C sınıfı iş sağlığı ve güvenliği atama puanları da, belirtilen seviyelerde olmaktadır. En az 70 puan alan adaylar, kamuda istedikleri pozisyonlara başvuru yapabilirler. Ancak yapılan araştırmalar neticesinde 85 üzeri puan alan kişilerin atandığı, kamuda görev yaptığı bilinmektedir.
2020 puanlarında 85 üzerinde puanlar ile devlet kadrolarında görev yapıldığı bilinmektedir. Buna göre özellikle iş sağlığı ve güvenliği uzmanları için kişilerin gerekli araştırmaları yapmasında da yarar vardır.
OSGB İş yerinin tehlike sınıfına ve çalışan sayısına bağlı olarak kendi bünyesindeki iş yeri hekimi ve iş güvenliği uzmanını, gerekiyorsa diğer sağlık personelini bakanlığın sistemine girerek işyeri SGK sicil numarası üzerinden atamaktadır.
Bu program mezunları, tüm kurum, kuruluş ve işletmelerde, ticaret merkezleri, inşaat projelerinde, üniversite ve okullarda, alışveriş merkezleri ve topluma açık merkezlerde, itfaiyeler, sivil savunma ve benzeri acil durum kuruluşlarında, "İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri" olarak görev alabilirler.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Sağlığı ve Genel Müdürlüğü'nün yetkilendirdiği Eğitim Kurumları tarafından düzenlenen eğitim programına katılıp, Genel Müdürlükçe yapılacak olan sınavlarda başarılı olanlara İş Güvenliği Uzmanı belgesi verilir.
İlgili 35 soru bulundu
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
C Sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Maaşları
Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir. En yüksek C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşı ise 24.910 TL olarak belirlenmiştir. Bu listemize en düşük C sınıfı iş güvenliği uzmanı maaşını da 11.400 TL olarak eklememiz mümkündür.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Teknikeri 2023 yılında ortalama 18.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Teknikeri , Ocak 2023 yılında ortalama 14.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 8.976 TL maaş alıyordu.
eleman.net verilerine göre, C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 20.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı , Ocak 2023 yılında ortalama 15.840 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.768 TL maaş alıyordu.
Fakat iş güvenliği uzmanlarının kamuya ataması yapılmıyor. Kamuya ataması olmayan alanda iş arayan adaylar sadece özel sektörde çalışabiliyorlar. Konuya ilişkin İSG Haber Merkezimize ulaşan uzmanlar, "Kamuya alım yok.
Eğitimler örgün yada uzaktan eğitim şeklinde gerçekleştirilmektedir. 2 yıllık ön lisans bölümlerini bitiren iş sağlığı güvenliği mezunları tekniker unvanını alır. Şayet iş güvenliği uzmanı olmak istiyorsanız bu konuda tecrübeli eğitim kurumlarından iş güvenliği sertifikası eğitimi alarak sınavlara katılmalısınız.
Sadece lise bitirmek, İSG uzmanı olmak adına yetersiz bir durumdur. Eğitimlere ve buradan sonra ÖSYM sınavlarına katılım göstermek mümkün olmayacaktır. Fakat İş Sağlığı ve Güvenliği alanında ön lisans okursanız, şans elde edebilirsiniz.
Açık öğretim iş sağlığı bölümünden mezun olan kişiler KPSS sınavına girerek bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görev alabilirler. C sınıfı İSG eğitimini ve ÖSYM tarafından düzenlenen sınava girerek başarılı olan kişiler İSG C sınıfı iş sağlığı uzmanı unvanına sahip olabilir.
Sınava giren sayısının da her yıl ortalama 85-90 bin bandında olduğunu düşünürsek başarı ortalamasını % 5 olarak düşünebiliriz. Bu verilere bakarak iş güvenliği sınavlarının zor olduğundan bahsetmek mümkün.
Güvenlik şefi olmak için 2 yıl üniversitede eğitim görmek şarttır. Güvenlik şefi olmak için üniversite eğitiminin dışında minimum 6 ay güvenlik hizmetleri alanında görev yapmak ve güvenlik elemanlığı ile şefliği alanında sertifika almak gerekir.
Sadece iş güvenliği bölümü önlisans 2 yıllık mezunları C Sınıfı İş Güvenliği kursunu tamamlamak kaydı ile iSG sınavına girme hakkı elde edebilirler. Sınavda başarılı olanlar c sınıfı isg uzmanı olmaya hak kazanırlar ve sertifikaları isg-katip sisteminde tanımlanır.
A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olmak isteyen kişi ilk olarak B sınıfı iş güvenliği uzmanı sertifikasını alarak 4 yıl görev almalıdır. 4 yıl eğitimin sonunda ÖSYM tarafından gerçekleştirilen sınavı başarılı olarak geçtikten sonra A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı olabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü, 2 yıllık İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü okuyanlar ve 4 yıllık lisans mezunlarından oluşmaktadır. Daha detaylı açıklamak gerekirse; Ön lisans programlarında eğitim süresi iki yıldır. Ön lisans mezunları DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile eğitim sürelerini 4 yıla tamamlayabilirler.
4857 sayılı iş kanununda çalışanların haftalık 45 saat çalışabileceği belirtilmiştir. Bu hesaba göre ayda 4 hafta üzerinden hesap yapılırsa 180 saat çıkacaktır. İSG Profesyonelleri 180 saate ek olarak aylık 15 saat de fazla mesai yapabilirler.
İş Sağlığı ve Güvenliği bölümü üniversitelerin 4 yıllık lisans eğitimi veren Sağlık Bilimleri Fakültesi bünyesinde bulunuyor.
Kamu kurumları ile 50 'den az çalışanı olan az tehlikeli işyerlerinde iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi görevlendirme zorunluluğu 2014 yılından beri 4. defa ertelenerek 2024 yılına, toplamda 10 yıl ötelenmiştir!
Sınav sonucu alınacak İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı Sertifikası ile ancak üniversitelerin ilgili bölümlerinden mezun olan devlet memurları, kurumlarından alacakları izin neticesinde belirli saatlerde İSG uzmanı olarak çalışabiliyorlar.
AUZEF'e bağlı olan İş Sağlığı ve İş Güvenliği Programı, dört yıllık açıköğretim lisans programıdır. Programın Amacı; Konusunda donanımlı ve alan bilgilerine sahip İş Sağlığı ve İş Güvenliği uzmanı unvanıyla nitelikli elaman yetiştirmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri