Menopoz döneminde rahim duvarının incelmesi doğaldır ancak üreme çağında 15 mm'den daha kalın rahim duvarı, endometrial hiperplazi anlamına gelir.Menopoz sonrası ise 4-5 mm nin üzerinde olmamalıdır.
Menopoza giren kadınların rahim duvarı kalınlığı 4-5 mm'nin altında seyretmelidir. 4-5 mm üzerine çıkan değerler rahim duvarında kalınlaşma olarak kabul edilir. Rahim duvarı kalınlaşması gebelik belirtisi midir? Rahim duvarı kalınlaşması, gebeliğin erken belirtileri arasında yer alır.
PKOS olarak da bilinen polikistik over sendromu hastalığında da yumurtlama olmadığı için progesteron üretimi de gerçekleşmez. Diyabet, obezite, yumurtalık tümörleri, tiroit, karaciğer ve safra kesesinin yol açtığı bazı rahatsızlıklara bağlı olarak da rahim duvarı kalınlaşması ortaya çıkabilir.
Bir diğer deyişle, rahim duvarı kalınlaşması rahim kanseri açısından önemli bir risk faktörüdür. Bu nedenle, menopoz döneminde görülen anormal kanama durumlarında rahim duvarı kalınlaşmasından şüphelenilmesi ve erken dönemde tedavi alınması çok önemlidir.
Rahim duvarı kalınlaşması endometrial hiperplaziye bağlı ise çoğu zaman hormon tedavileri ile kontrol altına alınabilir. Ancak hiperplazide atipik yapıların mevcut olduğu vakalar veya 3-6 aydan uzun süren ilaca cevap vermeyen durumlarda doktor histerektomi önerebilir.
İlgili 27 soru bulundu
Tam Kürtaj: Rahim içi dokusunun kürtaj ile tamamen temizlenmesini amaçlayan bir yöntemdir. Kürtaj yöntemi ile rahim duvarı kalınlaşmasında kesin tanı konulabilir. Ayrıca bu yöntem ile rahim içi tamamen temizlendiğinden hastanın yaşadığı kanama tamamen kesilebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması her zaman kanser anlamına gelmez. Ancak atipik hücre barındıran rahim duvarı kalınlaşması, kanser gelişmesi riskini artırır. Tedavi edilmezse kansere neden olma olasılığı %40'lara varabilir. Çoğu zaman tedavisi için histerektomi tercih edilir.
Genellikle cerrahi operasyon gerektirmeyen ve ilaç tedavisi uygulanan bir rahatsızlıktır. Ancak rahimdeki kalınlaşmanın kanser habercisi olduğu şüpheli durumlarda cerrahi tedavi tercih edilebilir. Rahmin alınması söz konusu olduğunda, tercih edilecek en güvenilir ve pratik ameliyat yöntemi laparoskopik histerektomidir.
RAHİM KALINLAŞMASINI ARTTIRABİLEN DOĞAL BESİNLER
Bu besinler östrojen hormon üretimini destekler; Soya fasulyesi, bezelye, barbunya, Yabanmersini, kuru erik, kayısı, Biberiye, adaçayı, meyan kökü, Keten tohumu, Brokoli ve karnabahar. Rahim duvarı kalınlaşmasının bitkisel tedavisi mümkün değildir.
Rahim duvarı kalınlaşması, ağrılı adet dönemlerine ve düzensiz kanamalara neden olabilir. Kişinin hayatını tehlikeye atacak boyutta şiddetli kan kayıplarının yaşanabildiği bu rahatsızlık tedavi edilmediğinde kansere yol açabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Neden Oluşur? Rahim duvarı kalınlaşması hormon düzeyindeki değişime bağlı olarak geliştiğinden hormon üretiminde düzensizliğe sebep olan tıbbi durumlar ve hastalıklar sebebiyle ortaya çıkabilir. Menopoz dönemi rahim duvarı kalınlaşmasında etkili bir sebeptir.
Rahim ağzı aleti tutularak rahim ağzı yavaşça genişletilir. Rahimin içerisinde bulunan doku ya da kürek denilen bir aletle içerisinde bulunan sıvı emilerek alınır. Çoğu kişide bulunan doku incelemesi için laboratuvarlara bu örneklerde gönderilir. Ayrıca rahimden biyopsi yapılmasında endometrial yöntem uygulanabilir.
Rahim Duvarı Kalınlaşması Belirtileri
Endometrial hiperplazinin başlıca belirtisi, anormal kanamalardır. Bol miktarda ve düzensiz kanamaların varlığı, bu kanamaların normalden çok daha ağrılı olması, kasık bölgesinde hissedilen ağrının varlığı da rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında yer alır.
Bu problem özellikle 35 yaş ve üzeri kadınlarda görülmektedir. Hormonal dengenin bozulması ve farklı hastalıklar, bu probleme yol açabilmektedir. Bununla birlikte rahim duvarı kalınlaşmasının nedenleri arasında pek çok faktör sıralanabilse de en temel neden menopoz dönemidir. Bu dönemde progesteron hormonu üretilmez.
Genellikle klinik ortamında kadınlara anestezi verilmeden dahi uygulanabilen rahim içi biyopsisi oldukça kolay gerçekleştirilen ve yaklaşık 10 dakika içerisinde tamamlanabilen bir işlemdir. Rahimden parça alınabilmesi için kadınların muayene masasına Smear testi yapılırken olduğu gibi yatması gerekir.
Adet dönemlerinde rahim duvarının kalınlaşmasına neden olan; östrojen hormonunun artmasıdır. Adetin bitmesiyle, hormonal denge de normale döner ve progesteron sayesinde rahim duvarı incelir. Yumurtalıklardaki kist ve tümörler de rahim duvarı kalınlaşmasına neden olabilir.
Doğum kontrol hapları yumurtlamayı engelleyerek, rahim iç duvarını incelterek ve spermin rahim içine girişini zorlaştırarak etki gösterir. Mükemmel kullanıldığı zaman gebelik riski ilk 1 yıl yaklaşık yüzde 1'dir.
Ameliyat süresi, tecrübeli ellerde yaklaşık olarak 30-40 dakika sürmektedir. Kapalı ameliyat tekniğinde tecrübe, deneyim çok önemlidir. Yıllarca, kapalı (laparoskopik) cerrahi yapılan kliniklerde aktif olarak çalıştım ve yönettim.
İyi bir endeomtrium adet sırasında ince olmalı, yumurtlama günlerinde 7-14 mm ve üç çizgi görünümünde olmalıdır. Üreme çağında 15 mmden daha kalın endometrium hamilelik işaretidir.
Rahim alındıktan sonra da cinsel yaşantı aynen devam edebilir.
Kandaki östrojen hormonu miktarının artması ile birlikte rahim duvarı kalınlaşmaya başlar. Eğer ay içerisinde gebelik gerçekleşmemişse kandaki östrojen hormonu azalışa geçer ve progesteron hormonu ağırlık kazanır. Böylece kalınlaşan rahim duvarı, progesteron hormonun etkisi ile yeniden incelir.
Endometriyum, adet dönemlerinde en ince haldedir ve genellikle 2-4 milimetre arasında ölçümlenir. Döngünün 6 ile 14. günleri arasında kanama durur ve endometriyum kalınlaşmaya başlar. Bu aşamada 5-7 mm arasında ölçüm yapabilir. Yumurtlama günü yaklaştıkça endometriyum yaklaşık 11 mm'ye kadar kalınlaşır.
Anestezi uygulanır: Rahim biyopsisi, genellikle lokal anestezi ile yapılır. Bu nedenle, biyopsi işleminden önce bir anestezist tarafından anestezi uygulanır. Biyopsi iğnesi kullanılır: Biyopsi iğnesi, rahim duvarından bir parça doku çıkarılması için kullanılır.
Anestezi uygulanmayan hastalar için rahim ağzındaki bölge uyuşturulur ve rahim biyopsi işlemi gerçekleştirilir. Operasyon sırasında hasta kişi sırt üstü yatarak kişinin bacakları sedyedeki bacaklıklara yerleştirilerek pelvik muayene yapılması sırasında vajina kısmına muayene aleti yerleştirerek operasyona başlanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri