Isı pay ölçer nereye şikayet edilir ? Sulh Mahkemelerine dilekçe ile başvurulur. Dilekçenizde Konu olarak" Site yönetimi 5627 Sayılı kanuna muhalefet etmektedir" yazınız.
Merkezi sistemle ısınan binalarda Isı pay ölçer taktırmayan veya takılması için kat malikleri genel kurulunda konuyu gündeme almayan yöneticiyi sulh mahkemesine şikayet yolu açıktır. ısı pay ölçer taktırmayan yönetim kurulu 5627 sayılı kanunu gündeme almakla yükümlüdür.
ısı pay ölçer kanunu iptal edilmesi söz konusu değildir.
Yönetmelik ise ısı pay ölçer sisteminin kurulmasına değil, uygulamasına ilişkin. Bu sebeple İhsan Amca, ısı pay ölçer sisteminin kurulmasına veya sistemden vazgeçilmesine ilişkin kararlar ancak kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alınabilir.
Bu kanun ve yönetmelikle tarif edildiği üzere merkezi sistem ile inşa edilen yeni binalarda ilgili standartları sağlayan ısı sayaçları veya ısı ölçerler (kalorimetre) kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.
İlgili 24 soru bulundu
Kısaca, kat Malikleri Kanunu'nun 42'nci maddesinin dördüncü fıkrası diyor ki merkezi ısıtma sisteminden ferdi sisteme veya tersine dönüşüm, kat maliklerinin, sayı ve arsa payı çoğunluğuyla alacakları bir kararla mümkün.
merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer zorunludur, yakıt giderleri ısı pay ölçer tüketimine göre hesaplanarak daire sakinlerine bizldirilmesi gerekir. ısı pay ölçer olmayan çok eski merkezi sistem binaların pay ölçer sistemine geçmesi zorunludur.
Isı Sayacı Muayene Kanun
2018 Temmuz ayında çıkan yönetmelik ile Isı Sayaçları (Kalorimetre) da Elektrik, Doğalgaz ve Su sayaçları için uygulanan mevzuata dâhil edilmiş ve onlar gibi 5 yılda bir periyodik olarak muayene edilmesi zorunlu hale getirmiştir.
ısı pay ölçer 15 derece farkı veya cezası: İklim şartlarında dış hava sıcaklığı farketmeksizin iç ortam sıcaklığı olan en az 15 C olmalı ve bir dairenin tüketmesi gereken en az tutar hesaplanır. daha az tüketim oldu ise 15 C farkı yansıtılır.
Merkezi Isıtma Sistemleri Açma ve Kapama Saatleri
Biyolojik uyku saatleri ise genellikle 22.00 ile 06.00 saatleri arasındadır. Bu saatlerde binada yer alan kalorifer petekleri kapatılmaktadır.
PAYÖLÇER lerin merkezi sistemden ısınan tüm peteklere takılması şarttır.
Bu avantajlarından dolayı yeni ve eski merkezi sistem binalarda merkezi pay ölçer sistemi kanunen zorunlu hale getirilmiştir. Yeni yapılan binalarda ise 2.000 metre kare üzerinde ise merkezi pay ölçer sistemine göre yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
kalorimetre arızası sayaç ekranından ve ısı gider paylaşım faturasından anlaşılabilir. gider paylaşım faturasındaki sayaç endeksi ile sayacın üzerindeki KW değeri uymuyorsa sayacın arızalı yata faturanın hatalı veya cezalı fatura olduğu anlaşılabilir .
Merkezi sistem hangi tarihler arası yakılır genel kabul ve alınan kararlar 15 Kasım – 15 Nisan arasıdır.
Sitelerde doğalgaz ortak kullanım bedeli nedir? Ortak alanlarda ısınma enerjisi tüketilmese dahi yönetmelik gereği merkezi ısınma faturasının ısınmaya harcanan kısmının %30 u m2 üzerinden pay edilir.
Merkezi ısıtma sisteminde tüketilen enerjiyi sınırlandırabilmek için merkezi ısıtma sistemi kullanılan binalarda TS EN 215'e uygun termostatik radyatör vanası kullanıldığından petekleri tamamen kapatmak mümkün değildir.
Kalorimetre takılı dairelerin oda sıcaklıkları kanun gereği 15 c altına düşürülmesi yasaktır. Bu sebeple peteklere takılan Termostatik vanalar oda sıcaklığının 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde kilitli olarak takılmaktadır veya vana üzerinden 15 °C altına düşürülmeyecek şekilde ayarlanması gerekmektedir.
Isıölçer kullanılmayan sistemde ise boş daireler diğer daireler ne kadar ödeme yapıyorlarsa aynı tutarda yakın bedeli ödemesi yapmak durumundadırlar. Bunun herhangi bir istisnası bulunmamaktadır. O evin boş veya dolu olmasının apartman ve site yönetimi tarafından bir önemi yoktur.
ısı pay ölçer fatura hesaplama yapılırken Doğalgaz faturasının %30 u ortak, metrekareye göre kullanım, % 70 i tüketime göre kullanımı ölçülerek hesaplanır.
Isı payölçer ısınma giderlerinin azaltılmasında direkt bir rol oynamaz, aksine kullanıcıyı az ve verimli ısınmaya teşvik eder. Bunun başarılabilmesi için termostatik vanalar ile birlikte kullanılmalıdır. Kullanım olmayan odalarda termostatik vanalar en düşük seviyelerde tutularak tüketimler düşürülebilir.
ısı pay ölçer ve kalorimetre kullanımı merkezi sistem binanın yapısına bağlıdır. yeni tip mobil sistem tesisat olan binalarda kalorimetre eski tip kolonlu merkezi sistem binalarda ısı pay ölçer kullanılır.
Isı pay ölçer sayaçları ortalama 10 yılda bir kez değişir.
ısı pay ölçerler bakım veya muayene gerektirmez. ısı pay ölçerlerin her biri 10 - 12 yıllık pil ömrünü tamamladığında değiştirilir. Pil ömrü bitmeden sadece pil değişimi yapılarak tekrar bir 10 yıl daha kullanılabilen ısı pay ölçer modelleri vardır.
Cihazlardan okuma günümüz teknolojisinde radyofrekansı marifetiyle konutlara girmeden uzaktan yapılabilmektedir. Okuma maliyeti konut başına 1-2 civarındadır. Isıpay ölçme cihazının ithalatını yapan firmalar bu işi de yapmaktadır. Cihaz fiyatı ise termostatik vana ve ısıpayölçer dahil 40-50 dır.
Isı pay ölçer cihazı, merkezi sistemden radyatöre gelen sıcak suyun bilgilerini an itibariyle hesaplayarak kaydeder. Kaydedilen ısı payları, kış aylarında her ay, yazın ise hava durumu şartlarına bağlı olarak ölçüm için gelen görevliler tarafından bilgisayara kaydedilir.
Isı pay ölçer yakıt giderleri ölçülen tüketim değerlerine göre daireler arasında adil bir şekilde pay edilmektedir. bu sistemde %30 yakıt aidatı kısmına ısı pay ölçer ortak gider denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri