İshal nasıl geçer? Muz, patates haşlaması veya püresi, pirinç lapası, elma, tavuk suyu, pişmiş et, yoğurt, taze meyve suları ve tuzlu kraker gibi potasyumu yüksek hafif besinler dışkıyı katılaştırır ve ishale iyi gelir.
Daha ağır vakalarda reçetesiz satılan loperamid ve bizmut subsalisilat gibi ishal önleyici ya da anti-diyare ilaçları sulu bağırsak hareketlerinin sayısını azaltabilir ve ciddi semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
İshal olan kişilerin kullanması gereken doğru besinler kabuksuz elma, havuç suyu veya taze havuç, muz, pirinç lapası, pirinç çorbası veya pirinç suyu, patates haşlama veya püresi, yoğurt ve ayrandır. İshale iyi gelen bir diğer yöntem ise limonlu kahve yöntemidir.
İshale iyi gelen popüler yöntemlerden biri olan Türk kahvesi kısa zamanda sorunu çözmeye yardımcı olabilir. Bunun için; bir tatlı kaşığı Türk kahvesinin içerisine birkaç damla limon damlatarak yemeye çalışın. Bu yöntemin ishalinizi kesmede etkili olduğunu göreceksiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Yemeklerde pilav tüketimi ishali geçirmekte etkilidir. Kraker ve kızarmış ekmek gibi besinler ishal tedavisinde önemli bir yer kaplar. Yoğurt ve nişasta bakımından zengin probiyotiklerin tüketimi ishalin etkisini kısa sürede kaybetmesine neden olur. Tavuk ve et yemekleri ishalin kısa sürede geçmesini sağlar.
İshalken soda içmek zaten hareketli olan bağırsak hareketlerini daha da hızlandırabilir ve ishal semptomlarının kötüleşmesine yol açabilir. Bu nedenle soda ishale iyi gelir mi sorusunun cevabı net bir şekilde “Hayır.” olarak verilebilir.
Ev yapımı yoğurt ve ayran, demli çay, patates haşlaması, patates püresi, muz ve havuç, kefir, pirinç çorbası tüketebilirsiniz. Şiddetli ishal yağıyorsanız sıvı ve elektrolit kaybını evde önlemek adına oral rehidrasyon sıvısı (ORS) hazırlayabilirsiniz.
Virüs, bakteri ve parazitler en sık görülen ishal sebepleri arasında bulunmaktadır. Aynı zamanda, beslenmeye bağlı da yaygın olarak ishal görülmektedir. Özellikle uzun süreli ishal nedenleri arasında bakterilerin neden olduğu hastalıklar ve besin zehirlenmesi başta gelmektedir.
Zehirli ishal, kirli su tüketimi, yiyecek ve içeceklerdeki mikropların neden olduğu virüs yoluyla bulaşabilir. Bunun yanında zehirli ishal teşhisi olan hastalarla temas, aynı eşya ve tuvaleti kullanmak bulaşıcılığı artırır. Bol miktarda su kaybı, kusma ve ateşi beraberinde getirir.
Saraçoğlu yöntemi
Evinizde karanfil bulunuyorsa, Yemeklerden 1 saat evvel kuru karanfili direk yutun. 3-4 gün uygulayacağınız bu yöntem ishali keser. Direk yutmak yerine karanfilleri 2 parçaya böldükten sonra su bardağının içine atın ve yemeklerden önce için. Bu bitkisel kür de ishali kolayca geçirir.
Eczanelerde reçetesiz olarak satılan ishal durdurucu ilaçlar (Lopermid, lomotil, imodium vb.) basit ishallerde kısa süreli olarak denenebilir ancak halsizlik, ateş ve kanama ile birlikte olan şiddetli ishallerde kullanılmamalıdır. Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik veya barsak antiseptiği alınmamalıdır.
Probiyotik eczaneden alınabildiği gibi doğal olarak bazı besinlerin içerisinde de bulunmaktadır. Bu besinler ayran, yoğurt, turşu, bitter çikolata, peynir ve kefirdir. Hem ishalden korunmak hem de ishali kesmek için tüketilmesi önerilir. İshalken asitli içeceklerden uzak durulması önerilir.
Çoğu ishal 3-7 gün içerisinde düzelmektedir. Onbeş günü geçen ishal, enfeksiyonlar, sindirim bozuklukları, genetik hastalıklar, besin alerjileri gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir ve farklı şekilde tedavi gerektirebilir. Bu nedenle, on günden uzun süren ishalde doktora başvurmak gerekir.
Elma sirkesi suda çözülen pektin olarak da bilinen lifler içermektedir. Bu özelliği sayesinde bağırsaklarda oluşabilecek spazmları yatıştırır. Ayrıca ishal tedavisi için de etkilidir. Su veya meyve suyu ile karıştırılarak içildiğine ishal sorunları için daha etkili sonuçlar alınabilir.
Limon ise nadir olmakla birlikte bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara yol açabilir. LİMON KAHVE KARIŞIMI NASIL YAPILIR? Gün içinde 1 çorba kaşığı kahve ve limon kürü tüketmek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve şiddetli ishali durdurur.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir. Çocuk her 3-4 saatte bir (günde 6 defa) beslenmelidir. Seyrek ve bir anda fazla besleme zararlı olabilir.
İshal, dışkılamanın normalden daha cıvık olma durumudur. Bağırsak hareketlerinin bozulması sonucu sürekli tuvalete gitme isteğinin artması da, cıvık dışkılama ile birlikte seyreden şikayetlerden biridir. Günde üç defadan fazla sulu dışkılama durumu, ishal olarak kabul edilir.
Üşütme, genellikle havaların soğuması ile kişilerde; burun akıntısı, boğaz ağrısı, ateş ve ishal gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İshale iyi gelen besinler arasında ülkemizde belki de en ünlülerinden biri leblebidir. Vücutta yaşanan fazla su kaybı oluşumunu büyük ölçüde engeller. Aşırıya kaçmadan, günde bir avuç leblebi tüketmek ishali büyük oranda iyileştirir.
– Havuç, soyulmuş elma, pirinç suyu, patates haşlaması veya püresi, yoğurt ve ayran birçok kişinin evinde bulunan ve ishale etkili başlıca yiyeceklerdir. – Yemeklerden sonra bir bardak zencefil çayı. – Muzun ishali hafifletici ve geçirici özelliği vardır.
İshali olan hastalara asitli içecek, kahve içirilmesi tamamen bir şehir efsanesidir. Tedaviyle birlikte hasta kişi yiyecek olarak yoğurt, ayran, muz, yayla çorbası, patates havuç, gibi gıdalarla beslenmelidir. Aşırı yağlı olmamak kaydıyla hasta makarna ve pilav yiyebilir.
İshale iyi gelen çorbalar içerisinde ise; tavuklu sebzeli çorba, yayla çorbası, kıymalı yeşil mercimekli çorba gibi çorbalar yer almaktadır. Bağırsaklarda yer alan bakterilerin artması durumunda İshal gibi problemlerin önüne geçilir.
Uzmanlar, ishalin geleneksel ilacı olarak görülen kola ve çubuk krakeri tavsiye etmiyor. Özellikle koladaki aşırı şekerin, durumu daha da kötüleştirebileceği kaydediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri