Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma.
Sigortalıların aylık ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
Kıdem tazminatı Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesi kapsamında ücret niteliğinde olduğu için ücret olarak, yani 40. maddesinin birinci fıkrasının (1) numaralı bendi kapsamında gider kaydedilecekse, diğer ücret giderlerinde olduğu gibi, tahakkuk ettiği tarih itibariyle gider kaydedilmesi gerekir.
Şahıs şirketlerinde işletmeye ait yemek giderleri, elektrik, su ve doğal gaz faturaları ile farklı firmalardan alınan danışmanlıklar gider olarak gösterilebilir. Reklam harcamaları, kira ve aidat gibi ödemeler de şahıs şirketlerinin gider kalemleri arasındadır.
Artık, sigorta primleri işçi ve işveren, payı dahil olmak üzere fiilen kuruma ödenmeden ticari, zirai veya mesleki kazancın tespitinde gider olarak indirilemeyecektir.
İlgili 35 soru bulundu
Maaş ödemeleri, personel adına ödenen gelir vergisi ve sigorta primleri ödenecek vergiyi azaltır. Bununla birlikte personeliniz için harcadığınız tedavi ve ilaç ücretleri de gider olarak gösterilebilir. Ulaşım ve taşınma. Şehir içi, şehir dışı, ülke dışı gibi ulaşım giderleri ödeyeceğiniz verginizi azaltır.
Gelir vergisi ödemekle yükümlü iseniz, kendiniz, eşiniz ve 18 yaşından küçük çocuklarınız için ödediğiniz hayat sigortası primlerini, gelir vergisi matrahınızdan düşürebilirsiniz. Böylece hem geleceğinizi güvence altına almış olursunuz hem de hayat sigortanız için ödeyeceğiniz primin maliyetini azaltmış olursunuz.
Şahıs şirketinizin gider kalemleri arasında bulunan ve vergiden düşülebilecek harcama türleri şunlardır: Yiyecek ve içecek harcamaları, temsil ve ağırlama giderleri, ulaşım harcamaları, araç kiralama veya satın alma giderleri, online harcamalar, ofis giderleri, iş yeri faturaları, kargo ve posta giderleri, sağlık ...
Çalışanlarınız için satın aldığınız giyim eşyalarının ise çalışanlarınıza sağlanan menfaat kapsamında değerlendirilerek ücret hükümlerine göre vergilendirilmesi ve ücret gideri olarak mesleki kazancınızın tespitinde indirim konusu yapılması mümkün bulunmaktadır.
Öncelikle, net ücret toplamı, her ay maaş tahakkuk ettiğinde“335. Personele Borçlar” hesabının alacak tarafına kaydedilmelidir.
Bu nedenle, sigorta primleri, dönemine ve ait olduğu yıla bakılmaksızın fiilen ödendiği tarihte gider yazılacaktır.'' ibaresinden de anlaşılacağı üzere, fiilen ödenmesi koşuluyla, fiilen ödeme yapılan dönemde gider olarak dikkate alınabilecektir.
İşçilik üretim için harcanan insan emeğinin parasal tutarıdır. İşçilik giderlerinin genel özellikleri şunlardır; Saklanması, stoklanması ve biriktirilmesi mümkün olmayan bir giderdir. Saatlik, günlük, aylık ücretlere sosyal mevzuat ve toplu sözleşme hükümlerine göre ilaveler yapılabilmektedir.
195. Personele, işletme adına yaptırılacak hizmet ve giderleri karşılamak üzere verilen iş avansları, personel ve işçilere maaş, ücret ve yolluklarına mahsuben önceden ödenen avansların izlendiği hesaptır (1) .
Kanunen düzenlenmiş hesap planına göre işçi ücretlerinin kayıt ve muhasebeleştirme işlemlerinde kullanılması gereken hesaplar şunlardır: 770 Genel Yönetim Giderleri. 136 Diğer Çeşitli Alacaklar.
Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.
Diğer bir ifade ile şirket ortaklarına veya personele işle ilgili görüşmelerde kullanılmak üzere tahsis edilen demirbaşa kayıtlı cep telefonlarına ilişkin olan ve bedelleri işletme tarafından ödenen haberleş me giderlerinin ticari kazancın tespitinde gider olarak indirilmesi mümkündür.
Hem konut hem işyeri olarak kullanılan ve serbest meslek erbabının mülkiyetinde bulunan konutun ısıtılması, aydınlatılması GİBİ (su, telefon, internet aboneliği, temizlik, aidat vs.) giderlerinin de yarısı gider kaydedilebilir ve KDV'sinin yarısı indirilebilir.
30 Aralık 2022 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan VUK Sıra No: 544 Genel Tebliğinde 2023 yılında uygulanacak had ve tutarlar açıklandı. Buna göre 01.01.2023 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere fatura düzenleme sınırı 4.400 TL oldu. Fatura Kesme ve Düzenleme Sınırı 2023 yılı tutarı 4.400 TL 'dir.
ÇALIŞAN 120 BİN LİRAYA KADAR VERGİDEN MUAF
"2023 yılında uygulamaya devam ettiğimiz asgari ücret istisnası nedeniyle tüm ücretli çalışanlar, yıllık 120 bin 96 liraya isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisinden muaf olacaktır.
Buna göre, işletmenizin tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderleri ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik etmesi ve bu belgelerde yer alan katma değer vergisini indirim konusu yapması mümkündür.
Buna göre, iki tam yıl süre ile şirket adına tapuda kayıtlı ve aktifinde yer alan gayrimenkulün satışından doğan kazancın % 75'lik kısmı kurumlar vergisinden istisna edilmiştir. Kalan % 25'lik kısım ise vergiye tabi kazançlar arasında yer almaktadır.
Eğer Türkiye'da senede 10,000 TL kazanıyorsanız, toplam verginiz 1,576 TL olacaktır. Yani, net maaşınız yıllık 8,424 TL, aylık 702 TL olacaktır. Ortalama vergi oranınız 15.8% ve marjinal vergi oranınız 15.8% olacaktır.
Yalnızca gerçek kişiler bu vergiyi ödemekle yükümlüdür. 1 yıl içinde elde ettiğiniz toplam gelir üzerinden hesaplanan bu vergi, kazancınızın bir bölümünü devlete ödemekle yükümlü olduğunuz vergidir. Bir işletme sahibiyseniz, hem kendi adınıza hem de çalışanlarınızın adına bu vergiyi ödemeniz gerekir.
Bu hükümlere göre, işverenler tarafından çalışanlar adına ödenen bireysel emeklilik katkı payları, aylık ücretin %15'ini ve yıllık olarak asgari ücretin yıllık tu- tarını geçememek kaydıyla, ücret ile ilişkilendirilmeksizin ticari kazancın tespitinde doğrudan gider olarak dikkate alınacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri