642 Hesap İşleyişi Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek 642 Faiz Gelirleri Hesabı'nın alacağına kaydedilir.
642 Faiz Gelirleri Hesabı: Her türlü kısa ve uzun vadeli mali yatırımlardan sağlanan faiz gelirlerinin izlendiği hesaptır. 642 Faiz Gelirleri Hesabının İşleyişi: Faiz gelirleri ortaya çıktığında tahakkuk ettirilerek bu hesabın alacağına kaydedilir.
Borç veren bir işletme için tahakkuk eden faiz, işletmenin gelirleri arasında yer aldığından, bir gelir hesabına kaydedilir. Örneğin bunun için “Faiz Gelirleri” hesabı kullanılabilmektedir. Borç alan bir işletme için ise işletmenin giderleri arasında yer aldığından, bir gider hesabına kaydedilmelidir.
Tahakkuk eden faiz, belirli bir hesap döneminin sonlandığı tarihte henüz ödeme yapılmamış birikmiş bir faiz anlamına gelir. Çünkü tahakkuk eden faiz, ilgili hesap döneminin son gününde hesaplanmaktadır.
Faiz ve sigorta giderleri kısa ya da uzun vade ayrımı yapılmadan 780 Finansman Giderleri hesabında takip edilir. Döviz cinsinden alınan krediler döviz alış kuru ile kayıtlara alınır ve dönem sonlarında Banka Kredileri hesapları değerlemeye tabi tutulur.
İlgili 36 soru bulundu
381 hesap, aynı zamanda gider tahakkukları hesabı olarak da bilinir. 381 nolu hesap, içerisinde çalışılan dönemde ortaya çıkan ve birlikte ödenmesi gelecek aylarda gerçekleştirilecek giderlerin izlendiği hesaptır.
Tek düzen hesap planında 780 no.lu Finansman Gideri Hesabının işleyişi, “İşletmenin borçlandığı tutarlarla ilgili olarak katlanılan ve varlıkların maliyetine eklenmemiş bulunan faiz, kur farkları, kredi komisyonları ve benzeri diğer giderleri kapsar.” şeklinde açıklanmıştır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı: İçinde çalışılan dönemde ortaya çıkmış olmakla birlikte ödenmesi gelecek aylarda yapılacak giderlerin izlendiği hesaptır. Gider Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili gider ve zarar hesapları karşılığında bu hesaba alacak kaydedilir.
181 GELİR TAHAKKUKLARI HESABI
Gelir Tahakkukları hesabında TAHSİLAT/ÖDEME DÖNEMİN SONUNDA yapılmaktadır. 181 Gelir tahakkukları hesabı içinde bulunulan hesap döneminde ortaya çıkan tahsilatı sonraki dönemlerde gerçekleşecek olan gelirlerin kaydedildiği hesaptır.
602 Nolu Hesap İşleyişi
602 hesap işleyişinde dönem içindeki faaliyetlerden doğan sübvansiyon, vergi iadesi, vade farkları vb. tutarların saptanır ilgili hesaba borç, bu hesaba alacak şeklinde kaydedilir.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır. b) İşleyişi: Tanımda belirtilen özelliklere uygun gelir tahsil edildiğinde veya uzun vadeli olan bir gelir kısa vadeli hale dönüştüğünde hesap alacaklanır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
381 Gider Tahakkukları Hesabında, genellikle içinde çalışılan dönemde ortaya çıkan giderler yer alır. Bu giderler bu dönemde ortaya çıkar ve ödemesi ise gelecek aylarda yapılmalıdır. İşte bu tip giderler 381 gider tahakkukları hesabında izlenmektedir.
Bilanço tarihinde vadesi bir yılın altına inen krediler 303 Uzun Vadeli Kredilerin Anapara Taksitleri ve Faizleri Hesabına aktarılarak bu hesaba borç olarak kaydedilir. Bu hesabın alacak kalanı işletmenin mevcut uzun vadeli banka kredilerinin toplamını verir.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
370 hesap işleyişi, dönem karı üzerinden hesaplanın kurumların vergisi ve yasak yükümlülüklerin 691 hesap borcu karşılığında bu hesaba alacak olarak kaydedilmesi ile gerçekleşir. Bu sayede, dönem karı üzerinden hesaplanan sorumluluklar, bilanço içerisinde borçlar arasında ertesi yıla devredilir.
Dönem karı vergi ve diğer yasal yükümlülük karşılıkları hesabı olarak bilinen 370 hesap, dönem karı olarak hesaplanan kurumlar vergisi, diğer vergi ve kesintiler, fonlar ve bu tür diğer yükümlülüklerin takip edildiği hesaba denir.
Örneğin satış işleminin peşin olması durumunda “100 Kasa”, müşteriden çek/senet alındığında “101 Alınan Çekler / 121 Alacak Senetleri”, kredili satışlarda “120 Alıcılar”, kredi kartı karşılığında yapılan satışlarda ise “108 Diğer Hazır Değerler” veya “127 Diğer Ticari Alacaklar” hesabı kullanılabilir.
198 Diğer Çeşitli Dönen Varlıklar Hesabı, bu hesap grubu içerisinde sayılanların dışında kalan diğer çeşitli dönen varlıkların izlendiği hesaptır.
Yapılan gider karşılığında ilgili cari hesap alacaklı çalışır, karşılığında gider hesapları yerine 180 hesap borçlu çalışır.
181 Gelir Tahakkukları İşleyişi
Dönem sonlarında, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna geçirilerek kapatılır.
Gelir/Gider Tahakkuku (181/381) şeklinde yapılan kayıt, VUK 280.madde “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tesbit olunur.
131 Ortaklardan Alacaklar Hesabı
İşletmenin esas faaliyet konusu dışındaki işlemleri dolayısı ile (Ödünç verme ve benzer nedenlerle ortaya çıkan) işletme sahibi ya da ortaklardan alacaklı bulunduğu tutarların izlendiği hesaptır. İşleyişi: Alacağın doğması halinde borç, tahsili halinde ise alacak kaydedilir.
760 Hesap İşleyişi
Ürünün stoklara verildiği ve hizmetin tamamlandığı andan itibaren bu mal ve hizmetlerin alıcılara teslimine kadar yapılan giderler 760 Pazarlama Satış ve Dağıtım Giderleri Hesabı'na borç kaydedilir.
771.
Fiili maliyet yönteminin uygulandığı durumlarda "770- Genel Yönetim Giderleri Hesabı"nın bor cuna kaydedilen giderleri hesabın alacağı karşılığı "632- Genel Yönetim Giderleri Hesabı"na borç kaydedilir. Bu hesap, dönem sonlarında "770- Genel Yönetim Giderleri Hesabı" ile karşılaştırılarak kapatılır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri