Zaman Aşımına Uğrayan Hesaplar Geri Alınabilir mi? Bankalarda bulunan hesap, katılım fonu ve emanetler; zaman aşımına uğradığı takdirde Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun Türkiye Merkez Bankasında bulunan hesabına aktarılır. Dolayısıyla zaman aşımına uğrayan hesaplar herhangi bir şekilde geri alınamaz.
15 Haziran 2023 tarihine kadar işlem yapılmaması halinde yasa gereği zaman aşımına uğrayan mevduat, emanet ve alacaklar Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na devredilecektir.
Haziran ayının onbeşinci gününe kadar hak sahibi veya mirasçıları tarafından aranmayan zamanaşımına uğramış her türlü mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklar, faiz ve kar payları ile birlikte Haziran ayı sonuna kadar TMSF'nin hesaplarına devredilir ve devir tarihi itibariyle TMSF tarafından gelir kaydedilir.
Haziran ayının 15. gününe kadar hesabın olduğu banka, Türkiye Bankalar Birliği gibi mevzuatta belirlenen kanallar aracılığı ile ilan edilen zaman aşımına uğrayan hesaplar listesindeki varlığınız için bankaya başvuruda bulunmanız gerekir.
BANKADA UNUTULAN PARALARIN / HESAPLARIN LİSTESİ
Bankada unutulan paraları sorgulama işlemi için Türkiye Bankalar Birliği (TBB), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) vatandaşlara kolaylık sağlamaktadır. İşbirliği ile hazırlanan sorgulama sayfasına http://www.zamanasimi.org/tbb.xhtml adresi üzerinden ulaşabilirsiniz.
İlgili 43 soru bulundu
Bulunan Banka Sorgulama” isimli e-Devlet Kapısı hizmetiyle kolayca öğrenebilirsiniz. e-Devlet Kapısı Hizmetleri için www.turkiye.gov.tr adresine girdikten sonra sitedeki arama çubuğuna “Mevduat/Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama” yazarak bu hizmete ulaşabilirsiniz.
Bankalarda unutulan paralar üzerinden10 yıl geçmediği takdirde ilgilisi veya mirasçısı tarafından bankadan talep edilebilirler. Hak sahipleri 10 yıllık sürenin dolması halinde ancak ve ancak belli şartların varlığı halinde ve dava yoluyla alacaklarını talep etme hakkına sahip olacaktır.
Bu süre 10 yıldır. 10 yılın ardından bankalar hesaplarla ilgili işlem başlatırlar.
İcra dosyası 10 yıllık zamanaşımı
İcra takiplerinde zamanaşımı süresi, genel olarak 10 yıl olarak belirlenmiştir. Bu süre içerisinde ilgili alacaklar zamanaşımına uğramaktadır. Ancak, avukatlar aracılığıyla yapılan icra takiplerinde dosyanın yenilenmesi durumunda süreler yeniden başlayabilir ve uzayabilir.
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu'nun 83. Maddesine göre, yatırım kuruluşları nezdindeki yatırım hizmetleri ve faaliyetlerinden kaynaklanan her türlü emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
10/4: Bankalar nezdindeki her türlü mevduat, emanet ve alacaklardan en son ta- lep, işlem veya mudiin herhangi bir şekilde yazılı talimatı tarihinden başlayarak 10 yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir. Zamanaşımına uğrayan mev- duat, emanet ve alacaklar Fona gelir kaydedilir.
Zaman aşımı hukuk kurallarının kişilere tanıdığı hakların, getirdiği yaptırımların yine hukuk kuralları ile belirlenen süreleri aşmasıdır. Bir diğer deyişle bir hak hukuk kuralında öngörülen sürede kullanılmadığında hukuk düzeninde bir takım sonuçlar doğmaktadır. Zaman aşımı, hak düşürücü süre bu sürelerdendir.
Başvuru sahibinin adı ve soyadı, T.C. kimlik numarası, imzası, oturma yeri veya iş adresini içeren dilekçeyle (TMSF Web sayfasından elektronik başvuru formları kullanılarak, faks veya matbu formlar kullanılmak suretiyle hazırlanmalıdır).
Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına uğrar.
Tüm bunların yanında artık en pratik yol olarak E- devlet kapısına giriş yaparak vatandaşlar artık Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu Murise / Ait Mevduat / Katılım Fonu Hesabı Bulunan Banka Sorgulama sekmesi üzerinden murislerin hangi bankada hesaplarının olduğunun sorgusunu gerçekleştirebilirler.
Bankalar kesintisiz olarak en az 180 gün süreyle hareket görmeyen kredi kartları, vadesiz mevduat ve özel cari hesaplardan hesap işletim ücreti alabilecekler. Ancak bu ücret alınmadan önce müşteriye bilgi verilecek. 30 gün içinde hesap kapatılmazsa banka işlem ücreti alacak.
Ceza zamanaşımı süresinin dolmasıyla devletin cezayı infaz hakkı ortadan kalkar. Buna bağlı olarak, hükümlünün ceza zamanaşımından feragat etmesi mümkün değildir. Cezanın zamanaşımına uğraması, Cumhuriyet savcısı tarafından re'sen dikkate alınır.
10 yıllık süre, sözleşmenin sona erdiği tarihten itibaren işlemeye başlayacaktır. 25.10.2017 tarihinden sonra ise İş Kanunu ek madde 3'e göre söz konusu tazminatlar için zamanaşımı süresi 5 yıl olarak değiştirilmiştir.
İşbu bilgi bülteninde, takip içi zamanaşımına dayalı olarak icranın geri bırakılması uygulaması detaylı şekilde incelenecektir. Zamanaşımını kesen sebeplerden biri de alacaklının; dava veya defi yoluyla mahkemeye veya hakeme başvurması, icra takibinde bulunması ya da iflas masasına başvurmasıdır.
Kısacası hesaplarınızdaki detayları göremeyeceksiniz. Paylaşılan bilgilere göre bu hizmet Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu iş birliği ile e-Devlet Kapısı altyapısı üzerinden kullanıcılara sunuluyor.
İlgili dönem içerisinde vadeli mevduat kontratının bağlı bulunduğu ve münhasıran vade yenilemeleri için kullanılan, başka işlemler için kullanılmayan vadesiz mevduat hesaplarından hesap işletim ücreti tahsil edilmemektedir.
Kullanılmayan kredi kartlarını bankalar otomatik olarak iptal etme yetkisine sahip değildir. Bu nedenle kredi kartını bir daha kullanmamak üzere kapatmak için ilk yapılması gereken tüm kart borcunu ödemektir.
Bankacılık Kanunu'nun 62'nci maddesi gereğince; bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son talebi, işlemi, herhangi bir yazılı talimatı tarihinden başlayarak on yıl içinde aranmayanlar zamanaşımına tabidir.
Bankalar nezdindeki mevduat, katılım fonu, emanet ve alacaklardan hak sahibinin en son işlem tarihinden başlayarak 10 yıl içinde işlem görmeyen hesaplar, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu'na (TMSF) devredilecek.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri