Yalıtımsız binaların duvarlarından yüzde 40, çatılarından yüzde 25, kapı ve pencerelerinden yüzde 20 oranında ısı kaybı olmaktadır. Yalıtım yapılmamış (mantolanmamış) binalarda ısı kayıpları ısı, doğal olarak sıcak bir alandan serin (soğuk) bir alana akar ve evler bu ısı transferinden zarar görür.
Binalarda ısı kaybı en fazla kiriş, kolon ve pencere kenarlarında oluşur. Bunlara ek olarak tesisat ve havalandırma boşluklarından da ısı kayıpları olmaktadır. Yapılarda kat sayısı arttıkça, duvar gibi yapı elemanlarının ve pencere gibi bileşenlerin alanları artmaktadır.
Eğer binaların ısı yalıtımı olması gereken şekilde yapılmazsa, yapı kabuğunda çatlamalar oluşur. Bütünlüğü bozulan yapı kabuğu, ilerleyen dönemde kontrol dışı bir hava akımına ve akabinde oluşturacağı boşluklardan yapı içerisinden dış ortama doğru ısı akışına neden olur.
Yapılarda ısı köprüsü oluşturan kolon, kiriş, perde beton ve döşemeler yapı dış yüzeyinde %20-50 ısı kaybına sebep olur. Bu derece yüksek bir yüzdeye sahip olmasının sebebi; donatılı betonun ısı iletkenlik değerinin 2.1W/mK gibi yüksek bir değere sahip olmasıdır. Dış duvarlar dış yüzeyin %20-25 ısı kaybına sebep olur.
Isı Yalıtımlı Yüzeyler
Isı yalıtımı, bir binayı oluşturan yapı elemanlarının yüzeylerine uygulanır. Bu yapı elemanlarını çatı, döşeme, duvar, kolon, kiriş ve tesisat boruları olarak sıralayabiliriz.
İlgili 16 soru bulundu
Rutubet ve küf oluşumunu engelleyerek yapının dayanıklılığını artırır. Binanın eskimiş, yıpranmış ve solgun yüzünü yenileyerek estetik katar. Dış cepheleri yağmur, kar, dolu gibi dış etkenlerden koruyarak binanın ömrünü uzatır. Binanın daha yüksek sınıfta Enerji Kimlik Belgesi'ne sahip olmasını sağlar.
Isı yalıtım, özellikle binalarda çok tercih edilen bir yalıtım türüdür. Tesisatlarda, camlarda, bina dış duvarlarında, çatılarda, döşemelerde ve doğramalarda ısı yalıtımı tercih edilir.
Çeşitli nedenlerden ötürü iç ortamdaki ısının dış ortama geçiş yapması olayı. Kapı ve pencere açıklık ve aralıkları ile bina gövdesindeki gözenekli yapılar ısı kaybının nedeni olabilir.
Binalarda ısı yalıtımı yapılması gereken yerler genelde duvar, tavan ve zemin alanlarıdır. Bunun yanı sıra pencere ve kapı eşikleri, kanallar, sıcak su deposu veya buhar tesisatı gibi ekstra yerler de yalıtım yapılması gerekebilir.
Sanılanın aksine ısı yalıtımı dört mevsim boyunca evin ısısını dengede tutmaya yardımcı olur. Isı yalıtımı olmayan evler kışın sıcaklığını çabuk kaybeder, yazın ise hızlıca ısınır. Bir mekânı elektrikle soğutmak doğalgazla ısıtmaya göre çok daha pahalıdır.
Siz konforun keyfini sürerken elde edilen enerji tasarrufu sayesinde ısı yalıtım maliyeti 3 kış sezonunda amortisman süresini dolduracaktır. Evlerinizde rutubet değil huzur olsun.. Isı yalıtım uygulamaları ile konutlarınızı küf ve nemden uzak tutarak sağlıklı ve rahat yuvanızın tadını çıkartabilirsiniz.
Hipotermi Neden Olur? En yaygın hipotermi nedeni, vücudun aşırı soğuk havaya maruz kalmasıdır. Soğuk hava dışında soğuk bir suya düşmek, soğuk yüzeyde yatmak ve uzun süre ıslak kıyafetlerin içinde bulunmak da hipotermi nedenleridir.
Kondüksiyon (daha soğuk olan zeminle temas), konveksiyon (serin hava deri üzerinden sürtünerek geçer ve bu esnada ısınır), ışınım (daha sıcak olan deriden çevredeki daha soğuk cisimlere) ve suyun buharlaşması (solunum ve terleme) ile ısı kaybı (kırmızı).
Isı yalıtımı, binaların daha az yakıtla ısıtılmasını sağlayacağından, atmosfere yayılan karbondioksit (CO2), kükürtdioksit (SO2) gibi sera gazları azalır. Böylece atmosferde oluşan sera etkisi, küresel ısınma ve iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunur.
Dolayısıyla Binaların sürekli yapıldığı ve iklim şartlarının farklılık gösterdiği İstanbul için doğru yalıtım malzeme kalınlığı 4–5 cm olarak belirlenmiştir. Dolayısıyla Isı yalıtım köpüğü Türkiye'de 4–5 cm iken, Avrupa ülkelerinde hava şartlarına göre 15–20 cm olabiliyor.
Isı yalıtımında kullanılan malzemeler; fiberglas, cam yünü, taş yünü, polistren, poliüretan, selüloz, ahşap yünü levha, fenol köpüğü, cam köpüğüdür.
Genel manada ısıtma ve soğutma için kullanılan enerji miktarında %50 tasarruf sağlanır. Konutlarda sıcaklık ayarının yaz-kış dengede kalması nedeniyle, hava değişimine bağlı hastalıklarda da azalma olur. Gereğince yapılmış bir ısı yalıtımı, ani değişen hava sıcaklıklarından etkilenmez.
Konusunda uzman firmalar tarafından mantolama işlemi yapılırken, 2007 yılında çıkartılan 5627 sayılı Enerji Verimliliği Kanununa göre daha önceden inşa edilmiş binaların yalıtım yapma zorunluluğu bulunmazken 2017 yılına kadar Enerji Kimlik Belgesi alma zorunlulukları da bulunuyor.
Konutlarda ısı kaybının önlenmesi ve etkin enerji kullanımının sağlanması için ısı yalıtım uygulaması gereklidir. Bu çalışmada Ankara'da bulunan örnek bir bina için optimum yalıtım kalınlıkları hesaplanmıştır.
4- Isı kayıp bedeli nedir? Ortak alan ısı kaybı 14 Nisan 2008 26847 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazetede yayınlanan yönetmeliğe ( Merkezi Isıtma ve sıhhi Sıcak Su Sistemlerinde Isınma ve Sıhhi Sıcak Su Giderlerinin Paylaştırılmasına ilişkin Yönetmelik ) istinaden hesaplanan bedeldir.
Cam yünü, taş yünü, kaya yünü, perlit, cam köpüğü, fosil silis, cam pamuğu, genleştirilmiş mika, genleştirilmiş kil ve cüruf yünü gibi ürünler mineral kökenli ısı yalıtım ürünlerini oluşturmaktadır.
Bina ısı yalıtımı, sıcak ya da soğuk havanın binanın içerisine girişini ve çıkışını önlemek amacıyla yapılan işlemlere denir. Kışın ısınmak, yazın ise serinlemek amacıyla harcanan enerji azaltılarak yaşam alanının konforu arttırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri