İş Kanununa göre kıdem tazminatının iş sözleşmesinin sona erdiği tarihte peşin olarak ödenmesi gerekmektedir. Ancak, işçi ile işveren anlaşırsa taksitle ödemede mümkündür.
İş Kanunu'na tabi bir iş yerinde en az bir yıl çalışmış olan işçi, kıdem tazminatına hak kazanacak şekilde ayrılması halinde; çalıştığı her yıl için kendisine en son verilen 30 günlük brüt ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir. Her yıl için ödenecek olan kıdem tazminatı miktarı tavan rakamını geçemez.
Kıdem tazminatı, çalışanın işyerinde çalıştığı her bir yıl süresi için, brüt ücretin 30 günlük tutarıdır. 30 günlük ücret; normal ücret ve çalışanın aldığı diğer menfaatlerden oluşur. Kaç yıl çalışmış ise en son aldığı brüt ücret ile çalıştığı yıl çarpılır. Çarpma işleminde yıl kesirleri de dikkate alınır.
İşveren Kıdem Tazminatını Nasıl Öder? Kıdem tazminatı ödemesi işveren tarafından, iş sözleşmesinin sona ermesi tarihinden itibaren en geç 10 gün içinde yapılmalıdır. Ödeme işçiye elden veya havale yoluyla yapılabilir. İşçi, kıdem tazminatını peşin olarak alabileceği gibi, taksitlendirilmesini de talep edebilir.
Yasa gereği kıdem tazminatının tek seferde ödenmesi gerekmektedir. Çalışan istemediği müddetçe işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz.
İlgili 25 soru bulundu
Kural, kıdem tazminatının, iş sözleşmesinin sona ermesi ile birlikte, derhal ödenmesidir. Toplu iş sözleşmesi ile ödeme için bir süre öngörülmüş ise buna da riayet edilmelidir.
Taksitlerin zamanında ödenmesi durumunda ayrıca faize hak kazanılamaz. Ancak taksitlerin bir ya da bazılarının gününde ödenmemesi durumunda, hak kazanılan kıdem tazminatının tamamı için fesih tarihinden itibaren faiz talebinde bulunulabilir.
Kıdem tazminatını işveren veriyor. Kıdem tazminatı devlet güvencesinde. Devlet tarafından işverenlere gelen KGF üzerinden işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek. Kıdem tazminatı işveren sorumluluğundadır.
01/07/2023 tarihi itibariyle işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık taban tutarı (asgari kıdem tazminatı tutarı) 13.414,50 TL'dir. 1/1/2023 tarihinden itibaren işçilere ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 23.489,83 TL'dir.
İstifa eden işçi, iş akdini haklı bir sebep nedeniyle feshetmediği sürece, kıdem tazminatı alamaz. İstifa eden işçi, kıdem tazminatı haklarını işverene yazılı olarak bildirerek, tazminatlarını talep edebilir. Bu talep işveren tarafından kabul edilirse, işveren kıdem tazminatını öder.
Avukata verilen ahzu kabz yetkisi verildiği takdirde mahkemece kazanılan tazminat avukatın hesabına yatar. Avukat başta belirlenen ücreti kendisi alarak kalanını müvekkiline verir. Tazminat avukatın hesabına mı yatar ve avukat tazminatın ne kadarını alır hususu bu şekildedir.
Kıdem tazminatını işveren veriyor. Devlet tarafından işverenlere gelen kredi garanti fonu üzerinden kıdem tazminatı işverenlerle yapılacak sözleşmede bu paralar ödenecek."
Tazminat almak için aracılık bürolarına başvurulabilir. Kıdem ve ihbar tazminatı giydirilmiş ücret baz alınarak hesaplanır. Bu ücretin içerisinde sadece aylık maaş değil, yol ve yemek ücretleri de yer alır.
Çalışanın rızası bulunmadığı sürece işveren tek taraflı iradesi ile taksitlendirme yapamaz. Ancak işçi ve işveren karşılıklı olarak ödemelerin taksitle yapılması hususunda anlaşmaya vardılarsa kıdem tazminatı ödemesi birden fazla taksitle yapılabilir. Burada devreye sözleşme serbestisi ilkesi devreye girmektedir.
Genel kurala göre istifa eden (İş sözleşmesini İş Kanunu'na uygun biçimde süreli fesih yoluyla fesheden) işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi mümkün değildir. Bir başka deyişle hiçbir gerekçe belirtmeden istifa eden işçi kıdem tazminatı alamaz.
Buna göre ikramiye, devamlılık arz eden prim, yakacak yardımı, giyecek yardımı, kira, aydınlatma, servis yardımı, yemek yardımı ve benzeri ödemeler kıdem tazminatı hesabında dikkate alınır.
Asgari ücretle 5 yıldır aynı işyerinde çalışanın kıdem tazminatı şu an 32 bin 355 lira olarak hesaplanıyor. 5 yıl süreyle bir işyerinde çalışan asgari ücretli yeni yıldan itibaren 50 bin 40 TL kıdem tazminatı alacak.
2 yıllık tazminat 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, ” son alınan maaş x 2 ” formülü ile yapılır.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Kıdem tazminatı almak için SSK'lı işçi olmak gerekir. İşyerinden tazminat almak için, işçinin en az 1 yıl süreyle, kesintiye uğramadan, işyerinde çalışıyor olması gerekir. İşyerinden tazminat almak için, iş sözleşme süresinin belirsiz olması gerekir. Belirli bir iş süresiyle sözleşme yapılmışsa, tazminat alınamaz.
Kıdem tazminatı, şartları karşılayan her işçiye işveren tarafından ödenir. Ancak ihbar tazminatı, iş akdinin fesih durumuna ve ihbarda bulunmama sürecine göre işçi veya işverenin ödemesi gereken bir tazminattır. Kıdem ve ihbar tazminatları, birbirinden bağımsızdır.
Kıdem tazminatını alamayan ancak anlaşma da sağlayamayan işçi Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri'nin şikayet masalarına başvurmalıdır. İŞKUR tarafından başvuru incelenir ve işçi ve işveren uzlaştırılmaya çalışılır. Bu durumdan her zaman sonuç çıkmayabilir. Ancak mahkemede delil olarak kullanılabilir.
Kıdem tazminatı ve işçilik alacaklarına dayalı olarak işverene dava açmak için yetkili iş mahkemesine dava dilekçesi ile başvurmak ve harçlar ile gider avansını yatırmak gerekir. İş Mahkemelerinde görülen davaların çoğunun dava şartı arabuluculuğa tabi olduğundan dava açmadan önce arabulucuya başvurmak gerekir.
İşçiye elden para ödenmesi
Ülke çapında çalıştırdığı işçi sayısı 5 ve üstünde olan işverenlerin, işçilerine her türlü ödemeyi banka aracılığıyla yapmaları yasal bir zorunluluktur. Ancak buradaki ödemeden kasıt, iş ilişkisi devam ederken yapılan ödemedir.
EYT'den emekli olan çalışanlar kıdem tazminatı alacak, ancak ihbar tazminatı alamayacak. Bu durumda işveren, çalışanın varsa yıllık izin ücretini de ödemek durumunda. İşveren, çalışana kıdem tazminatını peşin ödemek durumunda. İş Kanunu'nda da taksitle ödeneceğine yönelik bir hüküm bulunmuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri