Tamamen yeni yönetmelik hükümleri geçerlidir. Soru: Sınav sorularını kim ya da kimler hazırlıyor? Sınav soruları ÖSYM tarafından hazırlanmaktadır.
Üniversitelerin tıp fakültelerinden mezun olanlar İSG eğitim kurumlarından işyeri hekimliği kursu alarak ÖSYM'nin düzenlediği sınava girmeye hak kazanırlar.
Sınava giren sayısının da her yıl ortalama 85-90 bin bandında olduğunu düşünürsek başarı ortalamasını % 5 olarak düşünebiliriz. Bu verilere bakarak iş güvenliği sınavlarının zor olduğundan bahsetmek mümkün.
Herhangi bir sınav kısıtlaması bulunmamaktadır. İş güvenliği uzmanlığı eğitiminizi yetkili iş güvenliği uzmanlığı eğitimi kurumlarından aldıktan sonra, sınırsız sınav giriş hakkınız olmaktadır.
C sınıfı isg sertifikası almak için ÖSYM tarafından yapılan sınavda adaylara toplam 50 soru sorulmaktadır. 50 sorudan 35 doğru yapan 70 puan almakta yani iş sağlığı ve güvenliği sertifikası almaya hak kazanmaktadır.
İlgili 35 soru bulundu
TYT'de 35 Net Kaç Puan Getirir? TYT'de 35 net 250,137 puan getirir. 2021 ve 2022 yılında düzenlenen TYT sonuçlarına göre elde edilen verilere göre 35 net ile aşağıdaki puanlar alınır. Puan hesaplamalarında diploma notu 60 ve OBP (ortaöğretim başarı puanı) yani okul puanı ise 300 kabul edilmiştir.
Dolayısıyla bu ilk kademede verilen maaş diğerlerine kıyasla daha azdır. Ortalama olarak bir C sınıfı iş güvenliği uzmanı 13.830 TL maaş alabilir.
Soru: Sınavda başarılı sayılmam için kaç puan almam gerekir? İş Güvenliği Uzmanlık ve İşyeri Hekimlik sertifikası almaya hak kazanabilmek için sınavdan 70 puan almak gerekmektedir. Sınav 50 sorudan oluşmaktadır. Sınavlarda yanlış cevaplar doğru cevapları götürmemektedir.
İş sağlığı ve güvenliği sertifikası için girilen uzmanlık sınavı 50 sorudan oluşur. Uzman sertifikası almak isteyen adayların en az 35 soruyu doğru yapması gerekir.
Sınava girmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığının yetkilendirdiği kursa gitmek şart. Kursa giderek sınava girmeye hak kazanıyorsunuz.
Sınav, saat 10.15'te başlayacak ve cevaplama süresi 75 dakika olacak. Adaylar, saat 10.00'dan sonra sınav binalarına alınmayacak.
“2015'e kadar İSG eğitim kurumlarında eğitim alan adaylar üç kez sınava girme hakkına sahip oluyorlardı.2015'ten sonra bu hak sınırsız hale geldi.
Ön lisans mezunlarına iş sağlığı güvenliği uzmanı olma hakkı şu an için tanınmamıştır. Yalnız bunun bir istisnası vardır. İş sağlığı güvenliği bölümlerinin 2 yıllık ön lisans bölümlerinden mezun olanlar Bakanlıkça yetkilendirilmiş eğitim kurumlarından İSG kursu alarak uzman olabilmektedir.
İş Güvenliği Uzmanlığı sertifikalarının geçerlilik süresi 5 yıl olarak belirlenmiştir. Bu sürenin bitiminde herhangi bir yenileme eğitimi almanıza gerek yoktur. Her 5 yılda bir Sertifika sahipleri Vize İşlemi yaptırmaları gerekmektedir.
2023 İSG Sınav Takvimi ve Detayları
İSG/1 Sınavı 06 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek ve İSG/2 Sınavı ise 10 Aralık 2023 tarihinde yapılacaktır.
İSG sınav ücreti, 2023 yılının ilk döneminde ÖSYM tarafından 370,00 TL olarak belirlenmiştir. Sınav için ödenmesi gereken meblağ, her döneme mahsus olmak üzere ÖSYM tarafından resmi olarak açıklanmaktadır. 2023 sınav takvimi kapsamında açıklanan verilere de ÖSYM'nin kendi resmi sitesinden ulaşmanız mümkündür.
Sorunun cevabı: “Sınavlarda 100 puan üzerinden iş güvenliği uzmanlığı ve işyeri hekimliği için en az 70, diğer sağlık personeli için en az 60 puan alan adaylar başarılı sayılır.”
Saat 10.15'te başlayan sınav toplamda 1 saat 15 dakika sürecek ve 11.30'da tamamlanacak. Sınavda adaylara, 5 ayrı sertifika alanında çoktan seçmeli sorulardan oluşan bir test uygulanacaktır. Her testte 50 soru yer alacaktır.
Direk sınava girebilir. Sınavdan başarılı olursa (100 üzerinden 70 puan almak) C sınıfında işe başlar. Ön lisans grubu ise, öncelikle İSG Eğitimi ve Kursu almak durumundadır. Daha sonra sınavdan başarılı olursa C sınıfında işe başlar.
16 Saatlik iş Sağlığı ve Güvenliği Eğitimleri Çok Tehlikeli sınıflarda verilmekte olup, her yıl yenilenmesi gerekmektedir, eğitimler çalışma süreleri içerisinde yapılması 6331 sayılı kanun gereği zorunludur.
C Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Olmak İçin Hangi Eğitimi Almak Gerekir? C sınıfı iş güvenliği uzmanı olmak isteyen mühendis, mimar ve teknik elemanlar, öncelikle eğitimlere katılır. Daha sonra da C sınıfı iş güvenliği uzmanlığı sınavından başarılı olan adaylar, C sınıfı iş güvenliği uzmanı unvanını elde eder.
eleman.net verilerine göre, İş Güvenliği Uzmanı 2023 yılında ortalama 24.600 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İş Güvenliği Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 24.400 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 19.140 TL maaş alıyordu.
Birçok araştırmada iş sağlığı ve güvenliği önü açık meslek dallarından birisi kabul edilmektedir.
Ayrıca tam zamanlı iş güvenliği uzmanlığı yapan kişinin başka bir işyeri ile de iş sözleşmesi yapamayacağı yönetmelik ile belirlenmiştir. 195 saatlik çalışma süresinin yanında, tam zamanlı İş Güvenliği Uzmanı aylık 22.5 saat fazla mesai yapabilmektedirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri