İşyerlerinde işveren tarafından verilen iş kıyafetlerinin giyilmesi bir zorunluluktur. İş sağlığı ve güvenliği açısından kıyafetin giyilmesi gerektiği ifade edilmişse ve işçi iş kıyafetini giymezse tazminatsız olarak işten çıkartılabilir.
Bu nedenle işçinin işyeri uygulaması haline gelen kıyafeti giyme zorunluluğuna uymamasının, haklı fesih ağırlığında olmayacağını ancak kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılmasına imkan veren geçerli neden teşkil edeceğini hükme bağlamıştır.
İşveren iş sözleşmesinde belirtilen ya da iş sözleşmesinde belirtilmeyip iş yerinde uygulanan kıyafet şeklini değiştirmek istiyorsa bu konuda çalışanın rızasını alması gerekiyor.
Örneğin belirlenen bu serbest günlerde “ rahat giyim (casual)”olarak adlandırılan tarzda kıyafetlerin giyileceği belirlenebilecektir. Aynı zamanda, yine “tayt, şort ,eşofman, sandalet , terlik” gibi resmiyetten uzak kıyafetlerin giyilmesi de serbest gün kapsamı haricinde tutulabilir.
Çalışanın kıyafeti eskidikçe yenisi ile değiştirilmelidir. Mevsimsel değişiklikler göz önüne alındığında yazlık ve kışlık olarak kıyafetlerin verilmesi uygun olacaktır. İş ayakkabısı da diğer iş elbiseleri gibi yazlık ve kışlık olmak üzere senede en az iki sefer verilmelidir.
İlgili 18 soru bulundu
Hukuk Dairesinin 11.10.2010 tarihli bir kararında şu görüş yer almaktadır: “İş sözleşmesi veya toplu iş sözleşmesinde yasaya uygun açık bir düzenleme olmadığı sürece işçinin ücretinden her ne ad altında olursa olsun bir kesinti yapılamaz.” Bu karar işçinin ücretinden her ay “dernek aidatı” kesilmesiyle ilgilidir.
İş ayakkabısı, kanunlara ve ilgili mevzuata uygun olarak üretilen, tüm süreç iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun olan, kullanımı zorunlu koruyucu ekipmanlardan bir tanesidir.
2- Egzersiz kıyafetleri: Eşofmanlar, sweat-shirt'ler ve spor ayakkabılarınızın da giyileceği uygun ortamlar vardır ama bu sektörlerde çalışmadığınız sürece profesyonel giyimde bu kıyafetlerden uzak durulmalıdır.
iş yerinde şort giyilmez.
Kurumsal giyimde sıkça tercih edilen parçalar, takım elbiseler, ceketler, pantolonlar, etekler, bluzlar, gömlekler ve klasik elbiselerdir. Renkler genellikle nötr tonlarda olurken, düz ve minimal desenler tercih edilir. Kıyafetlerin uygun ve bedeninize tam oturması, profesyonel bir görünüm için önemlidir.
İşçinin haftalık çalışma saati İş Kanunumuz ile 45 saat olarak belirlenmiştir. İşveren işçinin haftalık 45 saatten fazla mesaiye kalmasını istiyor ise işçinin fazla mesai yapma konusunda yazılı muvafakatini almalıdır. Aksi halde işçi mesaiye kalmak istemediğinde işveren işçiyi mesaiye kalma konusunda zorlayamayacaktur.
İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu m.13/2'e göre, iş sağlığı ve güvenliği kuruluna veya işverenin çalışanın talebi yönünde karar vermesi hâlinde çalışan, gerekli ted- birler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir.
İşçi, Resmi ve Genel Tatillerde Çalışmaya Zorlanabilir Mi? Bilindiği üzere kanunla belirlenen resmi ve ulusal tatil günlerinde işçiler işveren tarafından çalıştırılmaya zorlanamaz.
Yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest olacak. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
-İş elbisesi ömrü için ortalama altı ay olduğu ifade edilmektedir.
Azınlık ve yabancı okullar hariç, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda, yönetmelikte belirlenen sınırlamalar dışında okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde kılık ve kıyafet serbest oldu. Öğrenciler, okul, sınıf ve şubelerde tek tip kıyafet giymeye zorlanamayacak.
Erkekler İçin İş Görüşmesi Kıyafet Tercihleri
Uygun bir ceket ve pantolon, gömlek, kravat, koordine çorap ve ayakkabıları genellikle tercih edilir. Açık renkli gömlek ve koyu renkli bir takım elbise en iyi seçenektir. Elbiseniz rahat olmalı ve en iyi şekilde görünmeniz ve hareket etmeniz için size iyi uymalıdır.
Erkekler için:
Bağlar ve diğer aksesuarlar hem renk hem de stil olarak mütevazı olmalıdır. Düz ve daha parlak renkler (örneğin kırmızı bir kravat) veya desenli sade şekiller (ekose kravat) ve aynı zamanda yüksek kaliteli. Beyaz, yakalı ve özel düğmeli gömlek.
Kıyafet İnkılâbı ya da Kıyafet Devrimi, Türkiye'nin kurulmasının ardından, halkın ve memurun kılık ve kıyafetinin düzenlenerek çağdaş giyime uygun hâle getirilmesi için 1934 yılında çıkarılan kanunla yapılan düzenlemedir.
Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.
En önemli konu, kişi, bedenini iyi tanımlayabilmeli. Lacivert, gri ve parlak olmayan kumaşları tercih etmenizi öneririz. Açık tenliyseniz, pastel renkler ve açık tonlar, koyu renkliyseniz koyu renkli kıyafetleri tercih edebilirsiniz. Günlük makyaj abartı olmamalı, ağır parfüm kullanılmamalı, fresh görünmek önemli.
d) Bu Yönetmelikte belirtilen tip ve model dışında ayakkabı veya bot giyilemez. e) Bot veya ayakkabılar daima temiz ve boyalı bulundurulur. f) Resmi kıyafetle birlikte bu Yönetmelikte belirtilen teçhizat ve işaretler dışında kolye, künye, bilezik, küpe, madalyon, rozet ve benzerleri takılamaz.
OSGB'lerdeki İşyeri Hekimlerinden veya az tehlikeli (50 kişi altında olması şartıyla) işte çalışılacaksa bağlı bulunduğunuz ASM'den (Aile Sağlık Merkezleri) alınır.
S: Amazon S3 nedir? Amazon S3 her yerden, her boyutta veri almak ve depolamak için oluşturulmuş bir nesne depolama hizmetidir.
İşyerinde koruyucu ayakkabı kullanımı, olası kazaları önlemek için her an uyulması gereken yönetmeliğin bir parçasıdır. Sağlığa, zamana ve kaynaklara mal olabilecek kazaları ve olası riskleri önlemek için şirketler, gerektiğinde tüm personelin güvenlik ayakkabısı giymesini sağlamalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri