1. Kurum için temizlik, mutfak, kantin vb. işlerde çalıştırılma: Türkiye hapishanelerinde genel- likle bir “işçi koğuşu” bulunur ve kurum içi işlerde çalıştırılan kişiler bu koğuşta tutulurlar. Hapishanede personele ve mahpuslara dağıtılacak yemeğin yapımı, hapishanenin temizliği vs. işlerde bu mahpuslar çalıştırılır.
C tipi cezaevleri 8 koğuş ve 4 disiplin hücresine sahipken bu tip cezaevlerinde de diğer cezaevlerinde olduğu gibi çocuk ve kadınlar için ayrı bölümler bulunmaktadır. C tipi cezaevlerinde kütüphane ve konferans salonu da yer almaktadır. Koğuşlarda banyo ve mutfak olarak kullanılabilecek alanlar vardır.
Mahkum yakınları genellikle K tipi cezaevine hangi suçlular girer? Sorusunu sormaktadır. Bu tip cezaevinde genellikle kadın ve çocukların işlediği suçlardan dolayı yatmakta oldukları bilinmektedir. Ayrıca çocuk mahkumların da burada yattıkları bilinmektedir.
Kurumumuz Hüküm evi ve Tutuk Cezaevi statüsünde olup, ağırlıklı olarak Uyuşturucu, Yağma,Hırsızlık, Cinsel ve Diğer suç grubu (Adam öldürme, Dolandırıcılık, Sahtecilik, Hakaret, Tehdit, Mala zarar verme vs.) suçundan hükümlüler barındırılmaktadır.
H tipi cezaevlerinde devlete ve topluma karşı işlenmiş terör suçlularının olduğu bir cezaevidir. H tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır. Bu cezaevinin kapasitesi diğer cezaevlerine göre az kalsa da yüksek güvenlik önlemleri alınmasını kolaylaştırmaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
F tipi cezaevi, yüksek güvenlik ve korumalı sisteme sahip olan cezaevleri arasında yer almaktadır. Ağır cezaevi olarak da bilinmektedir. Kendi içerisinde de çeşitleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra büyük şehirlerde bulunmakta olan cezaevlerinden bir tanesidir.
C tipi cezaevine hangi suçtan girerler sorusuna ise hafif suçlardan dolayı hüküm giymiş mahkumlar girer cevabı verilir. Mahkeme tarafından verilen karar ile cezaevine giren suçlular, ceza süreleri boyunca cezaevlerinde kalırlar. Hüküm giyen kişiler işlemiş oldukları suçlara göre ceza alırlar.
E tipi cezaevinde ağır suçlardan yargılanan veya ceza almış mahkumlar yatmaktadır. 2,4,6,8 ve 10 kişilik koğuşları bulunan E tipi cezaevlerinde ilave yataklarla kapasite 1000 kişiye kadar çıkabilmektedir.
İnşa tarihi 1950'lere dayanan A tipi cezaevleri ilçe tipi cezaevi olarak da bilinir. A tipi cezaevi; 4 adet koğuş,banyo, mutfak, kütüphane ve konferans salonuna sahiptir. Kadın ve çocuk hükümlü ve tutuklular için ayrı bölümleri bulunan bu cezaevleri 24 kişi kapasitelidir.
T tipi cezaevi hangi suçları kapsar sorusuna ise genel olarak ağır suç işlemiş olan kişiler şeklinde cevap verilebilmektedir. Suçların benzerliğine bağlı olarak zanlıların odaları da ayrıştırılmaktadır. Genellikle örgüt liderlerinin burada kalmakta olduğu gözlemlenmektedir.
Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. Terör, cinayet, taciz ve tecavüz gibi ağır suç işleyen kişiler D tipi cezaevinde ceza sürelerini tamamlarlar. D tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
7 koğuş ve 2 disiplin hücresi bulunan bu tip cezaevinde farklı türklerde suç işlemiş kişiler yatmaktadır. B tipi cezaevinde diğer cezaevlerinde de olabileceği gibi kadın ve çocuk mahkumlar için farklı bir bölüm bulunmaktadır.
K2 tipli cezaevi, güvenlik gözetimlerinin bulundurulduğu ve sıklıkla kontrollerin yapıldığı cezaevleri olarak bilinmektedir. K2 tipli olan cezaevlerinin infaz kurumu ve eğitim kurumu olarak ikiye ayrıldığı görülmektedir. Çeşitli koğuş sistemi bulunmaktadır. 40 ve 60 kişilik kapasiteye sahiptir.
F tipi cezaevleri farklılıkları sebebiyle bu harf ile adlandırılmaktadır. Bu tip cezaevine gönderilenler genellikle ağır suçlardan dolayı yatmaktadır. F tipi cezaevlerinde devlete karşı işlenmiş birçok suçlunun olduğu bir cezaevidir. F tipi cezaevinde hafif suçlardan ceza alanlar bulunmamaktadır.
Ülkemizde sadece 3 yerde S tipi kapalı ceza infaz kurumu bulunmaktadır.
E Tipi Cezaevlerinin normal kapasitesi 600 kişi olup lüzumu durumlarında ilave ranzalarla kapasitesi 1000'e kadar ulaşabilmektedir. E Tipi cezaevlerinde çocuk ve kadınlar için de ayrı bölmeler, jandarma için de müstakil yer mevcuttur.
F tipi cezaevleri yüksek güvenliğe sahiptir. Tehlikeli hükümlüler bulunmaktadır. İçten ve dıştan koruma görevlileri, firara karşı engelleri bulunmaktadır.
Muhtaç durumdaki mahpusların iki seçeneği var. Ya günde 5-6 liraya başkalarının çamaşırlarını yıkamak, temizliğini yapmak ya da günde 6-7 liraya hapishanenin çöp, mutfak işlerinde veya atölyelerinde çalışmak. * Mahpuslar, kendi istekleri dışında ve devletin güvencesinde oldukları iddiasıyla hapishanelerde tutuluyor.
Açık cezaevlerinde güvenlik önlemleri daha hafiftir. Hükümlülerin firar etmeyecekleri, topluma zarar vermeyecekleri ve adapte olacakları anlaşıldığında açık cezaevlerine sevkleri gerçekleşmektedir. Bu kapsamda açık cezaevleri oldukça rahat seçeneklerden bir tanesidir.
Hükümlü ve tutukluların iaşe parası her altı ayda bir belirttiği adrese gönderilerek, iaşe bedeli o günkü şartlarda parasal tutarı kendisinden talep edilmektedir. Parasal miktar o günkü miktar ne ise, onun üzerinden hesaplanan miktardır. Zam ve faiz işletilmemektedir.
L tipi ceza infaz kurumlarında hükümlü ve tutuklular, ünitelerde bulunan bireysel odalarında kalmaktadır. Bu odaların kapıları gece belirli bir saatten sonra kapatılmakta gündüzleri ise açık tutulmaktadır. Hükümlü ve tutuklular gündüzleri 7 kişilik ortak yaşam alanında ve avluda bir araya gelebilmektedir.
Bu maddeye göre, infaz kurumuna veya tutukevine silah, uyuşturucu veya uyarıcı madde veya elektronik haberleşme aracı sokulması yasak olup, bu sayılanların dışındaki eşyalarla ceza ve infaz kurumlarına girilmesinde yasal olarak bir engel bulunmamaktadır.
Cezaevi ya da hapishane, hüküm giymiş kişilerin cezalarını çekmesi için hapsedildikleri yerler. Türkçede zindan ve mahpushane sözcükleri de zaman zaman -özellikle eski metinlerde- aynı anlamda kullanılır. Tutukluların, hükümlülerden ayrı olarak tutulduğu yere ise tutukevi denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri