İsar, sözlük anlamı olarak tercih etmek anlamı taşımaktadır. Aynı zamanda isar kelimesinin, bir şeyi başka şeylerden üstün tutması ve onu tercih etmesi anlamına sahip olduğu söylenebilir.
Îsâr, insanın muhtaç olduğu bir dilim ekmeği, bir yudum suyu başkalarına vermesi, onları kendisine tercih etmesidir. Îsâr bir fedakârlıktır, bir cömertliktir, hatta cömertliğin zirve noktasıdır.
doğru yazılışı " iş'ar" dır.osmanlıcada "yazı ile bildirme" demektir. bürokrasimizin kullandığı bir kelimedir. resmi yazışmalarda kullanılan ve “yazıyla bildirme, işaret etme, yol gösterme, talimatlandırma, yönlendirme” anlamlarına gelen bir ifade.
isar / îsâr
Kendisi muhtaç olduğu halde başkasına nimet vermek, cömertlik, ikrâm. İhtiyar etmek. Yumuşatmak. Dökmek, serpmek.
iş'ar / iş'âr
Yazı ile haber vermek. Anlatmak, bildirmek.
İlgili 36 soru bulundu
İşçi arılar, bir arı kolonisinde çiftleşme kapasitesine sahip olmayan dişi arılar. Pek çok arı türünde işçi arılara rastlanmakla beraber kavram daha çok işçi bal arıları için kullanılır. İşçi arılar kolonide inşaat, temizlik, bebek bakımı, cenaze, savunma ile polen ve nektar toplama işlerinden sorumludurlar.
işret / عشرت / عِشْرَتْ
İçki. Alkollü meşrubat. İçki içme. Alkollü içki kullanma.
Sözlükte “bir şeyin yarısını almak” anlamına gelen iştikāk kelimesi, terim olarak “aralarında mâna ilişkisi bulunan iki kelimeden birinin diğerinden alınması ve türetilmesi” demektir.
Ferit Devellioğlu'nun Osmanlıca-Türkçe Ansiklopedik Lügatinde “ısdar (راﺪﺻا)” “sudur ettirme, ettirilme, çıkarma, çıkarılma” olarak tanımlanmıştır3. Görüldüğü gibi ısdar, kelime anlamıyla, “çıkarma”, özelde de ferman, kanun çıkarma anlamına gelmektedir.
Eski Türkçe sözcük, Ön ad halinde sıcak anlamına gelir.
Işar TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim,eskimiş Yazı ile bildirme.
işar ne demek? Yazı ile bildirme. Birlikte geçinmek, muaşeret etmek.
Ar, utanma duymak, utanç duymaktır. Bunun zıddı olan "arsız" kelimesidir. Utanma duygusu olmayan, utanç duymayan bir kişiyi anlatmak için "arsız" ifadesi kullanılır.
Işır; ışımak fiilinin geniş zaman eki almış halidir. Bir maddenin etrafına ışık saçtığı anlamında kullanılmıştır. Işır ile ilgili cümleler yazalım. Eğer bu düğmeye basarsan o zaman fener ışır.
Gürgen ağacı. Yoğurt ve yufka ile yapılan bir çeşit yemek. isirin, 6 karakter ile yazılır.
İslam Ansiklopedisinde İsar
İsar, başkaları için özveride bulunma anlamında kullanılan bir terim olma özelliğine sahiptir. Arapça bir kelime olan isar, bir ahlak terimi olarak kullanılmaktadır. İsar kelimesinin sözlük anlamının ise bir şeyi veya kimseyi başka şeylere üstün tutmak olarak ifade edilebilir.
iştiha / iştihâ / اشتها
Haz. Fazla istek. Arzu. Açlıktan gelen yemeğe karşı fazla isteklilik.
Dilimize Arapçadan geçmiş olan istidat kelimesi, doğuştan gelen yetenek anlamına gelir. Bu kelime Osmanlıca yazılmış metinlerde ''istidad'' ve ''isti'dad'' şeklinde geçer.
İstihbarat kelimesi; Arapça haber kökünden türeyen istihbar kelimesinin çoğulu olup sözlüklerde genel olarak malumat, yeni öğrenilen bilgiler, duyumlar, bilgi toplama, haber alma şeklinde; istihbarat faaliyetlerinin en önemli unsurlarından olan ve yine Arapça cess kökünden türeyen casus kelimesi de gözetleyen, ...
İştikak yani türetme, ortak kökten gelen sözcükleri aynı beyitte kullanmaya dayalı söz sanatıdır. Örneğin; Dünyada sevilmiş ve seven nafile bekler, Bilmez ki giden sevgililer dönmeyecekler.
Sözlükte "bir şeyin yarısını almak" anlamına gelen iştikāk kelimesi, terim olarak "aralarında mâna ilişkisi bulunan iki kelimeden birinin diğerinden alınması ve türetilmesi" demektir.
Bu kelimenin isim hali olan iştikak dil bilgisinde ve edebiyatta, farklı anlamlarda kullanılır. Bir kelimenin hangi kökten geldiğini araştıran ilim dalına iştikak denir.
Uluslararası Türkçe Edebiyat Kültür Eğitim Dergisi, 11(1), 93-122. İşret meclisi, yemek, içmek, sohbet etmek, şarkılar söylemek ve şiirler okumak gibi etkinliklerin yapıldığı toplantılardır.
“Has-bağçe” veya “has bahçe” saraylarda hükümdara ait olan, sadece hükümdarın ve maiyetindekilerin girebildikleri mekândır; “ayş ü tarab” da müzikli eğlence ve ziyafet demektir.
Çevirmek, ihata etmek. Şâmil olmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri