Isı yalıtımı ısı kaybını minimuma indirerek, evinizin yazın soğuk, kışın sıcak kalmasını sağlar. 2. Evinizin bölümleri arasında dengeli oda sıcaklıkları yaratır. Yaşadığınız mekânın daha sağlıklı ve konforlu olmasına yardımcı olur.
Binanızdaki artan enerji tüketimini önlemek için ısı yalıtımı yaptırabilirsiniz. Isı yalıtımı farklı sıcaklıktaki iki ortam arasında ısı geçişini azaltmak için yapılan uygulamalardır. Yalıtım uygulamasının temel amacı, yapı bileşenleri ve taşıyıcı sistemi dış etkenlerden korumaktır.
Isı yalıtımı, binaların çatılarına, dışa veya garaj, depo gibi kullanılmayan bölümlere bakan duvarlarına, toprak veya içerisinde yaşanmayan mahaller ile daireleri ayıran döşemeleri, tesisat boruları ile havalandırma kanallarına yapılır.
Isı yalıtımı, bir binayı oluşturan yapı elemanlarının yüzeylerine uygulanır. Bu yapı elemanlarını çatı, döşeme, duvar, kolon, kiriş ve tesisat boruları olarak sıralayabiliriz.
Isı yalıtım malzemeleri yapıların duvar, çatı ve döşemelerini oluşturan yapı elemanlarında ve tesisat sistemlerinin yalıtımında kullanılabilirler. Bu malzemeler ile birlikte pencerelerde kullanılan nitelikli doğramalar ve yalıtım camı üniteleri de etkin ısı yalıtımında büyük önem taşımaktadır.
İlgili 30 soru bulundu
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Isı yalıtımı, sıcaklık gradyanı içinden olan ısı akışının düşürülerek, sıcaklık gradyeninin korunması. Isı, doğal olarak yüksek sıcaklıktan, düşük sıcaklığa doğru akar ve direncin en az olduğu yol boyunca en fazla ısı akışı oluşur.
Isı yalıtımı, yapıların duvarları, çatıları, zeminleri ve pencereleri gibi farklı bölgelerine uygulanabilir. Birçok farklı malzeme ve teknik kullanılarak ısı yalıtımı sağlanabilir. Bunlar arasında mineral yün, polistiren köpük, cam elyaf, selüloz yalıtımı ve mantolama gibi malzemeler yer alır.
EPS, XPS ve taşyünü ısı yalıtım levhaları bu levhalara örnek verilebilmektedir. EPS, karbon takviyeli ve gri renkte, petrolden elde edilen, farklı renkleri ve farklı özellikleri bulunan kapalı gözeneklere sahip bir ısı yalıtım levhasıdır.
Expanded Polistren (EPS) Levhalar: Petrolden elde edilen, kapalı gözenekli beyaz renkli bir ısı yalıtım levhasıdır. Karbon takviyeli olanlar gri renktedir. Bünyesindeki gözeneklerde hareketsiz ve kuru hava bulunur. Bilinen en iyi ve ekonomik ısı yalıtım malzemesidir.
Duvar ve çatılara uygulanan; mantar levha, mineral yün, gözenekli cam veya kauçuk ya da talaş vb. maddelerden yapılmış levha veya bloklardır. Duvarları, tavanlar ve tavan araları ile zeminleri yalıtmak için kullanılan kullanılır fiberglas veya taş yünü ürünlerdir.
Isı yalıtımı enerji ihtiyacını azaltır. Kullanılan enerjinin azalması çevre kirliliğini engeller. İnsanları ani hava değişimlerinden korur, hastalanmalarını önler. Enerji kaynaklarının tüketiminde yaşanan artışı yavaşlatır.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Isı yalıtımı binaların enerji verimliliği açısından büyük önem taşır. İyi bir mantolama sayesinde binaların içindeki ısının dışarı kaçması engellenir ve bu da enerji tasarrufu sağlar. Aynı zamanda dış cephe kaplama, çevre dostu bir uygulamadır çünkü az enerji tüketimi, az sera gazı salınımı anlamına gelir.
Genel manada ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarında %50 tasarruf sağlanır. Konutlarda sıcaklık ayarının yaz-kış dengede kalması nedeniyle, hava değişimine bağlı hastalıklarda da azalma olur. Gereğince yapılmış bir ısı yalıtımı, ani değişen hava sıcaklıklarından etkilenmez.
Öncelikle ısı yalıtımı olan binalarda çevreye daha az atık gaz bırakılmış olur. Atık gaz, havayı kirletir dolayısıyla çevreye ve ekolojik dengeye zarar verir. Isı yalıtımı ile doğaya salınan atık gaz miktarında önemli oranda düşüş sağlanır. Bir enerji türü olan ısı sıcak ortamdan soğuk ortama doğru hareket eder.
Isı alıĢveriĢini engellemeyen veya ısıyı iyi ileten maddelere ısı iletkeni maddedenir. Altın, gümüĢ, bakır, alüminyum, demir ve çelik gibi metaller ısıyı iyi ileten maddelere örnek olarak verilebilir.
Isı yalıtımında kullanılan malzemelerin bazı özelliklere sahip olması gerekir: Isı yalıtım malzemeleri nem tutmayan, küf barındırmayan bir yapıda olmalıdır. Küf ve nem insan sağlığını tehdit eder. Yüksek verim alınan ısı yalıtım malzemeleri, düşük ısı iletim katsayısına ve yüksek ısıl kapasite değerine sahiptir.
Uygun olmayan ısı izolasyonu birçok zararlı sonuca yol açabilir. Yüzeylerdeki yoğuşma, küf ve nem gibi sorunları beraberinde getirir. Ayrıca, su sızıntılarına da yol açarak yapıların hasar görmesine sebep olabilir. Yanlış ısı izolasyonu kullanmanın bir diğer zararı da enerji verimliliğinin düşmesidir.
EPS bu 3 tip ısı yalıtım malzemesi içinde en ekonomik olanıdır. Isı yalıtım performansı en iyi olan, binanın duvarlardan nefes alması için su buharı geçirgenlik değeri düşük, su emme değeri ise standartların içinde bir malzemedir.
Dış cephe mantolama +5 ile +30 derece arasındaki ısı sıcaklıklarında yapılabilir. Tabi bunda hava koşulları da önemli. Ülkemizde -5 derece de görüyor, +40 derece de görüyor. Dolayısıyla mevsimsel olarak ilkbahar, yaz ve sonbahar aylarında +5 ile +30 derece arasındaki değerlerde her zaman mantolama yapılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri