İşçinin İşyerinde Kavga Etmesi Halinde İşten Çıkarılması 4857 sayılı İş Kanunu madde 25/2 düzenlemesinde ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırılıktan ötürü işçinin haklı nedenle işten çıkarılması yer alır. 25/2-d ve 25/2-f düzenlemeleri uyarınca işyeri içinde veya dışında kavga eden işçinin işten çıkarılması mümkündür.
Kavga durumunun çalışma saatleri içerisinde, işyerinde, işyeri çalışanları arasında gerçekleşmesinden dolayı iş kazası sayılması söz konusudur. Bu nedenle işverenin bu durumu iş kazası olarak bildirmesi gerekmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu'nun 25. maddesinin II-d hükmü gereğince; işçinin, işverenin başka işçisine sataşması bir haklı fesih nedeni sayılmıştır. Sataşma niteliğinde olmadığı sürece, diğer işçilerle devamlı ve gereksiz tartışmaya girişmek, iş arkadaşları ile ciddi geçimsizlik göstermek geçerli fesih nedenidir.
Haklı nedenle fesihte fesih sebebi "ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık" ise işveren işçiye ihbar ve kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir. Geçerli nedenle fesihte ise eğer işçi şartlarını taşıyorsa işveren işçiye kıdem tazminatını ödemekle yükümlüdür.
İlgili 45 soru bulundu
TCK m. 86/2'ye göre; “Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.” denmektedir. Buna göre; sanıklar bu hükme göre cezalandırılacaklardır.
siciline işlemez sadece mahkemeler görür. kemik kırığı olacak şekilde yaralamalar sonucunda ceza almak kuvvetle muhtemel.
Fabrikalarda iki işçinin kavga ettiği durumlarda, genellikle kavga eden işçilerden biri işyerinde çalışmaya devam ederken, diğerinin haklı sebeple ve kıdem tazminatı ödenmeksizin işten çıkarıldığı görülmektedir.
İşçiye verilen ihtardan sonra yeni bir yükümlülük ihlali meydana gelmemişse, sırf ihtara konu olan davranışa dayanarak iş sözleşmesi geçerli nedenle sona erdirilemez. Çünkü ihtarın verilmesiyle işveren, ihtara konu olan davranış nedeniyle iş sözleşmesini feshetme hakkından örtülü olarak feragat etmiş bulunmaktadır.
İş göremezlik ödemesi sigortalı olarak çalışan kişilerin hastalık, meslek hastalığı, iş kazası ve analık durumlarında gelir kaybı yaşamamaları için getirilmiş bir sistemdir. Sigortalı çalışanın işe devamını geçici olarak engelleyen bu durumların mevcut olduğu hallerde maaş ödemesi işveren yerine SGK tarafından yapılır.
Ölümlü iş kazası tazminat davası yaklaşık 2-3 yıl sürerken yaralanmalı iş kazası tazminat davası ise kusur ve maluliyet oranındaki ihtilaflar, bazı konularda bekletici mesele yapılması (İş Kazası olup olmadığının tespiti davası açılması halinde) gibi durumlar nedeniyle 5-6 yıl sürebilir.
Ancak, verilecek ceza, birinci fıkraya giren hallerde beş yıldan, üçüncü fıkraya giren hallerde sekiz yıldan az olamaz. Kavga etmenin cezası Türk Ceza Kanununda düzenlenmiştir.
Buna göre; Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Görüleceği üzere kavga etmiş ve karşısındaki kişiyi kasten yaralamış bir kişiye verilecek ceza bir yıldan üç yıla kadar olabilecektir.
İŞVERENE HAKARET EDEN İŞÇİNİN CEZA VE TAZMiNAT DAVALARI
İşçinin işverene küfür veya hakaret etmesi yalnızca iş sözleşmesi bakımında değil, cezai sorumluluk bakımından da önemlidir. Hakaret fiili TCK 12'nci madde de düzenlenmiştir. Şikayete bağlı bir suçtur. İşveren işçiden ayrıca tazminat talebinde de bulunabilir.
Karşılıklı olarak iki kişinin birbirini darp etmesi halinde, her iki taraf da birbirinden şikayetçiyse açılacak soruşturmada müşteki-şüpheli sıfatı olacaktır.
Suçun kadına karşı işlenmesi hâlinde cezanın alt sınırı altı aydan az olamaz.'' şeklindedir. Hapis cezasına mahkumiyet kararları adli sicil kaydına işlenir. Eğer bu hapis cezası adli para cezasına çevrilirse de adli para cezası aynı mahkumiyet gibi adli sicil kaydına işleyecektir.
(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (…) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.
Söz gelimi; hakim 50 gün belirlemiş olsun, kişinin ekonomik ve diğer şahsi halleri göz önünde bulundurularak bir gün karşılığı adli para cezasının miktarı takdir edilecektir. Bu takdirde alt sınır 20,00-TL, üst sınır ise, 100,00-TL'dir (TCK M.52/2).
Bu soru tarafımıza çok fazla sorulmaktadır. Çok net şekilde cevap vermek gerekirse; hiç sabıkanızın olmaması ceza alıp almamanızı etkilemez. Yani bir kişinin daha önce hiç suç işlememesi ya da ceza almaması, yani sabıkasının olmaması ceza almasına engel değildir.
Örneğin işyerine sarhoş gelen ya da çalışma arkadaşına sataşan bir işçi aleyhine tutanak tutulmuş ise ve tutanak tutan tanıklar da mahkemede bu olayı doğrulamış ise bu husus işveren tarafından ispatlanmıştır. Bu durumda işçinin kıdem ve ihbar tazminatı hakkı mevcut değildir.
Bir diğer ve son örneğimizde ise işçinin işinin sorumluluğunu yerine getirmediğini veya doğru yapmadığına dair en az 3 tutanak tutulduğunu farz edelim. Bu tutanaklara bakarak işçi kıdem tazminatı ödenerek 18.madde kapsamında ancak işten çıkarabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri