İşyeri Açma Belgelerinin Sorgulama ve Doğrulama işlemlerine e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.
E Devlet Kapısı, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliği sayesinde kalfalık ve ustalık belgeleri internetten sorgulanabiliyor. Aynı sorgulama sayfasından usta öğreticilik ve iş yeri açma belgesi de görüntülenebiliyor.
Bu belgelerden bir tanesine sahipsen, bulunduğun yerdeki ticaret odasına müracaat ederek işyeri açma belgesi alabilirsin.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatı, konuda yetkilendirilmiş idari birimler tarafından, İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında bulunan işyerlerinin açılarak, çalışma yapması için verilen izindir. Bir işyeri, yetkili idarelerden, usulünce alınan ruhsat olmadan açılamaz ve çalıştırılamaz.
İlgili 39 soru bulundu
İl özel idaresi veya belediye tarafından uygun olarak işyeri açma ruhsatı alınmadan işyeri açmanız mümkün değildir. İşyeri açma ruhsatı alınmadan açılmış olan işyerleri yine özel idaresi veya belediye tarafından kapatılmaktadır.
tarih ve 2007/11882 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yürürlüğe giren Yönetmeliğin 10. maddesi hükmü gereğince yürürlükten kaldırılmıştır.) Yer seçimi ve tesis kurma izni, tesisin imara uygun olması şartıyla verildiği tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
Belediyelerden iş yeri açma ve çalışma ruhsatı alma için ruhsat biriminin belirttiği ilgili başvuru evrakları hazırlanır. Ön incelemenin yapıldığı kontrol birimine teslim edilir. Teslim edilen evrakların kontrolü yapıldıktan sonra eksiksiz olduğu anlaşılınca başvuran kişiye teslim alındığına ilişkin belge verilir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatının verilmesine karar verildiği takdirde aynı gün içinde ruhsat düzenlenir. İŞYERİ AÇMA İZİN HARCI: m2 fiyatı 1 TL + 64,80 TL DAMGA VERGİSİ :Mesleki Faaliyete Göre Ücret Tarifesi.
2- İşyeri Açma Belgesi, Ustalık Belgesi ile aynı işleve sahiptir. Bu belgelerden herhangi birine sahip olanlar işyeri açabilirler. 3- Ön lisans ve lisans mezunları meslekleri ile ilgili herhangi başka bir belgeye ihtiyaç duymadan işyeri açabilirler.
Vatandaşlar kendilerine ait şifre ile girdikleri e-Devlet sistemi üzerinden İçişleri Bakanlığı e-başvuru sistemine girecek. Buradaki seçenekler arasından "çalışma muafiyet izin belgesi işlemleri" kısmı seçilerek başvuru onaylanacak. Başvurunun alındığına ve onaylandığına dair SMS ile bilgilendirme yapılacak.
İşyeri bildirgesi; SGK'ya verilecek olan, şekli Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nde gösterilen bir bildirge ile, yeni bir işyeri açıldığını ve bu işyerinde sigortalı çalıştırılacağını beyan eden bir belgedir. İşyeri bildirgesinin en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanılan tarihte SGK'ya verilmesi zorunludur.
Lisans seviyesinde mesleki ve teknik eğitim görenler ile meslek lisesi mezunu olup mesleği ile ilgili meslek dalında ön lisans eğitimi alanlara doğrudan "İşyeri Açma belgesi" verilir. "Ustalık Belgesi" sahipleri veya bunları işyerlerinde çalıştıranlar bağımsız işyeri açabilirler.
Madde 3 – İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatını vermeye aşağıdaki merciler yetkilidir: a) (Değişik: 24/11/2004 – 5259/5 md.) Belediye hudutları ve mücavir alan dışında kalan işyerleri ve işletmelere il özel idareleri. b) Belediye hudutları ile mücavir alan içinde kalan tüm işyerleri ve işletmelere belediyeler, c) Belediye ...
"Ustalık Belgesi" veya "İşyeri Açma Belgesi" olanlar Usta Öğreticilik Eğitimine Başvurabilir. ÇALIŞTIRAMAZSINIZ.
Belediye İşyeri Açma Ruhsatı Vermezse Ne Yapılmalıdır? Belediye, işyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte geçen hususların tamamlanmasına ve hükümlere uygun olmasına karşın ruhsat vermezse bu işleme karşı süresinde idare mahkemesinde dava açılır.
15.madde; (1) Bu maddenin (2)'nci fıkrasında öngörülen durum dışında, hiçbir ruhsat başkasına devredilemez.
Yukarıda da açıklandığı üzere, işyerinin kapatılması, idarenin gerçekleştirdiği idari işlemlerden olduğundan görevli mahkeme idare mahkemelerdir. Yetkili Mahkeme ise işlemi tesis eden idarenin bulunduğu yer idare mahkemesidir.
- İşyeri ruhsatının, yetkili idarenin en üst amiri veya görevlendireceği yetkili yerine belediye encümenince iptal edilmesi hukuka aykırıdır. (Danıştay 2. Daire 21.09.2021) Bu durum dava açıldığı takdirde işlemin yetki yönünden iptali sonucunu doğurur.
Ruhsatsız işyeri çalıştırıldığı takdirde cezalar ticaretten men, tecziye cezası şeklinde olabileceği gibi kaçak ve ruhsatsız işlem yapıldığı için de İdari Yaptırım Karar Tutanağı düzenlenebilmektedir. 2021 yılı için ruhsatsız işyeri çalıştırma yasağı için tutar, 9600TL+KDV şeklindedir.
13.07.2005 tarih ve 25874 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe giren, 3.7.2005 tarihinde kabul edilen 5393 Sayılı Belediye Kanunu, gerçek ve tüzel kişilerin faaliyetleri ile ilgili olarak kanunlarda belirtilen izin veya ruhsatı vermek ve denetlemek yetkisini belediyeleri yetkili kılmıştır.
Vergi ihbarı yazılı, tutanağa geçirilmek üzere sözlü, e devlet üzerinden başvuru suretiyle gerçekleştirilebilir. Ayrıca 189 Alo Maliye hattı aranarak da ihbarda bulunabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri