Dolayısıyla mevcut Kanun'da, sendika aidatının üst sınırına ilişkin bir hüküm yer almamaktadır. Ancak teamül ve süregelen uygulama; genellikle işçi sendika aidatlarının 1 günlük brüt yevmiyeyi geçmemesi ve çoğunlukla da 1 günlük brüt yevmiyenin yüzde 80'i şeklindedir.
2023 Temmuz Ayı Sendika Ücreti
Sendika ücreti 918 tl idi. Temmuz ayında bu rakam güncellenecek. Gelen zamları düşündüğümüzde Temmuz ayında verilecek ücret ise 1300 TL - 1400 TL bandında olacak.
Dairesi nezdinde dava açmıştı. Danıştay 12. Dairesi % 1 barajı ile ilgili yürütmenin durdurulması kararı verdi. Karar uyarınca hangi sendikaya üye olursa olsun sendikali tüm memurlar Ocak 2021'den itibaren 3 ayda bir 400 TL alacak.
1- Üyelik aidatı: Sendika üyelerinin, üyesi oldukları Sendikaya ödedikleri aidattır. Üyelik aidatının miktarı, sendikaların tüzüklerinde gösterilir. (6356/17 md.)
Sendikaya aidat ödeyecek miyim? Toplu sözleşme imzalanmadığı sürece sendikaya aidat ödemek zorunda değilsiniz ve ücretinizden hiç bir kesinti olmayacak.
İlgili 20 soru bulundu
Taraf işçi sendikasına üye olmak istemeyen ancak işyerlerinde uygulanmakta olan toplu iş sözleşmesinden yararlanmak isteyen işçiler, dilediği sendikaya üye olma ve sendikaya üye olmama özgürlüklerinin güvencesi niteliğindeki dayanışma aidatını ödeyerek toplu iş sözleşmesinden yararlanabilirler.
MADDE 10 –(1) İşçi sendikası üyeliğinden çekilme, e-Devlet kapısı üzerinden çekilme bildiriminde bulunmak suretiyle gerçekleşir. Çekilme bildirimi elektronik ortamda eş zamanlı olarak Bakanlığa ve sendikaya ulaşır. (2) İşveren sendikası üyeliğinden çekilme başvurusu işveren tarafından sendikaya yapılır.
Ayrıca, toplu sözleşme ikramiyesi yılda dört kez olmak üzere her üç ayda bir memurlara ödenmektedir. 2023 yılı Ocak-Haziran döneminde 918 TL olarak ödenen bu miktar, Temmuz ayından itibaren 1.080 TL olacaktır.
(4) Yukarıdaki hükümlere göre ödenmesi gereken aidatı kesmeyen veya kesmesine rağmen bir ay içinde ilgili işçi sendikasına ödemeyen işveren, bildirim şartı aranmaksızın aidat miktarını bankalarca işletme kredilerine uygulanan en yüksek faiziyle birlikte ödemekle yükümlüdür.
Toplu iş sözleşmesinin ilgili hükmü uyarınca, yeni yılın ücret artışları sendikalı personele %14 olarak hesaplanmıştır. İşveren ise, kapsam içi olan sendikasız personele –yöneticiler tarafından belirlenen performansa bağlı olarak farklı ücret artışları uygulamak istemektedir.
Sendika aidatları da aynı oranda artacak . tarafından üç ay da geri ödenmesidir.
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Buna göre, aylıklardan kesilerek ilgili sendikalara ödenmesi gereken sendika aidatları da ayın 15'inde tahakkuk edeceğinden, aidatlar, ayın 15'i tatile rastlasa dahi bu tarihten itibaren beş gün içinde ilgili sendikaların banka hesaplarına aktarılacaktır.
Sendika üyelik aidatı bir günlük çıplak ücret kadardır, her ay üyenin aylık üyelik aidatı olarak tahsil edilir. Dayanışma aidatı üyelik aidatı kadardır. Bir ayın altında yapılan çalışmalarda üye aidatı çalışma gününe orantılanarak kıstelyevm hesaplanır.
375 sayılı KHK'nin ek 4. maddesi gereğince, toplu sözleşme ikramiyesi, sendikalara üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine; ocak, nisan, temmuz ve ekim aylarında ödenmektedir.
(3) Sendikaya üye olmak serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz. İşçi veya işverenler aynı işkolunda ve aynı zamanda birden çok sendikaya üye olamaz. Ancak aynı işkolunda ve aynı zamanda farklı işverenlere ait işyerlerinde çalışan işçiler birden çok sendikaya üye olabilir.
İşçi, Sendikaya Üye Olmak Zorunda mıdır? 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 17'nci maddesine göre işçiler istediği işçi sendikasına üye olabilirler. Sendikaya üye olup olmaması serbesttir. Hiç kimse sendikaya üye olmaya veya olmamaya zorlanamaz.
Sendikaya üyelik 6356 Sayılı Kanun'un 17. maddesinde düzenlenmiştir. Anılan kanun maddesi incelendiğinde; 15 yaşını dolduranlar ve kanun kapsamında işçi sayılanlar işçi sendikalarına üye olabileceklerdir. Kanun kapsamında işveren olarak kabul edilenler ancak işveren sendikalarına üye olabileceklerdir.
Yukarıda belirtilen sendika parametrelerine göre çarpan 30, bölen 1 olarak aylık brüt maaşının 30/1 kadarı sendika aidatı kesintisi olarak hesaplanacaktır.
Sendikalı çalışanlar için geçerli Toplu Sözleşme ikramiyesi aylık ödenecek. İkramiye tutarı aylık 360,08 liradan 520,60 liraya yükseltilecek, 6 aylık zam dönemlerinde aynı oranda artırılacak.
1⃣ 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'na göre kamu çalışanları için hayati önem taşıyan ve 2024-2025 yıllarını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşme Görüşmeleri 1 Ağustos 2023 tarihinde başlayacak olup, 7. Dönem Toplu Sözleşme sürecine ilişkin ilkelerimiz belirlenmiştir.
Sendikaya Üye Olunca İşverenin Haberi Olur Mu? Sendikaya üye olmanızdan işveren haberdar olmaz. Olmamalıdır, bu bilginin sızdırılması, kişisel verilerin gizliliğiyle aykırıdır ve Türk Ceza Kanunu Madde 135'e göre suçtur.
Bunlardan biri de sendika üyeliğinden istifa etme işlemi. Sendikadan istifa etmek için, e-devlet şifreniz ile kolayca bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E-devlet platformu, vatandaşlara birçok işlemi online olarak gerçekleştirme imkanı sunuyor. Bunlardan biri de sendika üyeliğinden istifa etme işlemi.
İlgili Kanun'un 25. maddesinin üçüncü fıkrasına göre "İşçiler, sendikaya üye olmaları ve olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi kuruluşlarının faaliyetlerine katılmaları veya sendikal faaliyette bulunmalarından dolayı işten çıkarılamaz veya herhangi bir nedenle farklı ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri