İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri Yönetmeliğinin 7 nci maddesinin üçüncü fıkrası uyarınca onaylı defter, noterce veya işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır.
(3) Onaylı defter işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri (Mülga ibare:RG-18/12/2014-29209) (…)veya noterce her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır. (4) Onaylı defter yapılan tespitlere göre iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ile işveren tarafından birlikte veya ayrı ayrı imzalanır.
2. Onaylı defter, işyerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri, Çalışma Genel Müdürlüğü veya noter tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylatılmalıdır. (Defterin resmi kurumda veya noterde onaylatılması süreci hakkında bilgi EK-1'de verilmiştir. )
İş yerinin bağlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri (İŞKUR) veya noter tarafından her sayfası mühürlenmek suretiyle onaylanır. İŞKUR onayı ücretsiz olup, uzak ve zahmetli gelirse yakındaki bir notere ücreti karşılığı onaylatılır.
Onaylı defter: İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı tarafından yapılan tespit ve tavsiyeler ile gerekli görülen diğer hususların yazıldığı, seri numaralı ve sayfaları bir asıl iki kopyalı şekilde düzenlenmiş her işyeri için tek olan defteri,ifade eder.
İlgili 33 soru bulundu
Burda bahsedilen kurul karar defteri değil, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin firmada tespit ettiği eksikliklerin yazılı olduğu belgedir. Defter olması gibi bir zorunluluk yok belli bir matbu formatta tutanak şeklinde de tutulabilir ve notere onaylatılabilir.
Kuruluş ve Görevlerimiz Genel Müdürlüğümüz, 16.07.2003 tarihli ve 4947 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kuruluş Kanununun 12 nci maddesi gereğince İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü olarak yeniden yapılandırılmıştır.
E-Devlet şifresi ile İSG Katip sistemine giriş yapın. Sol taraftaki menüden “Hizmet Alan İşyeri Modülü” bölümüne tıklayın. Sağ taraftaki iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekiminin üzerine tıkladıktan sonra “Onayla” butonuna tıklayın.
Teftişe yetkili iş müfettişlerinin her istediğinde işveren onaylı defteri göstermek zorundadır. Onaylı defter işyeri tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bakılmaksızın tüm işyerleri için geçerlidir.
İş güvenliği uzmanlık belgenizin ücreti bakanlık tarafından belirleniyor. Bakanlığın 2023 dönemi için belirlediği fiyat 1.534 TL'dir.
Oluşturulan e-defterler bilgisayarda saklanır, Gelir İdaresi Başkanlığı ile oluşturulan şifreli dosya paylaşılır ve mali mühür onaylanır. Gelir İdaresi Başkanlığı kendi mali mührüyle o şifrelenmiş dosyayı onaylar.
***Defterler anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasında, şirket merkezinin bulunduğu yer ticaret sicili memuru veya noter tarafından tasdik edilir.
Elektronik ortamda tutulan işletme defterinin tasdiki
Defterlere ait oldukları takvim yılının son ayını takip eden dördüncü ayın sonuna kadar Başkanlık tarafından elektronik ortamda kapanış onayı yapılır.
Defter onayları genel olarak bakıldığında çalışma ve iş kurumu il müdürlüklerinde ücretsiz bir şekilde yapılması mümkün olur. İSG katıp sözleşmeleri bakıldığında bir kopyası mutlaka bulunması gerekir.
(2) Kurulun başkanı işveren veya işveren vekili, kurulun sekreteri ise iş güvenliği uzmanıdır. İş güvenliği uzmanının tam zamanlı çalışma zorunluluğu olmayan işyerlerinde ise kurul sekretaryası; insan kaynakları, personel, sosyal işler veya idari ve mali işleri yürütmekle görevli bir kişi tarafından yürütülür.
Tehlikeli sınıfta yer alan 500 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 500 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir. Çok tehlikeli sınıfta yer alan 250 ve daha fazla çalışanı olan işyerlerinde her 250 çalışan için tam gün çalışacak en az bir İş Güvenliği Uzmanı görevlendirilir.
BU UYGULAMANIN YÜRÜRLÜĞE GİRDİĞİ TEMMUZ AYINDA YAYIMLADIĞIMIZ BLOG YAZIMIZ İSE ŞU ŞEKİLDEYDİ: 01.07.2020 Tarihinden itibaren 50 çalışan sayısından daha az kişi ile az tehlikeli sınıfta faaliyet gösteren işletmeler ile kamu kurumlarında iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı bulundurma zorunluluğu uygulamaya geçti.
İş yerinde meydana gelebilecek iş kazası veya meslek hastalıkları sonucu gerçekleştirilmesi muhtemel soruşturmalar çerçevesinde kendisini en iyi savunacağı, uyarı ve tavsiye görevlerini yerine getirip getirmediğini hukuk karşısında ispatlayabileceği defter, zamanında işveren ile müşterek imzalanmış onaylı defterdir.
İSG Hizmeti Onayının Verilmesi: İşveren, kendi e-devlet şifresiyle İSG Katip sistemine giriş yaparak, İSG hizmeti aldığı OSGB'ye onay vermelidir. Bu işlemler yasal olarak zorunludur.
Aldığınız İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimi hizmetlerinin resmi olarak başlaması için bir şirket yetkilinizin (SGK evraklarında şirket yetkilisi olarak gözüken kişilerden birisinin) kendi e-devlet şifresiyle İSG-KATİP sistemine giriş yaparak aldığınız hizmetimizi onaylaması gerekmektedir.
İş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve/veya diğer sağlık personeli görevlendirmelerinin işveren İSGKatip sistemi üzerinden onaylanması aşağıdaki şekilde gerçekleştirilmektedir: 1. https://isgkatip.csgb.gov.tr/ linki üzerinden İSGKatip sistemine giriş yapılır. 2. Sağ üst kısımda "E-Devlet Giriş" butonu tıklanmalıdır.
e-Devlet kapısı aracılığı ile İSG-KATİP'e giriş yapınız. Sorgulama & Başvuru butonuna basınız. Açılan pencerede yapmak istediğiniz başvuru kategorisini seçerek Sorgulama & Başvuru butonuna basınız. Sertifika başvurusu butonuna basınız.
İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimini Kim Verir? İş sağlığı ve güvenliği eğitimi, akredite olarak hizmet veren İSG eğitim kurumları tarafından verilir.
6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ve kanunun yürütülmesine ilişkin çıkarılmış olan Çalışanların İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik hükümlerince iş yerlerinde çalışanlara “İş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimi” verilmesi yasal bir zorunluluktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri