Biftek dana eti arasında geçen ve oldukça pahalı olan lezzetli et türüdür. Ülkemizde insanlar kırmızı et denildiğinde genelde biftek tercih etmektedir. Biftek dana etinin dilim şeklinde kesilmiş halidir. Antrikot da en çok bilinen ve en çok tüketilen et türleri arasındadır.
Başta antrikot ve bonfile olmak üzere dananın kontrnuar, kontrfile, sokum ve yumurta bölümlerinden elde edilen biftek kuşkusuz en lezzetli etlerden biri. Besin değerinin yüksek olması, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini sağlaması da onun en önemli gıdaların başında gelmesini sağlıyor.
Biftek muhtemelen en ünlü kırmızı ettir ve iyi pişirildiğinde aynı zamanda en lezzetli yiyeceklerden biridir.
Kırmızı et, zengin bir lipoik asit kaynağıdır ve güçlü bir antioksidandır. At eti, kanguru eti, sığır eti, dana eti, domuz eti, deve eti, manda eti, geyik eti, keçi eti, koyun eti ve kuzu eti yaygın kırmızı et türüdür.
Biftek, özenle seçilen danaların but kısmından elde edilen sert bir et tipidir. Marinasyon işlemi etin sıkı lif yapısını yumuşatacağından, pişirmeden önce en az 3-4 saat marine edilmesi önerilir. Vaktiniz varsa eti, marinasyon içinde bir gün dolapta bekletmemiz daha iyi bir sonuç verecektir.
İlgili 41 soru bulundu
Bonfile veya antrikot gibi dana etinin yumuşak kısımlarından yapılan biftekler tercih edilir. Biftek kolay yenebilmesi için genellikle etin liflerine dik açıda kesilerek hazırlanır.
Biftek: Alt kısmında inciğin yer aldığı büyükbaş hayvanın diz ekleminin üst kısmında yer alan kısımdır. But kısmından çıkartılır, etin yağ ve sinir içermeyen en kıymetli bölümlerinden biridir. Aynı zamanda arka diz ekleminin üzerinde kalan bölümden de çıkartılır.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Bonfile bir biftek çeşididir. Dananın arka sırt kısmında yer alan bölgeden çıkarılan bonfile, dananın en yumuşak bölgesidir. Yağsız et yemeyi tercih edenler için en uygun seçim bonfiledir.
Kırmızı et besin değeri en yüksek olan gıda türlerinden birini oluşturur. 100 gram et ortalama 143 kaloridir. Diyet yapılmak isteniyorsa yağsız dana eti yemek iyi bir tercih olur. Koyun eti ise kırmızı et çeşitleri arasında en yüksek besin değerine sahip olandır.
Biftek Besin Değerleri Nedir? Diğer et bölgelerine görece yağsız bir bölge olmasından kaynaklı oldukça sağlıklı bir kırmızı et bölümüdür. Bir porsiyon biftekte (orta boy yaklaşık 150 gram) olarak 250 kcal kalori, 25-30 gram protein, A ve C vitaminleri bulunmaktadır.
Et çeşitleri, kırmızı et ve beyaz et olarak ayrılmaktadır. Aynı zamanda kırmızı et çeşitlerinin ise antrikot, pöçük, biftek, kıyma, bonfile, tranç, kontrfile, döş, pirzola, nuar ve baget olarak bilinmektedir.
Kuzu eti en lezzetli olarak tanımlanan et çeşididir. Etin lezzeti hayvanın yaşı ile orantılıdır. Kuzu ne kadar küçük ise eti o derece yumuşak ve lezzetlidir. Kuzu, 30 veya 40 günlükken kesildiğinde “süt kuzusu” olarak tanımlanır.
Antrikot, bonfile ve kontfile dananın en değerli ve en yumuşak kısmıdır. Üçü arasındaki en yumuşak olan kısım ve lezzetli et yemeklerinde kullanılan bölüm ise, bonfiledir. Antrikot ise, biraz daha kuru ve sert olur.
Etler dövülüp inceltilmemeli. Kasaptan dilimlenmiş ve dinlenmiş et alınmalı. Zeytinyağı, süt, yoğurt, soğan ve sirke etin sinirlerini öldürerek, daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağlar. Marinede mutlaka kullanılmalı.
Bonfile, kontrfile, antrikot (Antrikot; sığırın iki kürek kemiği arasından ve pirzolalık yerinden çıkartılan, kemiğinden sıyrılmış et dilimi) ve T-bone kısımları ise dana etinin en yumuşak kısımlarıdır, dolayısıyla ızgara için mükemmeldir.
Aslında antrikot da bifteğin bir çeşididir. Bonfile ile antrikot da birbirine karıştırılır. Bonfile dananın böbrek yatağından başlayan ve belin iki yanına uzanan kas parçasına verilen isimdir, içinde iç yağı ve sakatat bulunmaz. Antrikot ise dananın göğüs omurları üstünden boynuna doğru uzanan et parçasıdır.
Maşayı bifteğe bastırarak pişip pişmediğini anlayın. Sakın çatal-bıçak batırmayın zira ette açılan delikler suyun sızmasına yol açar. Hiçbir zaman dövülmüş biftek kullanmayın. Çünkü bunların orta yerleri de çok pişeceğinden kayış gibi olacaklardır.
Etin yanına yakışan birinci yemek aslında pilavdır. Pirinç pilavı ya da risotto ve biraz kuşkonmaz ile şahane bir biftek tabağı hazırlayabilirsiniz. Pirinç pilavına alternatif isterseniz domatesli pilav öneririz. Ustalarımız, domatesli pilavın hafifliğini bifteğe çok yakıştırıyor.
Wagyu etine, sığır Japonya'nın Kobe bölgesinde doğup, yetiştirilip, yağlandırılıp ve kesildiği sürece Kobe eti denilir. Japonya'da üretilen Wagyu etinin yüzde 0,5'ten azı Kobe etidir. 1990'ların ortalarından beri Wagyu sığırı bilimsel amaçlar için ABD'ye ihraç edilmektedir.
Büyükbaş ve küçükbaş hayvanlardan elde edilen kırmızı et sığır, keçi ve koyun gibi hayvanlardan elde edilen et çeşitleridir. Tavuk, kaz, ördek ve hindi gibi kümes hayvanlarının etleri ise beyaz et sınıfında yer alır.
4- Av etleri: Geyik, tavşan, keklik ve diğer yabani hayvan etlen. Bu sıralamadan da anlaşılacağı gibi domuz eti kırmızı etler sınıfından dir.
Biftek. Kalın ve yumuşak bir yapıya sahip olan biftek, kasaplık hayvanların kuyruğuna yakın ve gövdenin yanlarında kalan bölgeden çıkıyor.
Steak kelime anlamı olarak biftek demektir. Daha geniş anlamıyla steak, etin ızgarada farklı yöntemlerle pişirilmesi ve hazırlanmasına verilen isimdir.
Bonfile dananın sırt bölgesinden elde edilir. Hayvanın en az hareket eden bölümü olduğu içinde en yumuşak parçası bonfiledir. Bonfile pişirmek için döküm tava, ızgara ve fırın tercih edebilirsiniz. Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme işlemine geçilmesi önerilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri