Bulanık kırmızı-pembemsi kirli renk idrar ise en ciddi böbrek iltihaplarında görülür. Koyu bordo renkli idrar ise yine nefrit adı verilen böbrek iltihabının veya vaskülit adı verilen ciddi ilerleyici böbrek hastalığının belirtisi olabilir. Kanlı idrar, her zaman anormaldir, acilen tetkik edilmesi gerekir.
İdrara rengini veren, ürokrom maddesidir. Açık sarı veya suya yakın renk çok sıvı tüketildiğini ve idrar yoğunluğunun en düşük seviyede olduğunu gösterirken, en koyu sarı ise sıvının az tüketildiğini veya böbreğe az sıvı geldiğini işaret eder.
Vücudun sıvı kaybettiği zamanlarda idrarın rengi de koyulaşır. Yeterli miktarda sıvı tükettiğinizde ise idrar normal, açık rengini alır. Ancak idrarın pembe-kırmızı ya da kahverengi renklerde olması ciddi rahatsızlıkların işareti olabilir. İdrar rengi ve anlamı, altında yatan nedenler hakkında daha fazla bilgi için Dr.
İdrarda köpük görülmesi, böbrekler yoluyla protein kaçağının belirtisidir. Genellikle tek başına fark edilir. Devamlı ve artarak sürmesi ciddi böbrek hastalığı belirtisidir. Şeker ve tansiyon hastaları, hastalıklarının ilerleyen dönemlerinde böbreklerinin etkilendiğini protein kaçağının başlaması ile anlayabilirler.
Şeffaf ve kokusuz idrar genellikle aşırı hidrasyonun bir göstergesidir. Bu durumda, vücut fazla suyu atmak için idrarı sürekli olarak seyreltir. Aşırı su içmek dışında, bazı durumlarda böbreklerin düzgün çalışmadığını veya idrarın seyreltildiğini gösterebilir.
İlgili 31 soru bulundu
İdrar yolu enfeksiyonunda, idrar yaparken ağrı ya da yanma hissi, sık idrara çıkma ihtiyacı, acil veya aniden idrar yapma ihtiyacı ya da idrarda kan görülmesi gibi belirtiler görülebilir. Böbrek enfeksiyonunda ise ateş, sırt ağrısı, bulantı ya da kusma gibi semptomlar oluşabilir.
İdrarınız köpüklüyse… Özellikle sifonu birden fazla defa çekmenizi gerektirecek kadar aşırı köpüklü idrar, idrarda protein olduğunu gösterir.
Sık idrara çıkma: Protein kaçağı olan kişilerde, böbreklerin işlev bozukluğu veya iltihaplanma gibi nedenlerle sık idrara çıkma görülebilir. İdrarda renk değişikliği: İdrarın normalden farklı bir renge sahip olması protein kaçağının bir belirtisi olabilir. Örneğin, idrar pembe, kırmızı veya kahverengi görünebilir.
İDRAR YOLU ENFEKSİYONU
İdrar daha keskin kokmaya başladığında bu idrar yollarında bir iltihaplanma olduğu anlamına gelebilir. Bunun nedeni, idrardaki bakterilerin çoğalmaya ve kokuşmaya başlamasıdır. İdrar yolu enfeksiyonunun diğer belirtileri sık idrara çıkma dürtüsü ve idrar yaparken yanma olmasıdır.
İdrara rengini veren ürokrom maddesinin azalması nedeni ile de idrar rengi beyaz ve beyaza yakın olur. Sorun edilecek bir durum değildir. Yalnız idrar yolu enfeksiyonu olması durumunda kandaki beyaz kan hücresi sayısının artması ve böbreklerden dışarı atılması da idrara beyaz bir renk verebilir.
Sağlıklı idrar genellikle berrak ve şeffaf bir yapıdadır; rahatsız edici bir kokusu yoktur.
İdrar yolu enfeksiyon ile ilgilenen bölüm Üroloji bölümüdür. Detaylı olarak gereken tetkikler üroloji bölümü uzman hekimleri tarafından gerçekleşmektedir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Yeteri kadar su içmediğiniz zaman, idrar daha yoğun hale gelir ve bu, rengiyle kokusuna yansır. İdrar koyu ve yoğun bir kokuya sahipse, bu sıvı kaybının bir işareti olabilir. Düşük sıvı alımından kaynaklanan çok yoğun idrar genellikle yoğun kokar. İdrar çok yoğunsa, mesane dokusunu da tahriş eder.
Hayatı tehdit edecek düzeyde dehidrasyonla yüzleştiğinizde, idrar içmek bir miktar makul olabilir, çünkü geçici faydaları, risklerinden fazla olabilir. Ancak bu son çare olarak görülmelidir, çünkü dehidrasyon ağırlaştıkça böbrekler de idrar üretmeyi bırakacaktır.
Ortak kullanım alanları olan havuz, deniz, hamam, sauna gibi ıslak ortamlar, genital hijyene dikkat edilmemesi, cinsel ilişki, sık partner değişikliği, antibiyotik kullanımı, diyabet, yetersiz sıvı alımı ve buna bağlı yetersiz idrar çıkışı idrar yolu enfeksiyonunun nedenler arasında yer alır.
Şeker hastası olan birisinde eğer idrar yolu enfeksiyonu varsa: sık idrar çıkma, idrar yaparken yanma, bulanık ve kokulu idrar şikayetleri olur. Şeker hastalarında idrar yolu enfeksiyonları sık görülür ve tedaviye dirençlidir.
Koku halüsinasyonları, burun enfeksiyonları veya diş problemleri gibi yaygın tıbbi durumlardan kaynaklanabilir. Ayrıca depresyon, bipolar bozukluk, sarhoşluk, uyuşturucu, alkol veya diğer psikiyatrik bozukluklar gibi belirli zihinsel bozuklukların bir belirtisi veya sonucunda bir sempton olarak gözükebilir.
24 saatlik idrar tetkiklerinde 1 gramın üstü protein kaçağı önemli, 1-3 gram ve üstü değerler ciddi protein kaçağı olarak değerlendirilir. Romatizmal hastalıklarda protein kaçağı görülebilir. En sık karşılaşılan durum; uzun süren inflamasyon nedeniyle böbreklerde amiloid birikimine bağlı gelişen amiloidozistir.
Protein kaçağı, böbrekte bir hasarın meydana gelmesi sebebi ile vücut içerisinde ortaya çıkan çeşitli bulgu ve belirtiler ile kendini gösteren bir rahatsızlıktır. Böbreğe ait olan hücrelerin görevlerini yerine tam olarak getirememesi sebebiyle genel olarak idrar yolu ile protein kayıplara meydana gelir.
Böbrekler gerektiği gibi çalışmadığında vücutta aşırı potasyum birikmesi yaşanır. Bu da kemiklerden kalsiyum çekilmesine neden olabilir. Çalışmayan böbrekler aynı zamanda D vitamininin kullanımında sorunlara yol açabilir. Her iki durumda sağlıksız kemiklere ve kolay kemik kırılmalarına neden olabilir.
Bir proteinüri, idrarda anormal protein (esas olarak albümin) varlığına karşılık gelir. Bu anormallik, vakaların çoğunda böbrek hasarını gösterir, ancak bazen idrar yolu enfeksiyonu veya şeker hastalığından da kaynaklanabilir. Tarama genellikle idrar şeritleri ile yapılır. 24 saatlik proteinüri tanıyı doğrular.
Normalde bir insanın idrara çıkma sıklığı gün boyunca 4-8 kez arasında olmalıdır. Geceleri kalkıp birden fazla tuvalete gitmek ya da gün boyunca 8 kezden daha fazla idrara çıkma durumu idrar sıklığının normalden fazla olduğunu gösterir.
Su içtikten sonra yaklaşık 20 dk sonra ince bağırsaktan su kana karışır. Böbrekler yaklaşık her 60dk vücudumuzdaki tüm kanı tek tur filtreler, eklersek yaklaşık 1 saat 20 dakika sonra bir bardak su atılmaya hazır idrar haline gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri