına ilerleme yoksa uygun vakalarda mesane içine kemoterapi ilaçları verilir.
Yine benzer şekilde, mesane kanseri nedeniyle mesanesi (idrar kesesi) alınan kadınlarda da, ameliyatta vajina korunarak uygulanan yapay mesanede, cinsel hayat korunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri