Mutat kelimesi TDK sözlüğünde alışılmış, alışılmış olan ve alışıla gelen olarak açıklanmaktadır. Bu kelime, aynı zaman aralıklarında ve aynı sıklıkta yapılan ve birbirini tekrar eden faaliyetler bütünü olarak da açıklanabilmektedir.
Bu doğrultuda alışılmış alışılan bir durumun devamlı hale gelmesi ve kullanılması olarak ifade edilebilir.
Mutat Doz: Hekim ve eczacıya ilacın kullanılma miktarları hakkında fikir vermek üzere Farmakopelerde belirtilmiş dozlardır. Mutat dozları dar sınırlar içine almak güçtür; bunlar istenilen tedaviye, hastanın hassasiyetine, tedavinin devamı vs'ye göre değişiklik gösterir.
Osmanlıca sözcük, Romanizasyon halinde Alışılmış, sıra gelen, belirli bir düzende devam eden, normal, mutat anlamına gelir.
Alışılmış (mutad) hediyeden kasıt giyinmekle, kullanmakla eskiyen ve tüketilen eşyalardır. Altın ve ziynet eşyası ile cep telefonu vs. eşyalar mutad dışı hediyeler olup, iadesi gereken eşyalar sınıfına girmektedir.
İlgili 44 soru bulundu
Arapça kökü "muʿtād" olan bu kelimenin TDK'ye göre yazımı mutat olarak verilmiştir. Normal olan, adet olunmuş ya da adet edinilmiş karşılıklarında kullanılmakta olan bir kelimedir.
Eğer nişanı erkek bozmuşsa hiçbir hediyeyi geri alamaz. Hatta hediyenin mevcut oluşu veya tüketilmiş bulunması da sonucu etkilemez. Eğer vazgeçen kızsa, erkeğin hediyeleri geri alması caizdir. Hediyeler tüketilmişse kadın bunların bedelini tazmin eder.
TDK'ya göre mutaassıp kelimesi, savunduğu fikirleri karşı tarafa zorla benimsetmeye çalışan, yeni hiçbir fikre sıcak bakmayan, bağnaz kimse anlamına gelir.
mutad / mûtad
Âdet olunmuş, alışılmış.
daimi ve sürekli anlamları ifade eder. örnek cümle: "serbest meslek faaliyetini mutad meslek halinde ifa edenler, serbest meslek erbabıdır."
Mutat Taşıt: İki mahal arasında gidip gelmeye en uygun, kullanılması mutat ve ekonomik olan (otobüs, dolmuş vs.) taşıtlardır. Kişilerin özel araçları ile sağlık hizmeti sunucusuna gidiş ve dönüşlerinde mutat taşıt ücreti ödenir.
Münhasır; bir kimse ya da bir şey için ayrılmış, mahsus anlamı taşımaktadır. Bu insan ya da hayvan ile beraber eşyalar için de kullanılabilmektedir. Eski dönem insanları daha sık kullansa dahi günümüzde de değerlendiriliyor.
Doğumla ile ilgili yapılan mutad kontroller testler ve doğum eylemi ile ilgili giderler Doğum teminat limitinden düşmektedir. Bebek doğduğunda 15 gün içinde Annenin poliçesine eklendiğinde aşı dahil rutin kontrolleri karşılanmaktadır.
Mütevellit kelimesi bir olayın ortaya çıkması sebebiyle oluşan sonuca kaynak göstermek niyetiyle kullanılmaktadır. Örneğin kar yağmasından mütevellit bu çığ sonucu oluştu cümlesinde mütevellit ortaya çıkma nedenini belirtmek için kullanılmaktadır.
Bir kadının vücudunun her ay hamile kalmaya hazırlandığı süreç olan adet görme yani regl dönemi kadınların hayatında önemli bir yer tutmaktadır. Adet, hayız, menstrüasyon gibi çeşitli isimlerle anılan regl olma durumu ayda bir gerçekleştiğinden halk arasında aybaşı olarak da anılmaktadır.
mutat - Nişanyan Sözlük. Arapça ˁwd kökünden gelen muˁtād معتاد “alışık, alışılmış” sözcüğünden alıntıdır.
İçine alan, içeren, kapsayan, tazammun eden. Üstüne alan, tazmini kabul eden. Muhit ve müştemil olan.
Mutad mesken ise kişinin hayat ilişkilerini odakladığı yerdir, fiili bir kavramdır; yorum farkını kaldırdığı için daha çok tercih edilir. Devletler özel hukuku içinde yabancılık unsuru olan özel hukuk ilişkilerini ele alır.Taraf ve hukuki işlem yönünden yabancılık unsuru olmak üzere iki şekilde karşımıza çıkar.
[1] Mu'tad Âdet. Âdet edilen iş. İtiyad edilen. Alışılmış olan.
MÜP kısaca şu demek: İki nokta arasındaki yayım süresi, yani başlama ile bitiş süresindeki yayılımdır. Bu kaslarda bir tutulum gözlenmişse o zaman o kası tutan patolojinin ne olduğunu bulmak gerekiyor -ki bu da bir uzman ile mümkün olabilir.
Mülhem, en kısa tanımı ile bir şeyden esinlenmek ya da ilham almak olarak bilinir. Sık sık kullanılır ve kullanım açısından büyük değere sahip olan bir kelimedir. Mülhem Ne Demek? " Kalbe doğan, birinin içine doğan, içe doğan, Allah'ın kalbe ilham ile bildirdiği bir şey " anlamların gelen bir kelime olarak bilinir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığında muhafazakar kelimesinin karşılığı 'tutucu' olarak öne çıkıyor. Muhafazakar Ne Demek?
Geleneklere göre nişanı kız tarafı yapar. Tutulacak nişan salonundan, ikram edilecek yiyecekler ile nişan günü yapılacak diğer harcamalar kız tarafının sorumluluğundadır. Damadın nişanda giyeceği takım elbiseyi de kız tarafı alır. Gelin adayının nişanlığını ise erkek tarafı karşılar.
Türk gelenek ve göreneklerine göre nişanı ve nişan masraflarını kız tarafının karşılaması doğrudur. Nişanda tutulacak olan nişan salonundan, ikram edilecek olan pasta, yiyecekler içeceklerden, nişan masasından, nişan dağıtmalıklarından ve nişan günü için yapılacak diğer harcamalardan kız tarafının sorumludur.
Ancak yaklaşık 1 sene sonrasında Yargıtay eski görüşüne geri dönmüştür. Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun güncel kararı gereği; altınlar kim tarafından kime takılırsa takılsın düğünde takılan altınlar, aksine bir anlaşma ya da örf ve adet kuralı olmadığı müddetçe kadına bağışlanmış sayılacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri