Deneyimlerimize göre, etkili bir işe alım süreci en az bir ay sürer ve genellikle altı aya kadar uzar; bu aynı zamanda deneme süresinin sona erdiği ve insanların tam kapasiteyle çalışmasının beklendiği zamandır.
Bu durumda, iş görüşmesinden 3-7 gün sonra haber alabilirsiniz. Bazı durumlarda, işverenler iş görüşmesi sonrasında adaylar arasında daha kapsamlı bir değerlendirme süreci uygulayabilmektedir. Bu tür durumlarda, iş görüşmesinden sonraki süreç biraz daha uzayabilir ve adaylar 1-2 hafta içinde geri dönüş alabilirler.
Her görüşme genelde 30-45 dakika sürer ve İK yetkilisi veya yönetici, karşılarındaki kişiyi, yetkinliklerini ve uzmanlığını CV'den bir adım ötede ölçmeye çalışır. İlk karşılaşmada şöyle sıkı bir tokalaşın ve yetkili ile konuşurken onun gözlerine bakmayı unutmayın.
Başvuruların değerlendirilmesi: Adaylar tarafından gönderilen başvurular değerlendirilir. Değerlendirme sırasında kişisel bilgiler, eğitim düzeyleri ve yeterlilikler, kariyer odaklı iş tecrübeleri, başvuru sahibinin nerede istihdam edilmek istediği bilgileri derlenir.
İlgili 35 soru bulundu
İş teklifi süreci, adayın başvurusu, mülakatlar ve değerlendirme sürecinden geçtikten sonra gerçekleşir. İş teklifi, mülakatın son aşaması olarak kabul edilir ve iş görüşmesi sırasında belirli bilgiler verilir.
Genellikle birkaç ay sürebilir ve sürece farklı insanların katılımını gerektirir. Çoğu zaman, işe alım ekibi aynı anda birçok başvuruyu değerlendirmesi gerekir. Bu süreç boyunca, röportaj yapmak ya da anlaşmanın düzenlenmesi, gibi görevleri uzmanlar yerine getirir.
- İşe alım uzmanı, size soru sormayı bırakıp şirketi övmeye başladıysa bu sizi işe almak istediklerine dair bir işaret olabilir. - Özel hayatınıza, ailenize, hobilerinize dair daha detaylı sorular sorulmaya başlanması olumlu bir işarettir. Size CV'de yazılanların ötesinde bir ilgi duyulduğunu gösterir.
Genellikle iş başvurusunda bulunduktan sonra yapılan mülakatta 'ne zaman işe başlayabilirsiniz' sorusuna en iyi cevap olarak 2 hafta kabul edilir.
5- Alımı gerçekleşen adaylar işe katıldıkları gün, İSG Uzmanları tarafından İş Sağlığı ve İş Güvenliği konularında ayrıntılı olarak ve tam gün eğitime tabi tutulurlar. 6- Katılışlarının ikinci gününden itibaren alındığı bölümde çalışmaya başlanır.
İşe alım sürecinin ilk aşaması, kişinin ilgi duyduğu bir işe başvurmasıdır. İş başvurusu yaparken kişinin iş ilanına uygun bir şekilde öz geçmişini düzenlemesi gerekir. Öz geçmiş ile birlikte istenen diğer evraklar hazırlanmalı ve kuruma teslim edilmelidir.
İş görüşmeniz istediğiniz şekilde geçmiş olabilir. Ama bu süreçte yalnızca aranmayı beklemek artık yoğun rekabet ortamında yapılması gereken en son şeyler arasında yer alıyor. Bu nedenle bekleme durumuna geçmek yerine süreci takip edin ve size belirtilen süre dolmadan harekete geçmeyin.
İşe alım sürecinin temel amacı, adayların iş için gerekli yeteneklere ve becerilere sahip olup olmadığını belirlemektir. Bu nedenle, süreçte kullanılan görevler ve testler, adayların gerçek iş ortamında karşılaşabileceği durumları ve sorunları yansıtmalıdır.
Teklif için ne kadar beklemeli? İş teklifinin geciktiğini düşünüyorsan ve o işi de çok istiyorsan, gecikmenin nedenini sormak için çok da beklememen gerek. En fazla 1 hafta sonra seninle görüşmeleri yürüten İK yetkililerine süreç hakkında bilgi almak istediğini içeren bir e-posta gönderebilirsin.
Eğer görüşme 1.5 saat - 2 saat'i geçmişse çok güçlü bir adaysınız demektir. Hatta bazen bu süreler de yeterli olmuyor, 2. görüşme, hatta 3. görüşmeye bile çağrılıyor olabilirsiniz (zaten bu 3. görüşme maaş ve çalışma şartlarının konuşulduğu son görüşme oluyor). Olumlu bir süreç içinde olduğunuzu kabul edebilirsiniz.
Adayın aynı iş için kaç defa görüşmeye gideceği sektörden sektöre değişiyor. Totaljobs'a göre İK uzmanları sektöre göre değişse de genelde sürecin 5 aşama şeklinde ilerlediğini belirtiyor.
İlk mülakat; genelde ikinci mülakata davet edilecek uygun adayları belirlemek için yapılır. İkinci mülakat ise hem firma için hem de aday için daha detayların konuşulduğu bir mülakat olduğunu unutmayınız. Bu yüzden eğer ikinci mülakat için size randevu verilmiş ise bu sürece çok iyi hazırlanmanız gerekmektedir.
İlk iş olarak, olumsuz cevabı aldıktan hemen sonra ilk aşamada görüştüğün insan kaynakları uzmanına bir mail yazabilirsin. Maile iş görüşmesi fırsatını elde ettiğin için teşekkür ederek başlayabilir ve işi alamadığın için üzgün olduğunu belirterek devam edebilirsin.
Hemen herkes iş görüşmesine “O işi kapmak” amacıyla gider ve olumlu sonuçlanmayan her görüşme, akıllarda bir sürü soru işaretine neden olur. Bu soru işaretlerinin çözümü ise “geri bildirim”de saklıdır. Uzmanlara göre, insan kaynakları profesyonellerinden geri bildirim istemekte hiç bir sorun yok.
Mülakat esnasında maaş beklentinizin sorulmasını bekliyorsanız, ilk olarak görüşme yaptığınız kişiye pozisyonla ilgili daha fazla bilgi almak istediğinizi söyleyin. Mülakatlardan sonra iş size teklif edildiğinde ise artık maaş hakkında daha açık bir şekilde rahatlıkla konuşabilirsiniz.
kimlik numaranız ve e-devlet şifrenizle sayfaya e devlet sistemine giriş yapabilirsiniz. Daha sonra e-devlet sisteminde bulunan e hizmetler bölümünden "İŞKUR" başlığını bulmalısınız. İŞKUR'un sunduğu hizmetler arasından "İş Başvurusu Sonucu Sorgulama" başlığını seçmelisiniz.
İş görüşmesinde giyilebilecek uygun kıyafetler, genellikle iş yerindeki kıyafet kodlarına göre belirlenir. Bununla birlikte, çoğu iş yerinde, klasik bir iş kıyafeti, özellikle de siyah bir pantolon, beyaz bir gömlek ve blazer ceket, her zaman uygun bir seçimdir.
Referans kontrolü iş görüşmesi sürecinin son aşaması. Tüm süreci başarı ile tamamlayan aday son aşamada verdiği referans kişilere telefonla ulaşılması yoluyla ya işe kabul ediliyor ya da süreç negatif sonuçlanıyor.
Mülakat sonuçları genellikle 1-2 hafta içinde belli olmaktadır.
Psikologların belirttiğine göre iş mülakatı için en uygun saat aralığı Salı günü saat 10:00 ile 15:00 arası. Dolayısıyla bu saatler arasında iyi bir izlenim bırakmanız daha olası. İnsan kaynakları da dahil herhangi bir departman için pazartesi haftanın en zor günüdür, cuma ise hafta sonunun habercisi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri