Maddenin ölçülebilecek bir ısısı yoktur bu yüzden artar azalır diyemeyiz. İki madde için Isı kıyası yapamazsın. Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
Isı akışı (Isı alışverişi): Sıcaklık dereceleri farklı olan iki madde bir araya getirildiği zaman, sıcaklığı yüksek olan maddeden sıcaklığı düşük olan maddeye ısı akışı gerçekleşir. Bu akış neticesinde ısı veren maddenin sıcaklığı düşer. Aynı oranda ve aynı şekilde Isı alan maddenin sıcaklığı ise artar.
Maddenin sahip olduğu ısı enerjisi, maddeyi oluşturan taneciklerin kinetik enerjilerinin toplamı olduğu için tanecik sayısının artması maddenin sahip olduğu ısı enerjisini arttırır. Tanecik sayısı yani kütlesi fazla olan maddenin ısı enerjisi fazla olacağı için başka bir maddeye daha fazla ısı enerjisi aktarabilir.
Cisimlerin içlerinde sahip oldukları ve onların moleküllerini hareket halinde tutan enerjiye, genel olarak, "İç enerji" adı verilir. Isı, işte bu iç enerjinin toplamıdır. Cisimlerdeki moleküllerin hareketlerini ve titreşimleri sağlayan bu ısı enerjisi doğrudan doğruya teşhis edilip ölçülemez.
Çünkü; Tepkime, ekzotermik yani dışarı ısı veren bir tavırla gerçekleşir. Isı alan madde o esnada hal değiştiriyordur ve sıcaklığı sabit kalmıştır. Isı alışverişi biten maddelere ısı verilmeye devam edilse de sıcaklığı yükselmez.
İlgili 45 soru bulundu
Isı değişimlerini kıyaslayabilirsin. Isı arttıkça madde hal değiştirmediği süreçte sıcaklık artar ancak sıcaklık artışı durumunda ısı için artar veya azalır yorumu yapamazsın.
Isınan (sıcak) hava hafif olduğu için yükselir ve sıcak hava yükseldikçe soğur.
Öz ısı madde miktarı, sıcaklık, maddenin cinsi, maddenin hangi halde (katı, sıvı, gaz) bulunduğu gibi etkenlere bağlı olarak değişebilir.
Kalorimetre ile doğrudan ölçülebilir ya da termodinamik yasalarıyla matematiksel olarak hesaplanabilir. Isı, termodinamiğin ve istatistiksel mekaniğin temel kavramıdır.
Q gereken ısı değil miydi? c ne kadar artarsa Q'da o kadar artacağından, c'nin büyük olması gereken ısıyı arttıracak ve senin tabirinle daha uzun sürede ısınacak sanırsam. m.c çarpımı yani C(ısı sığası) büyük olan daha zor ısınır küçük olan kolay ısınır.
Hava ısındıkça yükselir ve bölgede hava basıncı düşer. Hava soğudukça, hava yoğunlaşır ve hava basıncı artar. Yüksek basınç ''H'' ile, alç basınç ''L'' ile sembolize edilir. Ekvator bölgesinde sürekli termik alçak basınç alanı vardır.
Doğrudan ölçülemez ancak iç enerjideki değişim ölçülebilir. İç enerjideki değişim sisteme verilen ısı ve yapılan işin toplamına eşittir. Eğer sisteme ısı verilmiş ya da sistem üzerine iş yapılmışsa iç enerji artar. Eğer sistem dışarıya ısı vermiş ya da sistem iş yapmışsa iç enerji azalır.
Isı enerjisinin hava veya sıvı akımı ile yani taneciklerin yer değiştirmesi ile yayılmasına ısının konveksiyon yolu ile yayılması denir. Isının konveksiyon yoluyla yayılması sıvı ve gazlarda olur, katılarda olmaz. Sıvılar ve gazlar akışkan özelliktedir yani tanecikleri öteleme hareketi yapabilirler.
Sıcaklığı yüksek cismin taneciklerinin sahip oldukları hareket enerjisi daha büyüktür. Sıcak cismin tanecikleri, soğuk cismin tanecikleriyle temas ettiklerinde enerjilerinin bir kısmını bu taneciklere aktarırlar. Böylece sıcak cisimden soğuk cisme ısı akışı olur.
Bir cismin ısısı, moleküllerinin hareket enerjisi ile oluşur. Diğer bir deyişle ısı bir moleküler harekettir. Katı bir maddeye ısı ilave edildiği sürece sıcaklığı artmaya devam eder, taki sıvı hale dönmeye başlayıncaya kadar. Madde tamamen sıvı hale dönüşünceye kadar sıcaklık artmaz.
İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 65 oC sıcaklığa sınırlı bir süre, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 120 oC sıcaklığa 15 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 143 oC sıcaklığa 5 dakika, İnsan vücudu ve solunum sistemleri; 177 oC sıcaklığa ise 1 dakika dayanabilir.
Bir cismin sahip olduğu ısıl yoğunluğa sıcaklık adı verilir. sıcaklıkları farklı olan iki maddenin arasındaki ısı alışverişine ise ısı adı verilir. Isı bir enerji birimidir sıcaklık ise bir enerji birimi değildir.
Örneğin; ses, gölge, ısı, ışık, sıcaklık, radyo dalgaları, TV frekansları gibi şeyler tanecikli bir yapıya sahip olmadıkları (hacim ve kütleleri bulunmadığı) ve (kendi başına hareket ettikleri ya da araz özelliğine sahip olup) eylemsizlik özelliği taşımadıkları için madde olarak kabul edilmezler.
Bir maddenin sıcaklığının değişmesi için gerekli ısı enerjisi pozitifse madde dışarıdan ısı enerjisi alır, sıcaklığı artar. Bir maddenin sıcaklığının değişmesi için gerekli ısı enerjisi negatifse madde dışarıya ısı enerjisi verir, sıcaklığı azalır.
Isınma-Soğuma
Buzdolabına koyduğumuzda ısı vererek soğur. Isının maddeler üzerindeki en belirgin etkisi ısınma ve soğumadır. Isınan maddeler genleşirken, soğuyan maddeler büzülür.
Sıcaklık ile ısı arasında bir ilişki var mıdır? Sıcaklıkları farkı olan cisimler arasında ısı aktarımı olur. Isı, sıcak cisimden soğuk cisme doğru akar, sıcaklık ise aktarılmaz. Isı alan (ısınan) cismin sıcaklığı artarken ısı veren (soğuyan) cismin sıcaklığı azalır.
Pencereyi açtığımızda sadece soğuk hava içeri girmez, sıcak hava da dışarı çıkar. Isı akışı sıcaktan soğuğa doğru gerçekleşir. Bulunduğumuz odada ısınan hava yukarı doğru hareket eder.
Isı daima sıcak alandan soğuk alana doğru akar. Isı kalori gibi enerji birimi ile, sıcaklık ise derece ile ifade edilir.
Dolaşım sistemi: Vücudun ter yoluyla ısı düşürmesi sağlamak için kalp daha çok kan pompalar. Bunun yanısıra deri altı damarlara daha çok kan gitmesi nedeniyle bazı organlara giden kan miktarı da azalır.Bu nedenle kalp ve daha az kan alan organlar zorlanır.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri