Eğer maddeler yeterli süre birbirlerine temas ederler ve birbirlerini etkiler ise sıcaklıkları eşitlenene kadar bu ısı alışverişi devam eder. Bu durumda, sıcaklığı yüksek olan maddeden soğuk olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Başka bir deyişle sıcaklığı yüksek olan maddenin ısısı azalır.
Isı denilen kavram enerji türüdür. Isı değişimleri ile sıcaklıkta artar ya da azalır. Örnek verecek olursak; bir tencereye su konulup ocağın ısısı artırıldığında tencere içerisindeki suyun sıcaklığı artar ve su bir zaman sonra gaz haline geçer. Isı enerjidir.
Sıcak olan madde ısı verip sıcaklığı azalırken, sıcaklığı düşük olan madde ısı alarak sıcaklığı artar ve sonuçta ısıl denge sağlanır.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer.
Isı alışverişi, her zaman yüksek sıcaklıklı maddeden düşük sıcaklıklı maddeye doğru gerçekleşir. Isı alışverişi ile ısı alan maddenin sıcaklığı artarken, ısı veren maddenin sıcaklığı azalır. Her iki maddenin de sıcaklığı aynı olana kadar ısı alışverişi devam eder.
İlgili 27 soru bulundu
Isı alışverişi, sıcaklığı fazla olan maddeden sıcaklığı az olan maddeye doğru gerçekleşir. Sıcaklığı fazla olan madde, iki maddenin de sıcaklıkları eşit olana kadar sıcaklığı düşük olan maddeye ısı verir. Sıcaklığı eşit olan iki maddede elde edilen bu sıcaklığa denge sıcaklığı adı verilir.
Farklı sıcaklıklara sahip cisimler birbirlerine temas ettiklerinde aralarında ısı alışverişi gerçekleşir. Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür. Sıcak cismin tanecikleri, soğuk cismin tanecikleriyle temas ettiklerinde enerjilerinin bir kısmını bu taneciklere aktarırlar.
Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Başka bir deyişle sıcaklık, maddeyi oluşturan atom ve moleküllerin ne kadar şiddetli titreşim yaptığının ortalama değerini gösterirken ısı, sıcaklık farkından dolayı sıcak cisimden soğuk cisme aktarılan enerjidir. Aktarılan ısı enerjisiyle birlikte cismin iç enerjisi, buna bağlı olarak da sıcaklığı değişir.
Sıcaklığı artıracak veya azaltacak olan şey ısıdır. Isı artarsa sıcaklık yükselir, azalırsa sıcaklık düşer. Daha yüksek sıcaklık, moleküllerin daha fazla enerji ile hareket ettiği anlamına gelir. Isı enerjisi, nesnedeki parçacıkların sayısına, boyutuna, kütlesine, türüne ve hızına bağlı olarak değişiklik gösterir.
Isı alan madde o esnada hal değiştiriyordur ve sıcaklığı sabit kalmıştır. Isı alışverişi biten maddelere ısı verilmeye devam edilse de sıcaklığı yükselmez.
Sıcaklık arttıkça havanın hacmi genişler ve alabileceği nem miktarı da artar. Hava soğuduğunda ise hacmi daralır ve alabileceği nem azalır. Eğer hava sıcaklığına uygun nem almış ise o havaya doymuş hava denir.
MERHABALAR, Isı veren maddenin sıcaklığı azalır, ısı alan maddenin sıcaklığı artar ifadesi doğrudur.
Maddenin sahip olduğu ısı enerjisi, maddeyi oluşturan taneciklerin kinetik enerjilerinin toplamı olduğu için tanecik sayısının artması maddenin sahip olduğu ısı enerjisini arttırır. Tanecik sayısı yani kütlesi fazla olan maddenin ısı enerjisi fazla olacağı için başka bir maddeye daha fazla ısı enerjisi aktarabilir.
İç enerji ne zaman artar? İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur.
Isı üç yolla yayılır: iletim, radyasyon (ışınım) ve konveksiyon. Doğadaki birçok olayda konveksiyon ile ısı yayılımını gözlemleyebiliriz.
Maddeler hâl değişimi sırasında çevreden ısı alır ya da çevreye ısı verirler. Çevreden ısı alarak katı hâlden sıvı hâle geçmeye erime, sıvı hâlden gaz hâle geçmeye ise buharlaşma adı verilir. Çevreye ısı vererek gaz hâlden sıvı hâle geçmeye yoğunlaşma, sıvı hâlden katı hâle geçmeye ise donma adı verilir.
Doğrudan ölçülemez ancak iç enerjideki değişim ölçülebilir. İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.
Bir cismin ısısı, moleküllerinin hareket enerjisi ile oluşur. Diğer bir deyişle ısı bir moleküler harekettir. Katı bir maddeye ısı ilave edildiği sürece sıcaklığı artmaya devam eder, taki sıvı hale dönmeye başlayıncaya kadar. Madde tamamen sıvı hale dönüşünceye kadar sıcaklık artmaz.
Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder. Bu yüzden pencereyi açtığımızda üst kısımdan dışarı doğru sıcak hava çıkışı olur. Dışarıdaki soğuk hava da alt kısımdan içeri girer.
Kalorimetre ile doğrudan ölçülebilir ya da termodinamik yasalarıyla matematiksel olarak hesaplanabilir. Isı, termodinamiğin ve istatistiksel mekaniğin temel kavramıdır. Kimya, mühendislik ve diğer alanlar için de önemlidir.
Sıcaklığın Kütleye Etkisi. Kütle enerjinin farklı bir formudur ve dışarısı ile enerji (ve dolayısıyla madde) alışverişi içerisinde olmayan kapalı bir sistemde sıcaklığı arttırırsak kütleyi de arttırmış oluruz. Tipik bir sistemde bu artış çok düşüktür.
Sıcaklıkları farklı maddeler arasında sıcaklığı fazla olandan az olana doğru gerçekleşen ısı aktarımına ısı alışverişi denir. Isı alışverişi maddelerin sıcaklıkları eşitleninceye kadar devam eder. Eşit sıcaklıktaki maddeler arasında ısı alışverişi durur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri