Ders kitabını kimler hazırlar? Ders kitapları hem kamu (Millî Eğitim Bakanlığı) hem de özel sektör tarafından hazırlanır. Hazırlık sürecinde yazar/yazarlar ile editör, dil uzmanı, görsel tasarımcı, program geliştirme uzmanı, ölçme ve değerlendirme uzmanı ile rehberlik uzmanı unvanlı/nitelikli kişiler görev alır.
www.eba.gov.tr adresine giriş yapınız. Açılan sayfada “Dersler” bölümüne tıklayınız. “Ders Kitapları” bölümüne tıklayarak istediğiniz dersin kitabına ulaşabilir, indirebilirsiniz.
Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) ders kitaplarının baskı işlerini ve dağıtımını gerçekleştirmek için kurduğu birim, mal ve hizmet üretmek yerine işi ihale yöntemiyle özel bir şirkete devretti. Sayıştay, ders kitaplarının basım ve dağıtım işini Bakanlığın yapması gerektiğinin altını çizdi.
Buna bağlı olarak ders kitaplarının; fiziksel nitelikler, eğitsel - görsel tasarım ile dil ve anlatım boyutlarında incelenmesi genel kabul görmektedir. Ders kitabının fiziksel özellikleri; görünüş, renk, ders kitabında bulunması gereken bilgiler, boyut ve yazı büyüklüğü niteliklerini içerir.
Okul kitapları her yıl eğitim öğretimin başlangıcında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ücretsiz olarak öğrencilere veriliyor.
İlgili 24 soru bulundu
DUVAR - 2003-2004 eğitim öğretim yılından itibaren ders kitapları, bakanlık tarafından öğrencilere ücretsiz olarak verilmeye başlandı. Millî Eğitim Bakanlığı'nın verilerine göre, 2003-2021 yılları arasında 3 milyar 550 milyon ders kitabı dağıtımı yapıldı.
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz verilmek üzere hazırladığı yaklaşık 192 milyon yardımcı kaynak ve ücretsiz ders kitabının baskı ve dağıtımı tamamlanarak okullara ulaştırılmaya başlandı.
Temel eğitim seviyesinde ders kitapları ücretsizdir ve okulda dağıtılır. Orta öğretim seviyesinde ders kitapları öğrenciler tarafından satın alınır.
Milli Eğitim Bakanlığı Kültür Yayınları
Açık öğretim okullarında (Açık Öğretim Lisesi, Mesleki Açık Öğretim Lisesi, Açık Öğretim İmam Hatip Lisesi ve Açık Öğretim Ortaokulu) öğrenimlerine devam eden öğrencilerimiz, ders kitaplarını halk eğitimi merkezleri aracılığıyla temin etmektedir.
Kitap İnceleme Sistemi
Panelist adayları bir başvuru merkezine gitmeksizin ve herhangi bir kurumdan belge edinmelerine gerek kalmadan MEBBİS ya da e-Devlet bilgileriyle kitap inceleme sistemine elektronik olarak kaydını yapabilir.
Milli Eğitim Bakanlığı'nca, 81 il milli eğitim müdürlüğüne, “Kullanılabilecek Eğitsel Materyaller” konulu resmi yazı gönderildi. Yazıda, “Bakanlık tarafından belirlenmeyen ders kitapları ile okutulacak diğer eğitim araçları öğrencilere aldırılamaz” maddesi hatırlatıldı.
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dal, MEB'in yeni düzenlemesiyle özel okula kayıt yaptıracak velilerin yemek, kitap ve kırtasiye gibi ek hizmetlerden zorunlu değil, isteğe bağlı yararlanabileceklerini bildirdi.
Ücretsiz ders kitaplarının dağıtımının kısa sürede tamamlanması hedefleniyor. 2023 - 2024 eğitim öğretim yılı 11 Eylül Pazartesi günü başlıyor. İlkokul 1. sınıfa kayıt yaptıran öğrenciler için uyum eğitimi ise, 4-8 Eylül tarihleri arasında başlayacak.
Ders kitapları, yüz yüze eğitim başladığı tarihlerde öğrencilere veriliyor.
Şimdiye kadar yayımlanan en geniş yardımcı kaynak seti özelliği taşıyan Ocak ayı yardımcı kaynak destek paketine http://yardimcikaynaklar.meb.gov.tr adresi üzerinden erişilebiliyor. Kaynak paketi ayrıca basılı olarak da tüm öğrencilere ücretsiz ulaştırılacak.
Millî Eğitim Bakanlığınca 2023-2024 eğitim öğretim yılında öğrencilere ücretsiz verilmek üzere hazırlanan yaklaşık 192 milyon ders kitabı ve yardımcı kaynağın baskısı tamamlanarak kitaplar okullara ulaştırılmaya başlandı.
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından, 2023- 2024 eğitim öğretim yılı için, 1-12. sınıf düzeylerinde 418 çeşitten oluşan 192 milyon adet ders kitabı ve yardımcı kaynağın baskı ve dağıtımı büyük oranda tamamlanarak okul sıralarına koyulmaya başlandı. * Tüm hakları saklıdır.
6. Kitabın kaybedilmesi halinde kullanıcı ödünç almış olduğu kitabın aynısını sağlamakla yükümlüdür. Kaynak piyasada bulunamadığı takdirde, ilgili kütüphaneci tarafından belirlenen, piyasada bulunabilen eşdeğer bir kaynağı sağlamak kullanıcının sorumluluğundadır.
Millî Eğitim Bakanlığına bağlı örgün ve yaygın eğitim kurumlarının haftalık ders çizelgelerinde yer alan derslerin öğretim programlarına göre hazırlanmış, Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı tarafından inceleme ve değerlendirme işlemleri tamamlana- rak okutulması uygun bulunmuş kitaplara verilen genel isimdir.
Milliyet Gazetesi'nden Ozan Ömer Kadüker'in haberine göre, MEB yeni eğitim öğretim yılı için devlet ve özel olmak üzere tüm okullara ders kitaplarını ücretsiz olarak göndermeye başladı.
Türkiye Özel Okullar Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dal, MEB'in yeni düzenlemesiyle özel okula kayıt yaptıracak velilerin yemek, kitap ve kırtasiye gibi ek hizmetlerden zorunlu değil, isteğe bağlı yararlanabileceklerini bildirdi.
"Yardımcı kaynak kitaplar ücretsiz dağıtılıyor"
"Yardımcı kaynaklar hakkında bir takım söylemler var. Millî Eğitim Bakanlığı ve hükümetimiz yıllardan beri tüm okullar, tüm sınıflar ve kademelerde eğitimde fırsat eşitliğini artırmak için kitapları ücretsiz olarak dağıtıyor.
İHA'nın haberine göre; Bakanlık tarafından öğrencilere dağıtılan kitaplar haricinde okullarda başka kaynak kitaplarla kesinlikle ders işlenemeyeceğine belirten Başyiğit, "Bu konuda bakanlığımızca genelge yayınlanmıştır.
Bir olayın ya da birincil bir kaynağın yorumunu yapan bir kitap ya da makale, çeşitli ders kitapları, ansiklopediler, sözlükler, vb. ikincil kaynak olarak değerlendirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri