Matematikte ters fonksiyon, bir fonksiyonun görüntü kümesinden alınan herhangi bir elemanını tanım kümesindeki aslına gönderen fonksiyona denir. Bir fonksiyonun tersi, fonksiyon birebir ve örten ise tanımlı olabilir. Ters fonksiyon {\displaystyle f^{-1}} ile gösterilir.
Bu nedenle ∧, ∨ gibi alt sembollerle göstermemiz gerekmektedir. Buna göre, (p ⇒ q) ≡ p' ∨ q olur. Yani ise bağlacı ile kurulmuş olayın ilk önermesinin değili alınır, araya veya sembolü konur ve ikinci önerme q sabit kalır.
p′ ⇒ q′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin tersi denilmektedir. q′ ⇒ p′ koşullu önermesine, p ⇒ q önermesinin karşıt tersi denilmektedir.
ile önermelerinin "ise" bağlacı ile bağlanmasıyla elde edilen bileşik önermeye koşullu önerme ya da " ise " önermesi denir ve " p ⇒ q " biçiminde gösterilir.
The Institution of Structural Engineers, yapı mühendisliği alanında dünyanın önde gelen profesyonel kuruluşudur.
İlgili 17 soru bulundu
Doğrulanmış Cevap
> Önermelerin olumsuzu (değili) >> ' << işareti ile gösterilir. ( p ⇒ q) önermesinin olumsuzu (değili) ( p ⇒ q ) ' olur. ( p ⇒ q ) ' = p ^ q' olacaktır.
Merhaba, p ise q önermesi p => q şeklinde gösterilir ve ise bağlaçlı önermeler veya bağlaçlı önermelere çevrilebilir.
“İse” bağlacının doğruluk değerlerini kavramakta birçok öğrenci zorluk çekebiliyor, çünkü “ise” bağlacı içeren bileşik önermelerde sadece 2. önermenin değeri yanlış ise bileşik önerme yanlış oluyor.
İse (⇒): İki basit önermenin "ise" ile bağlanmasıyla oluşan ekleme koşul önermesi denir. Koşul önermesinde ön bileşen doğru, sonraki bileşen yanlış değer almışsa bileşik önerme yanlış değer alır. Diğer durumlarda önerme doğru değer alır. Ancak ve ancak (⇔): İki basit önerme "ancak ve ancak ...
İse bağlacı genel olarak edatla karıştırılmaz ise bağlacı bazı zamanlarda ek fiil ile karıştırılabilmektedir. İse kelimesinin bağlaç olduğunu anlamanın en kolay yolu ise kelimesini cümleden çıkartmaktır. Cümleden ise çıkınca anlam değişmiyorsa ise kelimesi bağlaç olarak kullanılmıştır.
p ⇒ q koşullu önermesinin karşıt tersi, karşıtı alındıktan sonra tersinin alınmasıyla elde edilir. Böylece q' ⇒ p' önermesi elde edilir. p: "Ali çalışkandır." ve q: "Ali başarılıdır." önermeleri ise önerme eklemi ile bağlandığında p ⇒ q: "Ali çalışkansa başarılıdır." olur. Ali başarılıysa çalışkandır.
Bir bileşik önermenin modern mantıkta “ise” önerme iklemi ile kurulması ile doğruluk değeri, p ≡ 1 ve q ≡ 0 şeklinde yanlış, diğer tüm durumlarda ise doğru olmaktadır. p ≡ 1, q ≡ 0 ise; (p ⇒ q)' ⇒ q' ≡ (1 ⇒ 0)' ⇒ 1.
p⇔1 ifadesi p ifadesine denktir. p⇔p'ifadesi 0 değerine denktir. p⇔q ifadesi p'⇔q' değerine denk olduğu bilinir. p⇔0 ifadesi p' değerine denk bir ifadedir.
Sıfır dışında, herhangi bir sayının sıfırıncı kuvveti bire eşittir. Sıfırın herhangi bir pozitif kuvveti ise sıfıra.
bir önermenin değili yani olumsuzu o önermenin tam tersidir mesela "p'nin olumsuzu p' den q olur, q'nun olumsuzu yani değili q' den p olur, aynı zamanda 0'ın değili 1'dir, 1'in değili 0'dır."
Doğrulanmış Cevap. ➡️ Her ikisinde değiller var.
Cevap: Hayır, ise bağlacının dağılma özelliği yoktur.
Açıklama: 1 => 0 = 0 'dır. Cevap 0 olmalıdır. Bu önermede sadece 1 ise 0 = 0 çıkar. diğer tüm durumlar 1 olarak çıkar.
Modern mantıkta "ve" önerme eklemiyle kurulmakta olan bir bileşik önermenin doğruluk değeri, öncüllerin ikisinin de (ön ve art bileşenlerin) doğru olduğu koşul doğrultusunda doğru, diğer hallerde ise yanlış olur. Ve bağlacının tek kuvvet özelliği: Bir önermenin kendisi ile ve'si kendi doğruluk değerine eşit haldedir.
b) Tikel Evetleme Eklemi: İki veya daha fazla sayıdaki önermeyi birleştiren 'veya' (ya da 'veya' ile aynı anlama gelen başka deyimlerin) dile getirdiği ekleme "tikel evetleme eklemi" denir. 'V' olarak sembolize edilir. Bu eklem aracılığıyla kurulan önermelere "tikel evetleme önermesi" ya da "tikel evetleme" denir.
Doğruluk değeri aynı olan önermelere denk önerme denir. Yukarıdaki örnekte p ile r denk önermelerdir. Bu denklik p ≡ q şeklinde gösterilir.
Mantıkta değili işareti ' sembolü ile gösterilir. ≡ sembolü ise, denktir demektir. p' ≡ 1 demek, p önermesinin değilinin 1 olması demektir. Yani aslında p önermesi 0 değeridir.
İki yönlü bir koşul bildiren ancak ve ancak bağlacı mantıkta p ile q önermeleri kullanılarak meydana gelir. Güneş doğarsa sabah olur ya da sabah olursa güneş doğar. (Ancak ve ancak güneş doğduğunda sabah olur ya da ancak ve ancak sabah olursa güneş doğar.)
Çift gerektirme, bir matematik terimidir. Çift yönlü bir önerme olarak bilinen gerektirme mantık konusu olarak öğrencilere öğretilmektedir. Çift gerektirme terimi, doğruluk değeri her zaman 1 çıkan bir önermedir. Çift gerektirme önermeleri p ile q şeklinde ifade edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri