Genellikle, kuşlar kıvrılarak veya yatarak uyudukları düşünülür. Ancak bazı türler, farklı bir yaklaşım sergilerler. Doğal ortamlarında sürü halinde yaşayan muhabbet kuşları, uykuya dalarken en yüksek dala veya bir tüneğe konarlar ve sıkı sıkıya tutunarak kendilerini dengede tutarlar.
Muhabbet kuşları günde 10-12 saat kadar uykuya ihtiyaç duyarlar. Onlar için ideal hava sıcaklığı 24-27°C arasıdır. Uyumak için sessiz ve karanlık ortamları severler.
Muhabbet kuşlarının geceleri de uçtuğu bilinmektedir. Hatta evde beslenen muhabbet kuşlarının karanlıkta hiçbir yere çarpmadan yollarını bulabildikleri de gerçektir. Fakat bu çıkarımlar muhabbet kuşlarının gece görüşüne sahip oldukları anlamına gelmez. Gece görüşleri iyi olmadığı için bu kuşlar gündüzleri avlanırlar.
Kuşların uyumak için yerleşmelerine “tüneme” denir ve aradıkları, temelde, güvenlik ve sıcaklıktır. Ötücü kuşlar, kedi ve benzeri şeylerden kaçınmak için yerden, baykuşlardan kaçınmak için de açık alanlardan uzak durur. Yoğun çalılar veya ağaç yaprakları uygundur.
Muhabbet kuşları akşam üzeri olduğu vakit geceleri uyurlar. Özellikle muhabbet kuşu sahibi erken zamanda yatmıyor ise, üstünün örtülmesi onun rahatça uyumasına imkan verir. Böylece muhabbet kuşu kendini çok daha güvende ve huzurlu şekilde de hissedebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kuşlar uyurken düşme hissi yaşarlar ve bu yüzden iyice tutunurlar. Aynı şekilde, muhabbet kuşları da bu hissi deneyimler ve kendilerini güvende hissetmek için sıkıca tutunurlar. Birden fazla kuşun bulunduğu durumlarda, birbirlerine yaklaşarak uyumaya çalışırlar. Bu, toplu uyuma eğilimleridir.
Bu nedenle gece aktif olan kuşların gözünde daha fazla fotoreseptör yani çomak hücre bulunur. Bu sayede gözleri daha fazla ışık toplayarak geceleri karanlıkta daha iyi görmelerini sağlar. Ancak renkleri gündüz olduğu gibi göremezler. Muhabbet kuşları gündüz uyanık oldukları için renk algıları çok gelişmiş canlılardır.
Geceleri uyur. Sana tavsiyem gece 10:00 gibi yatır, sabah öğlen gibi kaldır saat gece aynı saate yine yatır.
Kuşlar uyumak için ilk olarak tüneme pozisyona girer ve uykuya dalar. Kuşların türüne göre değişiklik gösterse de, genellikle ağaçlık alanlarda uyumayı tercih ederler. Soğuk havalarda sıcak bir alan bularak uykuya dalar. Kuşların uyuduğunu görmek pek mümkün olamayabiliyor.
Çoğu kuş türünde olduğu gibi muhabbet kuşları da tüylerini belirli durumlarda kabartır. Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir.
hiç merak ettiniz mi. kuşlar dünyayı nası görüyor. onların gözleri başının 2 yanında. tam karşılarını nası görüyorlar. gözleri başlarının yanlarında olan muhabbet kuşlarımız. yaklaşık 300 derecelik. çok geniş bir görüş alanına sahiptir.
İnsanlardaki adrenalin yüklenmesine benzer bir şekilde kuşlarda aşırı korktukları durumlar karşısında savaş ya da kaç tepkisi verir. Kuşlarda görülen diğer korku tepkileri arasında donakalma, sinme, hızlı hızlı nefes alıp verme, gözlerin genişlemesi ve aşırı ses çıkarma yer alır.
Muhabbet kuşunuzu korkutmamak için her zaman yavaş hareket etmeyi ve onunla sakin bir sesle konuşmayı ihmal etmemelisiniz. Kafasını okşamak için kibarca elinizi uzattığınızda sizden korkup kaçıyorsa onu yakalamaya çalışmamalısınız. Öncelikle parmaklarınızın ucunda ona bir ödül maması uzatabilirsiniz.
Bildiğiniz gibi muhabbet kuşları da sosyal ilişkilere sahip canlılardır. Evde tek başına kaldıklarında ruhsal ve fizyolojik ihtiyaçlar bakımından etkilenebiliyorlar. Sahibine çok alışkın olan kuşlar tek başına kalınca strese girebiliyor.
Muhabbet kuşları sağlıkları açısından günde 10-12 saat uykuya ihtiyaç duyarlar. Kesintisiz bir gece uykusu yaşadıkları taktirde enerjik ve mutlu olurlar. Ancak televizyon sesi, ortam sesi ve ışık nedeniyle konforlu bir uyku geçirmeyen muhabbet kuşları halsiz ve endişeli olurlar. Bize karşı olan ilgilerinde azalma olur.
Sabah akşam beslenmesi ile kuşun iştah ve beslenme davranışlarındaki değişiklikler daha kolay izlenebilecektir. Kuşun ulaşabileceği bir yerde daima temiz su bulundurulmalıdır. Kuşun dişleri olmadığı için sindirime yardımcı olabilmesi için kafes altına veya bir yemliğe mutlaka kum konulmalıdır.
Çok yavaş ve nazik hareketlerle yaklaşmalı ve çekilmelisiniz. Yavaş hareket etmeniz size alışması için önemlidir. Eğer korkarsa kafesine geri bırakmalısınız. Kafesin içinde çırpınıp uçmaya çalışırsa bu korktuğu anlamına gelir.
Genellikle kuşlar, terk edilmiş yuva kutularında, eski binalarda, çalılıklarda veya ağaçtaki bir boşlukta uyuyabilirler. Ördekler ve diğer su kuşları gibi bazı kuşlar, suyun kenarına yakın uyurlar ve hatta flamingolar gibi diğer bacağı vücuda yaslanmış olarak bir bacağın üzerinde ayakta uyuyabilirler.
Muhabbet kuşunu konuşturmak için konuşma eğitimine başlamadan önce bilmeniz gereken bazı şeyler bulunur. İlk olarak dikkat etmeniz gereken, kuşunuzun yaşıdır. Muhabbet kuşları, eğitim için en uygun yaşta olduklarında daha kolay öğrenirler. Genellikle 3-6 ay arasındaki kuşlar en kısa sürede konuşmayı öğrenebilir.
Muhabbet kuşu size küstüğünü bir şekilde hissettirir. Kuşun ötmemesi, yem yememesi ve elinize gelmemesi, küsme belirtisi olabilir. Muhabbet kuşları belli durumlar söz konusu olduğunda sahibine küsebilir. Kuşun yalnız bırakılması ve kuşla ilgilenilmemesi, kuşun en büyük küsme nedenidir.
Peki kuşlar uçarken nasıl uyuyabiliyor? Yapılan son araştırmada, kuşların uçarken beyinlerinin sadece bir yarısının ya da her iki yarısının uyku halinde olabileceği anlaşıldı. Beynin bir yarısının uykuda, diğer yarısının uyanık olduğu durumda, kuşların bir gözü de açık oluyor.
Bu sebeple soğuk Kış aylarında evden kaçan bir kuş eğer bulunmazsa yaşama şansı maalesef yoktur. Muhabbet kuşları için ideal sıcaklık aralığı Evcil kuşlarımız için 21 derecenin üzerindeki sıcaklıklar normal sayılır, ideal sıcaklık ise 23-24 derecedir.
Muhabbet kuşlarının karanlıkta görüşleri oldukça kötüdür. Bu nedenle karanlıkta kaldıklarında stres olabilirler. Bunun önüne geçmek için geceleri kafesin bulunduğu yerdeki ışığı tamamen kapatmak yerine biraz kısmak ya da bir gece lambası kullanmak yeterli olmaktadır.
Kırmızının neden korkutucu bir renk olduğuysa hâlâ net değil. Pryke, bitki ve hayvanlarda ikaz rengi olarak beyaz ve mavinin de en az kırmızı kadar sık kullanıldığını, bu nedenle doğuştan gelen kırmızı korkusunun doğal seçilimle ortaya çıkmış olması gerekliliğinin şaşırtıcı olduğunu belirtiyor.
Muhabbet kuşunuza öğrettiğiniz kelimeleri unutmaması için düzenli olarak tekrarlamalısınız. Öğrenme aşamasında kuşunuz mutluysa ve siz de yeteri kadar onunla ilgilendiyseniz ortalama olarak 2 – 3 gün içerisinde kelimeleri öğrenebilmektedirler. Muhabbet kuşları 25 – 30 kelime kadar öğrenebilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri