Çocukların psikolojik problemlerini tedavi etmek çocuk psikiyatristi ve çocuk psikoloğunun görevidir. Yeterli bir pedagog olmak için yani Türkiye'de pedagog unvanının yanlış algılandığı gibi çocuk psikolojisine bakabilmek için psikoloji alanında lisans veya yüksek lisans ve doktora eğitimi almalıdırlar.
Çocukların psikolojik sorunlarını tedavi etmek, çocuk psikoloğunun veya çocuk psikiyatristinin görevidir. Çocuk psikoloğu çocukların psikolojik süreçleriyle, çocuk gelişimcisi çocukların gelişimiyle, pedagog ise çocukların eğitimiyle ilgili çalışmalarını yürütmektedir.
Pedagoglar, kamuda ve özel sektörde görev yaparlar. 0-14 yaş grubundaki çocukların duygusal, zihinsel, dil, motor, ve sosyal gelişimini değerlendirip takibini yaparlar. Fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişim bozuklukları, öğrenme problemleri gibi alanlarda tespit ettikleri sorunlara yönelik çalışmalar yaparlar.
Pedagog, çocuk ve ergenin psikolojisini, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere psikolojik ve pedagojik danışmanlık yapan, çocuk ve ergenler ile çalışan psikolojik danışmanlardır.
Psikoloji bölümü ya da üniversitelerde psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümünü bitirerek psikoloji alanında tekrardan yüksek lisans yaparak çocuk psikolojisi hakkında eğitim almanız gerekiyor.
İlgili 20 soru bulundu
· Psikolog ve Pedagog Arasındaki Farklar
Öncelikle, pedagoglar çocuklara rehberlik etmek ve eğitmek için görevli çocuk eğitimcileridir. Psikologlar ise, yapmış oldukları yüksek lisans ya da doktoraya göre çocuk psikolojisi ya da yetişkin psikolojisi ile alakalı terapi ve tedaviye yetkili olan kişilerdir.
Pedagog sadece Psikolojik Danışma ve Rehberlik mezunları ile 2007 de kapatılan ve halen mezun vermeyen Eğitim programı ve geliştirme mezunlarıdır .
Pedagoglar çocuklara anne ve babalarıyla nasıl vakit geçirdiklerini, anne ve babalarının arasındaki iletişimi nasıl gözlediklerini, eğer ortada bir ayrılık söz konusuysa hangisiyle yaşamak isteyeceğini onu üzmeden ve baskı altında bıraktırmadan sorularla öğrenmeye çalışır.
Ortaya çıkabilecek olası uyum ve davranış bozuklukları ve hastalıkları hızla teşhis edebilme, önlem alabilme ve tedaviye başlayabilme olanağı bulursunuz. Gelişim kontrollerine başlamak için en ideal dönem 6-8 aylar arasıdır. Psikologlar gelişim kontrollerini farklı periyotlarla yapabilirler.
Çocukların ruhsal ve içsel dünyaları ile ilgilenen ve bu konuda uzun yıllar eğitim almış doktorlara pedagog adı verilir. Pedagoglar 0-12 yaş aralığında olan çocuklara özel olarak hizmet vermektedir. Daha büyük olan 13 yaşından sonraki çocuk grubuna ise psikolog ya da psikiyatrist uzmanı bakmaktadır.
Günümüzde pedagog olmak için doğrudan eğitim alınabilecek bir lisans programı bulunmamaktadır. Öncelikle üniversitelerin Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik veya Çocuk Gelişimi bölümlerinden lisans derecesi ile mezun olunmalıdır. Ardından psikoloji bölümünde yüksek lisans veya doktora yapılması gerekmektedir.
Psikolog ücretleri 2023 yılında 550 TL ile 4600 TL arasında değişiklik göstermektedir. Pedagog ücretleri 2023 yılında 450 TL ile 3700 TL arasında değişmektedir.
Pedagog, çocuk ve ergenlerin, psikososyal, bilişsel ve duygusal gelişimini takip eden, gerektiğinde ebeveynlere rehberlik ve pedagojik danışmanlık yapan, meslektir. Pedagog, çocukların özellikle zihinsel gelişimini ve psikolojisini takip eden, olası problemlere karşı danışmanlık yaparak çözüm üreten uzmanlara denir.
Eğer sizin de 0-18 yaş aralığındaki çocuğunuzun günlük hayatını, ruhsal ve bedensel gelişimini, okul başarısını ve diğer insanlarla ilişkilerini olumsuz etkileyebilecek duygusal ya da davranışsal belirti veya belirtiler bulunuyorsa çocuk psikiyatri uzmanlarına başvurabilirsiniz.
Çocuk psikiyatristi ilaç yazma yetkisine sahiptir. Çocuk Psikiyatristi, pedagog ya da çocuk psikoloğu değildir.
Çocuk psikiyatrisine her zaman başvurulabilir. Çocuğun hiçbir ruhsal belirtisi olmasa bile danışmak amaçlı gelinebileceği gibi, herhangi bir ruhsal belirtide gelinmelidir. Çocuk psikiyatristi ilaç verir, psikologlar sadece konuşur düşüncesi tamamen asılsız ve çok yanlıştır.
Bir çocuk ve ergen psikoloğu/psikiyatristi 0-18 yaş aralığındaki tüm çocuklara psikolojik destek hizmeti verebilir.
Psikolojik destek almak, ruhsal bozukluğa sahip olmak bir suç değildir. Bu nedenle psikoloğa gitmek, psikolojik yardım yardım almak adli sicile işlemez.
Bunlardan çıkaracağımız sonucu toparlayacak olursak; Psikolojik destek almak, herhangi bir psikolojik problem yaşamak bir suç değildir. Bundan sebeple psikoloğa gitmek, psikolojik destek almak adli sicile işlememektedir.
Pedagog olarak adlandırılmakta olan kişiler 0 ile 12 yaş aralığına sahip olan çocukların zihinsel, sosyal, duygusal ve ruh sağlığı konularındaki gelişim ve değişimlerini takip eden ve gerektiğinde ise onlara bu konularda destekte bulunmakta olan ruh sağlığı uzmanlarıdır.
Eve ne zaman geleceğine dair kısa bir şey söylemek gerekirse mahkeme tarafından atanan pedagog telefonla arayarak anne ve babayla görüşeceğini her ikisinin de evine geleceğini beyan eder. Belli bir gün saat ve gün belirlenir, sonrasında da pedagog eve geldikten sonra da detaylı bir rapor hazırlamak için sorular sorar.
Çocuğun dini eğitimini belirleme hakkı ana ve babaya aittir ancak on sekiz yaşını doldurmuş her birey din değiştirmek konusunda özgürdür.
Çocuk psikolojisi, psikolojinin en sık uzmanlık alınan dallarından biridir. Çocuğun, bebeklikten ergenliğe kadar olan duygusal ve ruhsal gelişimini sosyal, bilişsel, cinsel ve ahlaki açıdan derinlemesine inceleyen bu dal, aynı zamanda psikolojinin de temel taşlarından birini oluşturur.
Peki Pedagog nedir diye bakacak olursak, pedagog kelimesi eski Yunancaya dayanır ve çocukları onlara eğitim vermekle görevli kimseye götürmekle vazifelendirilmiş köle anlamına gelir. Pedagog çocuk eğitimcisidir, çocuk psikolojisi uzmanı veya çocuk psikoloğu değildir.
eleman.net verilerine göre, Çocuk ve Ergen Psikoloğu 2023 yılında ortalama 19.300 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Çocuk ve Ergen Psikoloğu , Ocak 2023 yılında ortalama 15.180 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 9.284 TL maaş alıyordu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri