EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Çocuk eğitiminde üç temel unsur vardır: Öğrenci, öğretmen ve ebeveyn. Bu üç bileşen, uyumlu, dengeli ve iletişim içinde, sorumluluk bilinciyle hareket ederlerse hedefe ulaşılır. “Bir okul, ancak öğretmenleri kadar iyi olur” der bir bilge kişi.
Eğitim sürecinde üç temel özellikle vardır. Bunlar amaç, öğretme ve öğrenme etkinlikleri ile değerlendirmedir.
Öğrenmenin gerçekleştiği bu süreçte öğreten, öğrenme yaşantılarını düzenler; uygun strateji, yöntem, teknik ve araç-gereçlerle öğretimi gerçekleştirir. Öğretim süreci; giriş/hazırlık, geliştirme ve sonuç aşamalarından oluşur.
İlgili 16 soru bulundu
EĞİTİMİN ÜÇ TEMEL ÖĞESİ: ÖĞRENME, ÖĞRENCİ VE ÖĞRETMEN.
Eğitimin; toplumsal, bireysel, ekonomik ve siyasal olmak üzere 4 temel işlevi bulunur.
Bu açıklamaların ışığında eğitimin amacı birey açısından bakıldığında, “bireye kişilik kazandırmak”, “bireyde demokrasi bilincini oluşturmak ve geliştirmek” ve “bireyin yaşama ve topluma uyum yeteneğini geliştirmek” olarak özetlenebilir.
Eğitim ve öğretime ait süreçler “Planlama-Uygulama-Kontrol etme-Önlem alma (PUKÖ)” döngüsüne uygun olarak yönetilir.
Bunlar yetiştirme, öğrenim, öğretim, öğrenme gibi kavramlar olmaktadır.
Öğretimde teorik bilgiler ağırlıktadır ve öğrencilere bilgi aktarımı ön plandadır. Bu nedenle öğretimin bir plan, programı ve müfredatı vardır. Öğretim, bir çocuğun bilgi birikimini formal tekniklerle geliştirme amacı taşır. Spesifik bir kavram olan öğretim, akademik bir işleve sahiptir ve rasyonalite ön plandadır.
Öğretim yöntemi, amaca ulaşmak için izlenen yoldur. Öğretimde çeşitli yöntemlerden söz edilir ve bunlara öğretim yöntemleri ya da öğretim metotları denir. Öğretim yöntemleri, öğrenme amaçlarına ulaşmak için öğrenme etkinliklerini ve deneyimlerini hazırlamaya kılavuzluk eder.
Eğitimin birey bakımından işlevleri: Bireyleri toplumsallaştırma, yeteneklerini tanıma ve geliştirmelerine yardım etme, yaratıcılıklarını geliştirme, bilimsel bilgiler ve beceriler kazandırma, kültür değerlerini öğretip kendilerine güven duymalarını sağlama ve onları dış çevrenin olumsuz etkilerden koruma olarak ifade ...
Eğitim en genel anlamıyla bireysel ve toplumsal hayatı biçimlendiren, düzenleyen ve insanı kültürel hayata hazırlayan tüm sosyal süreçleri içerir (Gutek, 2014) Eğitimin bireysel, toplumsal, ekonomik ve siyasal işlevleri bulunmaktadır.
Birey açısından eğitimin amacı, bilgi, beceri ve yetkinliklerden oluşan yeterlilikler ile hayat boyu öğrenme becerilerini geliştirmek, sosyal ve kültürel açıdan ortak kültürün aktarılmasını ve sürekliliğini sağlamak, politik açıdan ülkenin siyasi ideolojisinin ve rejiminin temel değer ve ilkelerini benimseyen insanlar ...
İnsanlar genellikle para kazanıp yaşamlarını sürdürebilecekleri bir işi daha kolay bulabilmek veya daha çok kazandıran bir meslek sahibi olabilmek için eğitim almaktadırlar. Bu nedenle birçok insan nitelikli, aranan ve kendini geliştirmiş eleman olabilmek için eğitim olanaklarından yoğun şekilde yararlanmaktadır.
Genel anlamda eğitimin açık işlevleri; bireysel, toplumsal, ekonomik, siyasal olmak üzere dört başlık altında ele alınmaktadır. Eğitimin toplumsal işlevinin başında öğrencilerin toplumun bir üyesi haline getirme süreci olan sosyalleştirme gelmektedir (Barkan, 2013).
Eğitim, önceden saptanmış esaslara göre insanların davranışlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkiler dizesidir. Eğitim, bireyin davranışlarında kendi yaşantısı yoluyla kasıtlı olarak istedik değişme meydana getirme sürecidir.
Öğrenme, bireyin çevresiyle etkileşime girmesiyle beyninde oluşan biyo-kimyasal değişiklikler sonucu meydana gelir. Öğrenme bireylerde bilişsel, duyuşsal ve hareketsel değişimlere sebep olur. Öğrenmenin bu etkileri, öğrenmenin nasıl meydana geldiği konusunda farklı kuramların doğmasına neden olmuştur.
Öğretim stratejisi, bir öğretmenin, dersin veya bir konunun öğretilmesinde hedefe ulaşmak için seçeceği öğretim metodu, çeşitli teknikler ve hattâ değerlendirme biçimidir.
Öğrenme çeşitleri, temel olarak ilişkisel öğrenme ve ilişkisel olmayan öğrenme olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. olayla daha önceden karşılaşmış olması gerçeğine bağlıdır. İlişkisel olmayan öğrenmenin, “alışkanlık” ve “duyarlılaştırma” olmak üzere iki çeşidi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri