Sap uzunlukları ve büküm yerleri eşit olmalıdır. Sap uçları camlara temas etmemelidir. Çerçevenin gövdesinin öne veya saplara doğru eğimi fazla olmamalıdır. Gözlük gövdesinin her iki yandan bakıldığında yanağa doğru eğimi ( pantoskopik açısı) eşit olmalı ve yanağa değmemelidir.
Cam, mümkün olduğunca koyu renk olup, maruz kalınan ışığı da en az %50 oranda azaltmalıdır. Bunun yanı sıra gözlük camının kaliteli olduğu, gözlük takıldıktan sonra dikey çizgiye odaklanıp odaklanmadığı ile de anlaşılabilir. Dikey çizgiye odaklanıyorsa gözlük camının kaliteli olduğunu söyleyebiliriz.
Yanlış numara gözü bozar mı? Gözü bozmaz, ancak takıldığında tam netlik sağlamayabilir, bulanıklık, sulanma, TV seyrederken ya da kitap okurken baş ağrısı, yorgunluk, sinirlilik, uykunun çabuk gelmesi gibi şikayetlere neden olabilir.
Bu noktada gözlüğün elmacık kemikleri üzerine oturması en ideal tercihtir. Gözlük çerçevesi tercih ederken, çerçevenin kulak ve burun kısmına eşit ağırlıkta durması gerekir. Çerçevenin geniş olması, yüzün kulaktan kulağa ve burnun üst kısmı ile burun köprüsü arasında bulunan boşluğa oturmalıdır.
Bu durumu anlamak için gözlük sapları açılarak düzgün (masa üstü vs.) bir zemine konur. Şayet saplardan biri zemine temas esmiyorsa, gözlük yüzde eğri duracaktır. Bu pozisyondayken gözlük halkalarına yukarıdan bakıldığında, halkalardan biri içe dogru bir konumda ise, gözlük köprü kısmından eğilmiş demektir.
İlgili 43 soru bulundu
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Gözde -0,25-0,50 'nin üstündeki numaralar, gözlük ihtiyacı yaratıyor. Bu durumda müdahale ediyoruz. Kırma kusurlarının görülme sıklığı ülkeden ülkeye, şehirden şehre bile değişebiliyor.
Farklı numaralar ile sunulan gözlükler doktor muayenesi sonucu alınabilir. Doktorunuz gözünüzün numarasını belirledikten sonra 0,25, 0,50 veya 0,75 dinlendirici gözlük kullanmanızı tavsiye edebilir.
Gözlük Kullanılmazsa Derecede İlerleme Olur mu? Gözlük takmak, miyopinin derecesini düşürmez. Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler.
Sinirler, görme alanı ve görme kusurları zaten ortaya çıkacaktır. Gözü kapattığında ortaya çıkan simgeler ile ilgili doktor açıklama yapar. Not: 0.25 son derece masum bir kusur düzeyi. Gözlük takıp takmamanı etkilemez bile.
Miyop Tedavisi
Ancak gözlük veya kontakt lens kullanılmazsa dereceler daha hızlı ilerler. Miyopisi olan kişilerin en büyük korkusu numara artışıdır. Hafif ve orta derecede miyoplar (6-7 derece) gözlük, kontakt lens, lazerle göz çizme gibi birçok yöntemle tedavi edilir ve miyopi gözde önemli değişikliklere yol açmaz.
1.00 derecelik miyopi problemi olan kişilerin uzağı görmesini zorlaşır. 1 derece ve üzeri miyop olan kişilerin, sürücü, polis gibi uzun görüş gerektiren işlerde gözlük takması zorunlu hale gelir.
Doktor kontrolüne kesinlikle gözlük ya da kontakt lens kullanılmadan girmek gerekir. Bu durum ise, sağlık şartları yönetmeliğinde açık bir şekilde belirtilmiştir. Miyop hastalarında, miyop ve astigmat göz derecesinin en çok -2.00 derece olması gerekir.
Dinlendirici gözlük nedir, var mıdır? Hiçbir kusuru olmayan gözlere, az yorulsun – dinlensin diye verilen gözlüklerdir: Yoktur. Görmeyi çok fazla etkilemeyen, küçük numaralı kırma kusurları için göz hekimlerince, göz yorgunluğu (astenopi) oluşmaması için, devamlı takılmasa da olur ibaresiyle verilmiş gözlüklerdir.
Gözlük camı seçiminde kişinin alışkanlıkları, beklentileri, yaşı, kullanılan ortam veya iklim, kişinin günlük aktiviteleri, ışığa hassasiyeti, yapılacak gözlüğün cinsi (uzak, yakın, multifokal), recetesi ve doktorun tavsiyesi üstünde durulması gereken özelliklerdir.
Çocukluk ve ergenlik döneminde miyop gözlüklerin sürekli takılması gerekir. Takılmazsa numaralar daha hızlı ilerler.
Her iki durumda da rakam sıfıra ne kadar yakınsa görme durumunuz o kadar iyidir. Örneğin, -0.75 ve -1.25 ölçümlerinin ikisi de orta miyop (uzağı görememe) olarak sınıflandırılsa da, teknik olarak sferik hatası -0.75 olan kişi, gözlük takmadığında 20/20 görmeye daha yakındır.
Astigmat eğer 0.50 derecenin üzerinde ise hayatı etkileyebilir ve düzeltilmesi gerekir. Birçok hasta astigmat bozukluğunun gözlükle düzeltilmesi onlar için yeterli olmaktadır.
Sonuç olarak gözlük, göz numaralarımızı düzeltmez, azaltmaz, göz bozukluğumuz ortadan kaldırmaz, gözlük sadece görmemizi artıran bir araçtır.
Çok yoğun bilgisayar kullananlarda +025 ya da -025 gibi düşük miyoplar, hipermetroplar ve astigmatlar göz yorgunluğu yapabilmektedir. Bu durumda hastaların detaylı muayenesinin ardından uygun düşük numaralı gözlüklerin dinlendirici olarak dijital ekran kullanırken takılması için tavsiye edilmektedir.
Mavi ışık korumalı gözlük, mavi ışığın genellikle %10-15 kadarını engeller. Bu koruma %40`a kadar çıkar. Az miktardaki filtre bile, uzun süreli mavi ışık etkisini değiştirir. Filtreli gözlüklerin herkes için uygun olduğu söylenemez ancak olası göz problemlerine uygun bir seçenek olarak öngörülmektedir.
Yasal Olarak Kör ve Az Gören Tanımı
Gerekli tüm düzeltmelerden sonra iyi gören gözündeki görme keskinliği 20/200 ya da daha az ve görme alanı 20 dereceden az olan kişilere “kör”, görme keskinliği 20/70 ile 20/200 arasında olan kişilere “az gören” denilmektedir.
Miyop, yakınınızdaki nesnelerin net, ancak uzaktaki nesnelerin bulanık görüldüğü yaygın bir görme kusurdur. Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
0.50- 1.00 arasındaki astigmat genellikle fazla sorun yaratmaz. Bu derecede olan kişiler gözlük kullanmadan da etrafını görebilir. Ancak astigmat derecesi 1.00- 4.00 olması durumunda kişide hipermetrop ya da miyop görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri