Işık Bir Elektromanyetik Dalgadır Bir elektromanyetik dalga, birbirine dik olarak salınan elektrik ve manyetik alanlardan oluşmuş dalgalı bir salınımdır. Bir elektromanyetik dalga görünümü. Elektromanyetik dalga boşlukta sabit bir hızla yayılır. Bu hız ışık hızı olarak da bilinir.
Işık veya görünür ışık, elektromanyetik spektrumun insan gözü tarafından algılanabilen kısmı içindeki elektromanyetik radyasyon. Görünür ışık genellikle 400-700 nanometre (nm) aralığında ya da kızılötesi ve morötesi arasında 4.00 × 10−7 ile 7.00 × 10−7 m dalga boyları olarak tanımlanır.
Yüzyılda Christiaan Huygens ve Isaac Newton arasında ışık ve maddenin doğası hakkındaki ışım hem dalgadan(Huygens) hem de parçacıktan(Newton) oluşur tartışmalarına dayanır.
Işık hem dalga hem de parçacıktır ve bu iki özelliği sergilemesi durumuna "dalga-parçacık düalitesi" denmektedir.
Bütün elektromanyetik dalgalar, kütlesiz temel parçacıklardan olan fotonlar aracılığıyla yayılır. Fotonlar, elektromanyetik alan kuantumlarıdır (kuanta) ve hem dalga hem parçacık olarak analiz edilebilirler. Işığı ve ışığın özelliklerini araştıran bilim dalına optik adı verilir.
İlgili 42 soru bulundu
Işık, bir enerji çeşididir. Sabit kütleli sistemlerde enerji yoktan var edilemez. Ancak bir biçimden diğerine dönüşebilir. Bu yüzden ışık, yalnızca enerjinin bir başka biçiminin dönüştürülmesiyle elde edilir.
Işık, bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra nesnelere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. Kendiliğinden ışık yayarak görülebilen cisimlere ise ışık kaynağı adı verilir. Işık, yaygın kullanımıyla görünür ışığı ifade etmektedir.
Fant üzerinde kırınıma uğrayan ışınların farklı ışık kaynakları gibi davranması sonucunda birbirini yok etmesi veya kuvvetlendirmesi olayına; Girişim, Ekran üzerinde oluşan görüntüye; Girişim deseni denir.
Işığın Doğası
1678 yılında ise Huygens tarafından Işığın Dalga Modeli ortaya konmuştur.
Bir dalganın frekansı ile dalga boyunun çarpımı o dalganın uzaydaki yayılma hızını verir. Işık ışınları için bu hız saniyede yaklaşık 300.000 kilometredir. Işığın enerjisi frekansı ile doğru orantılı, dalga boyu ile ters orantılıdır.
965-1040 tarihleri arasında yaşayan İbnü'l Heysem matematik, gök bilimi, fizik gibi farklı alanlara katkı sağladı. Optik, görmenin nasıl gerçekleştiği ve ışık üzerine önemli çalışmalar yaptı. Işığın bir nesneden yansıyarak göze geldiğini ve görüntünün bu şekilde oluştuğunu ispatları ile birlikte açıklayan ilk kişiydi.
Kuantum Fiziği ile ışığın aslında "ikili yapı" dediğimiz yapıda yani "dalga-tanecik özelliği" formunda olduğu anlaşılmıştır. Louis de Broglie ile "madde dalgaları" dediğimiz durum açığa çıkmıştır. Yani her taneciğe eşlik eden bir dalga vardır.
Görme duyu organımız olan gözün, görevini yerine getirebilmesi için ışığa ihtiyaç vardır. Karanlık ortamlarda görme olayı gerçekleşmez. Görme olayının gerçekleşmesi için ortamdaki ışığın çevremizdeki nesnelerden yansıyıp gözümüze ulaşması gerekmektedir.
Işık Kaynağı: Farklı özelliklere sahip olarak Işık yayan ve çevresini aydınlatan nesnelere ışık kaynağı denir. Dünyamızın en büyük ışık kaynağı güneştir. Gündüzleri güneş sayesinde etrafımız aydınlanır ve her yeri görme şansı elde ederiz.
Güneş, yıldızlar, ampul, mum, trafik ışıkları, el feneri ve ateş böcekleri birer ışık kaynaklarıdır. Kendiliğinden çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Bunlar; Güneş, yıldızlar, yağmurlu havada çakan şimşek, yaz gecelerinde ışıklar saçan ateş böcekleri birer doğal ışık kaynaklarıdır.
Girişim sırasında iki dalga daha büyük genlikte bir dalga oluşturmak için bir araya gelebilir (yapıcı girişim) ya da birbirinden çıkarak ikisinden de daha küçük genlikte bir dalga meydana getirebilir (yıkıcı girişim).
Işığın Tek Yarıkta Kırınımı Işık dalgaları, çift aralık yerine dar tek bir aralıktan geçerse engelin köşelerinde kırınıma uğrar ve ekran üzerinde çift yarıktakine benzer bir girişim deseni oluşur.
Doğrusal su dalgalarının bir yarıktan veya dar bir aralıktan geçerken bükülmesi veya daireselleşmesine kırınım denir. Birden fazla dalga kaynağının oluşturduğu dalgaların üst üste binerek birbirini kuvvetlendirmesi veya sönümlemesi olayına girişim denir.
Yapılan ışıklandırma gözü yormamalı, uzun sürelerde dahi gözü yormamalıdır. Işık doğrudan göze gelmemeli, aydınlatılacak yüzeye doğru yönlendirilmelidir. Doğal gün ışığına yakın ışık renkleri tercih edilmelidir. İyi bir aydınlatma uygulamasında ışık sadece aydınlatılması gereken yeri aydınlatmalıdır.
Belli yoğunluklarda birleştirdiğimizde üçlü renk (dalga boyu) grupları ile de beyaz ışığı elde edebiliriz. Bu gruplar ışığın ana renkleri olarak adlandırılır. Bu şekilde birçok üçlü grup elde etmek mümkündür. Bunlardan en çok bilineni kırmızı, yeşil ve mavi üçlüsüdür (RGB).
Çevremizdeki varlıkları görmemizi sağlayan ışık bir enerji türüdür. Etrafına ışık yayan ve çevresini aydınlatan kaynaklara ışık kaynağı denir. Güneş, yıldızlar, ateş böcekleri, ampul, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil birer ışık kaynağıdır.
Işığın bir kaynağının varlığı söz konusudur. Işık kaynakları ise hem doğal hem de yapay olarak ikiye ayrılmaktadır. Farklı niteliklere sahip olarak ışık yayan ve çevresini aydınlatma durumu söz konusu olan nesnelere ışık kaynağı adı verilir.
Işık, madde değil, bir enerji biçimidir. Madde atomlardan oluşur. Işık aslında elektromanyetik radyasyondur.
Işık enerjisi, dalgalar şeklinde hareket eder ve çok hızlıdır. Işık enerjisi, belirli bir dalga boyunda hareket eder ve belirli miktarda enerji taşır. Bir dalganın enerji miktarı, dalganın ardışık noktaları arasındaki mesafe olan dalga boyu ile belirtilir. Dalga boyu ne kadar uzun olursa o kadar az enerji taşınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri