Asıl ücret, çıplak ücret, temel ücret gibi değişik adlar verilen bu ücretin dışında, işçiye ikramiye, prim, komisyon, kar payı gibi ödemelerle, sosyal yardım niteliğindeki yemek, taşıt, giyim, yakacak, konut ve benzeri parasal veya para ile ölçülebilen yararlara “ücret ekleri” denilmektedir.
İşçinin giydirilmiş brüt ücretinin içerisine maaş, yol, yemek yardımı ve yakacak yardımı girmektedir. Brüt çıplak ücret maaş olarak hesaplanmaktadır. Giydirilmiş ücret olması için en menfaatler yansıtılmaktadır. Yasadan ve sözleşmeden doğan menfaatler göz önüne alınarak giydirilmiş ücret hesaplaması yapılmaktadır.
Bir işçinin en temel hakkı olan ücret, İş Kanunu m. 32/1'de ifade edildiği üzere; bir kimseye (işçiye) bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. İşçi ücreti, işveren tarafından ödenmelidir.
Kanunun tanımladığı ücret, işçinin temel (çıplak) ücreti olmasına karşın bu ücrete ilaveten işçiye prim, ikramiye, sosyal yardımlar gibi kanun ve sözleşmeden doğan ve para ile ölçülebilen yan menfaatler de eklenmektedir. Bu durumda işçinin aldığı bu toplam ücrete, “giydirilmiş ücret” denir.
İlgili 34 soru bulundu
Ücret dışında yol, yemek, erzak, ikramiye, prim gibi bir kısım haklar da vardır ve bu haklar iş sözleşmesinde sayılmalıdır. İş sözleşmesinde sayılmamış olsa bile herhangi bir sosyal hak, düzenli olarak 3 defa verildiğinde yerleşik uygulama halini alır ve kazanılmış hak sayılır.
Çalışanlar tarafından en çok yemek kartları ve özel sağlık sigortası tercih edilmektedir. Diğer çok fazla tercih edilen yan haklar ise; hediye çekleri, yakıt kartı, diş, diyet ya da göz gibi ek sağlık hizmetleri, gıda yardımı, giyim yardımı, serbest zaman izni gibi haklar öne çıkmaktadır.
İhbar tazminatı, kıdem tazminatı, izin ücretleri gibi ödentilerin ücretten sayılacağına ilişkin yasada bir hüküm bulunmadığından, bu ödentilerin tamamı haciz edilebilir. Ancak asgari geçim indirimi, devlet tarafından vazgeçilen vergi tutarı olduğundan, ücret olarak kabul edilemez.
İşçinin gerçek ücreti, hesap pusulası, hesap defteri gibi işyeri kayıtlarından, SGK prim belgelerinden ya da işçi tarafından herhangi bir ihtirazi kayıt ileri sürülmeden imzalanan bordrolardan yararlanılarak belirlenebilir.
Bulunulan yerde herhangi bir banka yoksa ücret PTT aracılığı ile de ödenebilir. Her iki seçeneğin de mevcut olmadığı durumlarda ise yasada kolaylık sağlamak adına bir hüküm bulunmamaktadır. Yani işçinin ücreti her ne koşulda olursa olsun bir banka ya da PTT hesabı aracılığı ile ödenmeli, kayıtlara geçmelidir.
Ücret hesaplamaları yapılırken günlük brüt ücretin 30 ile çarpılmasıyla aylık ücret hesaplanır. Günlük ücretin 30 ile çarpılmasıyla elde ettiğimiz ücret çıplak ücrettir. Çıplak ücretin üzerine süreklilik ve düzenlilik arz eden sosyal yardım ve benzeri ödemelerin ilave edilmesiyle giydirilmiş ücret bulunur.
Giydirilmiş brüt ücret işçinin son brüt maaşı ile birlikte tüm yan haklarının da dahil edilerek hesap edilen ücrettir. Örneğin yol ve yemek ücreti ödeniyorsa bunların da giydirilmiş brüt ücrete dahil edilmesi gerekir.
Brüt maaş, kısaca çalışanın aylık kazancından kesintiler yapılmadan önceki maaşıdır. En basit haliyle brüt maaş hesaplaması Brüt Maaş = Net Maaş + SGK primi + İşsizlik Primi + Gelir Vergisi + Damga Vergisi kullanılarak yapılır.
İşçiye sağlanan menfaatlerin ayni veya nakdi olmasına bakılmaz. İşçiye düzenli olarak ödenen ikramiye veya prim varsa bunlar da işçinin son brüt ücretine eklenir.
İİK m. 82/11 uyarınca iş kazası veya meslek hastalığı sebebiyle işçiye toplu veya aylık taksitler halinde yapılan tazminat ve ödemeler haczedilemez. Geçici işgöremezlik ödeneği de haczedilemez. Yine kısa çalışma ödeneği kapsamında işçiye yapılan ödemelerden maaş haczi kesintisi yapılamaz.
Hacze Dâhil mi? 4857 sayılı Kanuna göre; genel anlamda ücret bir kimseye bir iş karşılığında işveren veya üçüncü kişiler tarafından sağlanan ve para ile ödenen tutardır. İşçilerin aylık ücretlerinin ¼'ünden fazlası haczedilemez veya başkasına devir ve temlik olunamaz.
ücretlerinin dörtte birinden fazlası haczedilmez veya başkasına devir ve temlik olunamaz. Ancak işçinin bakmak zorunda olduğu aile üyeleri için hakim ta- rafından takdir edilecek miktar bu paraya dahil değildir".
İşçilik alacakları; kıdem, ihbar, fazla mesai alacağı, hafta tatili, yıllık izin ücreti, UBGT ve kötüniyet olmak üzeredir. İşçilik alacaklarının her biri tek bir dilekçede aynı davada talep edileceği gibi ayrı ayrı talep edilebilmeleri de mümkündür.
Türk hukuku açısından, işçi alacakları çalışanların işyerindeki çalışmaları karşılığında işverenlerine karşı talep ettiği parasal haklardır. İşçi alacakları, Türk Borçlar Kanunu, İş Kanunu, İş Mahkemeleri Kanunu ve diğer mevzuatlarla belirlenmiştir.
İşçilik Alacakları – Belirsiz Alacak Davası – Kıdem Tazminatı, İhbar Tazminatı, Yıllık İzin ve Diğer İşçilik Alacakları
Ücret ve yan haklar işverenden gelse de, paketi sık sık bir araya getiren ve çalışanlara sunan yan haklar uzmanıdır. Bu nedenle ana görevleri, bir şirketin çalışanlarına sunduğu ücret ve yan hakları denetlemektir.
Çalışanlar, başarılarına göre belirli tutarlarda ücret alırlar. Maaşa ek olarak yapılan bir ödeme olduğu için yan hak olarak tanımlanır.
Sağlık sigortası, yol ve yemek parası gibi yaygın kullanılan yan haklar, artık birer yan hak olarak değerlendirilmiyor; tıpkı maaş gibi, sigorta primi gibi zaten olması gereken bir “hak” olarak değerlendiriliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri