Eğer değişik nedenlerle antibiyotik tedavisi alınıyorsa ve bu tedavi sırasında ishal başlarsa ilacı derhal kesmek en önemli davranıştır.
Antibiyotik kullanımı ishale yol açabilir
Talha Atalay, rutin enfeksiyonlar sonrası kullanılan antibiyotiklerin bağırsakta bulunan iyi huylu mikroorganizmaları azaltıp kötü huylu patojen mikroorganizmaları artırarak ishale neden olabilieceğini söyledi.
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
Antibiyotik kaç gün kullanılmalı diye merak edenler için çoğu antibiyotiğin 7 ila 14 gün için reçete edildiği belirtilmelidir. Bazı durumlarda daha kısa tedaviler de işe yarayabilir. Ancak tedavi süresi ve kullanılacak antibiyotik türü doktorlar tarafından belirlenir.
İlgili 31 soru bulundu
Antibiyotikler Neden Tamamen Bitirilmelidir? Antibiyotik tedavisini doktorunuzun önerdiği süre boyunca tamamen bitirmelisiniz. Enfeksiyon belirtileri düzelse bile, tedaviyi yarıda kesmek bakterilerin direnç geliştirmesine ve enfeksiyonun tekrarlamasına neden olabilir.
Antibiyotik ishali tedavisi, ishalin şiddetine göre farklılık gösterebilir. Hafif yan etkiler söz konusu ise ilaç kesildikten birkaç gün sonra ishal kendiliğinden geçebilir. Ancak bazı durumlarda ishal hali bir haftayı bulabilir.
Muz, elma püresi, pirinç ve tost gibi nişastalı ve düşük lifli gıdalar, yoğurt, kabuksuz patates, balık ve et gibi protein ve potasyumdan zengin besinler yanı sıra bol su içmek ishali tedavi edebilen doğal ev yöntemleridir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Akut ishal, bir kaç gün içerisinde sona erebilmektedir. Ancak kronik olarak devam eden ishal durumu olması halinde mutlaka aciliyet gerektiren bir durum olması nedeni ile hekime gitmek gereklidir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre devam etmektedir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Antibiyotikler ateş düşürmez. Her antibiyotik her hastalıkta kullanılmaz. Antibiyotiklerin etkisi en erken 72 saatte ortaya çıkabilir, hatta kemik enfeksiyonları gibi uzun süre antibiyotik tedavisi gerektiren hastalıklarda bu süre aylar olarak ifade edilir. Antibiyotikler virüslere bağlı enfeksiyonları tedavi edemez.
Antibiyotik sonrası bağırsak florası nasıl düzelir sorusuna en iyi cevap probiyotik içeren besin tüketimini artırmak ya da probiyotik takviye kullanmak denebilir. Yoğurt, kefir, peynir lahana turşusu, kimchi, kombucha gibi fermente besinleri diyetinize ekleyebilirsiniz.
Antibiyotik kullanımı ile birlikte bağırsak florasında yer alan dost bakteriler zamanla azalabilir ve hatta ölebilir. Dost bakterilerin azalması ile birlikte ''zararlı'' diyebileceğimiz fırsatçı bakteriler ise üremek için ortam hazırlar. Tüm bunların doğrultusunda, ishal gibi vakalar ortaya çıkabilir.
İshali kesebilecek ve ishale iyi gelecek bazı öneriler şu şekilde sıralanabilir: İshalken sıvı kaybı çok olduğundan bol miktarda su tüketilmelidir. Vücudun kaybettiği suyun organlara zarar vermesi bu şekilde önlenebilir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
En sık görülen belirti ishaldir. Dışkı genellikle yeşil, sulu ve kansızdır. Beraberinde kusma ve ateş de olabilir. Karın ağrısı bu tabloya eşlik edebilir.
Sıvı kaybını önlemek için bol miktarda su, ayran ve bitki çayı gibi sıvıları tüketmek önemlidir. Bununla birlikte, alkol, kafeinli içecekler ve gazlı içecekler gibi bazı içecekler ishali şiddetlendirebilir.
İshal Olmak Kilo Verdirir mi? Son günlerde görülen ishal salgını birçok kişiyi etkilemektedir. Özellikle vücuttan hızlı bir şekilde sıvı çıkışının olması kilo kaybına yol açabilmektedir. Ayrıca enfeksiyon gelişmesi durumunda ishale eşlik eden durumlar da kilo kaybına neden olabilmektedir.
Antibiyotik ishali genelde antibiyotik kullanılmaya başlandıktan sonraki 4-9 gün aralığında görülse de ilk 48 saatte başlayanlarına da rastlanabiliyor. Belirtiler ise çok tipik. Kötü kokulu bir dışkı, ishal durumu, karında ağrı ve gerginlik, yanı sıra tabii ki ateş!
Ayrıca geniş spektrumlu bakteri ürünleri kullanılabilir. En az 5 milyar CFU'lu bir probiyotik kullanılması önerilir. Probiyotikler, antibiyotik tedavisinin tamamı boyunca kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri