Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
Özel sektörde 2023 yılında başlangıç olarak ödenen maaşlar ortalama 11.405 – 13.000 TL arasındadır. Kamuda ise teknik sınıfta olmaları sebebiyle ortalama maaş kademe dereceye göre farklılık gösterebilir olsa da ortalama 15.000 – 17.000 TL civarındadır.
2023 yılı itibari ile 878 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları 24470 TL'dir. En düşük A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 19570 TL iken, en yüksek A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 53520 TL'dir.
Bölüm mezunları; iş güvenliği uzmanı, iş sağlığı uzmanı gibi unvanlara sahip olur. Bu bölümde eğitim görmüş kişiler, şirketlerin saha çalışanları için iş sağlığı ve güvenliği önlemlerini alır, sahada güvenlik ve sağlık adına yapılan çalışmaları denetler, gerekli adımları atarlar.
Yine de 2023 yılı itibariyle belirlenen oran ortalama bir miktar olup bazı istisnaları kapsamaz. Fakat yapılan analizler neticesinde ortalama bir B sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşının 18.440 TL civarında olduğunu söyleyebiliyoruz. En yüksek maaş oranı 37.780 TL olabilirken en düşük oran da 14.770 TL'dir.
İlgili 43 soru bulundu
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
C sınıfı iş güvenliği uzmanı, çalıştığı iş yerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda eğitim, rehberlik, risk değerlendirmesi ve inceleme yapmakla görevlidir. Tüm bunları iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili düzenlemelerin yapıldığı 6331 sayılı Kanun başta olmak üzere yasal çerçevede yapmalıdır.
B sınıfı iş güvenliği uzmanı, iş yerlerinin güvenlik prosedürlerine uygunluğunu denetlemekle sorumludur. B sınıfı, az tehlikeli ya da tehlikeli iş yerlerini ifade eder.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
Şayet iş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız bu konuda tecrübeli eğitim kurumlarından iş güvenliği sertifikası eğitimi alarak sınavlara katılmalısınız. Sınavda başarılı olanlar C sınıfı İSG uzmanı olarak geniş bir iş sahasında çalışma imkanı bulur.
C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği atama puanları da, belirtilen seviyelerde olmaktadır. En az 70 puan alan adaylar, kamuda istedikleri pozisyonlara başvuru yapabilirler. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde 85 üzeri puan alan kişilerin atandığı, kamuda görev yaptığı bilinmektedir.
Sektörde uzun yıllardır hizmet veren Bulut Akademi uzman eğitimcilerine göre iş güvenliği sınavını kazanmak asla zor değil. İşin sırrı her sınav gibi bu sınavı da sistemli ve düzenli çalışmaktan geçiyor.
a) Az tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 10 dakika. b) Tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 20 dakika. c) Çok tehlikeli sınıfta yer alanlarda, çalışan başına ayda en az 40 dakika.
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, belgelendirilen iş güvenliği uzman sayısının 165 bini aştığını açıkladı.
B sınıfı uzman belgesiyle en az 4 sene fiilen görev yapan yaptığını belgeleyen kişiler A sınıfı eğitimi alıp sınavında başarılı olmalıdır. Genel müdürlükler ve buna bağlı birimler de mimar, mühendis ve teknik eleman olarak en az 10 görev yapılmalıdır. Ardından da iş güvenliği sınavından başarılı olmak gerekir.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Ne Demek? A sınıfı iş güvenliği uzmanı; tehlike sınıfında yer alan iş yerlerinin iş güvenliği departmanında görev yapan ve A sınıfı belgesi alan uzmanlara verilen mesleki isimdir. İş sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili çalışmalar yürütür.
2023 yılı itibari ile 1030 kişinin paylaştığı veriler ışığında aylık ortalama C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşları 14130 TL'dir. En düşük C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 11400 TL iken, en yüksek C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı maaşı 26450 TL'dir.
Memurluktan İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanlığına Geçiş
Sınav sonucu alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası ile ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan devlet memurları, kurumlarından alacakları izin neticesinde belirli saatlerde İSG uzmanı olarak çalışabiliyorlar.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Nasıl Olunur? A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
İş güvenliği uzmanları bireysel olarak da çalışabilirler. Bireysel olarak bu işi yapmak isteyen uzmanlar, firmalarda tam zamanlı çalışma yapmak zorunda değildir.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
4 yıl B sınıfı iş güvenliği uzmanı olarak çalışan herkes iş güvenliği kursu sonrasında sınava girebilmektedir. Ayrıca iş güvenliği alanında doktora mezunları da A sınavına girebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri