Temel altı ortalama 7 – 10 cm dökülmelidir. Dökümünden önce projenin aplikasyonu yapılarak buna göre kalıp çakılmalıdır. Kalıp açılmayacak şekilde yapılmalıdır.
Taban ile beton arası en 20-35 cm arasında olmalıdır. Zeminin hazırlanması betonun sınıfına göre belirlenmelidir. Beton, zemine yerleştirilmeden önce alt zeminin temiz ve çıkıntılardan uzak olması gerekmektedir.
Beton mümkün olduğunca yatay tabakalar halinde dökülmelidir. Her bir tabakanın kalınlığı 15-30 cm arasında olmalıdır. Tabaka kalınlıkları her bölgede eşit ve homojen olmalıdır. Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir.
Beton serbest olarak en fazla 1,5 m. yükseklikten dökülmelidir. Betonun dökülmesinde temel hedef ayrıştırmama ve homojenliğin korunması olmalıdır.
5- Mıcır tesviyesi ve temel altı grobeton: Serilen mıcır tesviye edilir. Mıcırın etrafına nivo ile teraziye alınmış kalıplar yerleştirilerek grobeton dökümüne başlanır. Grobeton kalınlığı 10 cm olmalıdır.
İlgili 15 soru bulundu
Beton uygulaması yapılması planlanan sahada alt dolgu kalınlığı en az 25 cm olması gerekir, dolgu malzemelerinin kaliteli ve uygun olmasına dikkat edilir. Ön hazırlık yapılırken en önemli unsur, dolgu sıkıştırılan zeminde % 20' den az nem oranına sahip ve % 95 modifiye proktor ölçüsünde sıkıştırılmış olması gereklidir.
Grobeton kelimesi Almancada grob ve beton kelimelerin birleşmesi ile dilimize girmiştir. Dayanıklılığım önemli olmadığı dolgu, tesviye ve temel altı beton olarak da adlandırılmaktadır.
Beton kalıba en fazla 1,5 metre yükseklikten dökülmelidir. Yüksekten sertçe dökülen taze beton sert kalıba ve donatıya çarpmasıyla harç agregadan ayrışabilir ve sonuçta betonda segregasyon gözlenir.
Su ile Kür Yapılması
Sürekli olarak beton yüzeyinin ıslak kalması sağlanmalıdır. Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır.
Bu çatlamaların nedenleri arasında donma ve çözülme, alkali - aktif silis reaksiyonu, karbonatlaşma, donatının korozyonu/paslanması, sülfat - asit -tuz gibi beton için zararlı maddelerin yol açtığı reaksiyonlar sayılabilir.
Buna göre temel kalınlığı minimum değerleri farklılık gösterir. Kirişli radye için minimum 30cm, kirişsiz radye için minimum 40cm gibi yaklaşık değerler alınabilir. Sizin projenizde gerilmelerde, donatı miktarlarında ve özellikle zımbalama hesabında bir sıkıntı yoksa temel yüksekliği yeterlidir.
Yukarıda yazılan yerlerde ve benzeri yerlerde, şap atılması zeminin sudan korunması, yüzeyin düzgünlüğünü ve görselliğin ön plana çıkması sağlamaktadır. — Çimento ile yapılan şap için 0,2 cm den az ve 0,5 cm den fazla olmamalıdır. — Sentetik içerikli şap için 0,5cm'den az 3 cm'den fazla olmamalıdır.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
100 m2'lik bir temel için yaklaşık olarak 50 m3 beton kullanılır ve bu da yaklaşık olarak 87 bin 600 TL olarak düşünülebilir. 100 m2'lik müstakil evin temel maliyeti için yaklaşık olarak 4 ton demir kullanılır ve evin demir gideri yaklaşık olarak 72 bin TL olarak düşünülebilir.
Döşeme kalınlığı malzeme ve yük durumuna göre değişkenlik gösterir. Ara kat döşemelerinde 8 cm, çatı katı betonarme döşeme plağında 6 cm kalınlıklar minimumdur. Betonarme döşemeler deprem bölgelerinde normal bölgelere oranla 2 cm daha kalın yapılırlar. Zemine oturan döşemelerde grobeton kalınlığı genelde 10 cm alınır.
Taze betonun standart mukavemetine ulaşması için yaklaşık 28 gün sürer. Genç beton / yeşil beton bu dört hafta boyunca kürlenme aşamasındadır. Sertleşmiş betona 28 gün sonra yapı malzemesi denir, üzerinde veya bu malzeme ile inşaat devam edebilir. Birkaç ay sonra, nem büyük ölçüde buharlaşacaktır.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
Konut ve benzeri betonarme yapıların ekonomik servis ömrü genellikle 50 yıldır. Köprü, baraj gibi daha önemli yapılanların ise 100 yıl gibi daha uzun süre sorun çıkarmadan hizmet vermesi beklenmektedir.
Beton sertleşmeye başlar başlamaz su ile kür edilmelidir. Kür süresi en az 4-7 gün olmalıdır. Beton yüzeyi devamlı nemli kalacak şekilde farklı metotlar ile kür yapılabilir. Beton dökümünün bitiminden takriben 12 saat sonra kür işlemine başlanmalıdır.
1 - Beton, toprak zemin üstüne yerleştirilecekse toprak sıkıştırılır. 2 - Betonun içindeki suyu emmemesi için toprak, 15cm derinliğe kadar çamur oluşmadan iyice nemlendirilir. * Kayalık zemin üzerine beton dökülmeden önce zeminin gevşek kısımları su birikintisi bırakmadan temizlenir.
Bir kere uygulandıktan sonra alttaki betonun bir parçası haline gelir, ayrılmaz ve kopmazlar. Dolayısıyla sertleşmiş betonun üzerine uygulanamaz. MONOFİX ürünlerini eski beton üzerine uygulamak için en az 7,5 cm kalınlığında minimum C 25 beton dökülmelidir.
Beton dökümünün ilk başlarında yağmur yağmaya başlarsa, sular tamamen betona karışmaktadır. Bu durum fazlası ile riskli sonuçlar doğurabilir. Sonuç olarak beton agregalarının dibe çökmesi ve de şerbet karışımın üst bölüme yığılması yaşanabilir. Kalıbın doğru çakılmaması durumunda kalıp arasında sızıntılar yaşanabilir.
C35 beton, günümüzde kullanılan en dayanıklı betonlardandır. C35 betonun 1 santimetrekaresi 325 kiloluk yüke dayanabilecek şekildedir. C35 beton ile yapılan binalar, depreme ve diğer doğal ya da yapay olumsuzluklara, felaketlere dayanma gücü en yüksek yapılardandır.
Sağlam zeminin derinde olması keson temel ve kazık temellere göre daha geniş karne ve sağlam temel yapmak gerektiği durumlarda keson temeller uygulanır. Bu tip temeller, zemin üzerinde içersisi boş olarak inşa edilip, ağırlığından da yararlanarak, istenilen derinliğe indirmek suretiyle oluşturulur.
Ancak pas payı 50 mm'ye çıkarsa 0.65 S/Ç oranlı ve 260 dozlu bir C25 betonu da (daha düşük kalite) 100 yıl ömre yeterli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri