-Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa başvuru esnasında Kurum'a 760,00 TL başvuru ücreti ödenecek ve tescil kararından sonra yaklaşık altı ay kadar sonra Kurum'a 1.960,00 TL tescil harcı ödenecektir. Toplam maliyet 2.620,00 TL olacaktır.
Marka tescil başvurusunu ilk kez 2022 yılında yapacak olanların maliyet hesabı ise şöyledir: -Tek sınıflı marka başvurusu yapılacaksa 380,00 TL ve 1.020,00 TL olmak üzere toplamda 1.400,00 TL Türk Patent ve Marka Kurumu'na ödenecek başvuru ve tescil ücretidir.
İsim Hakkı Tescili İçin Nereye Başvurulur? İsim hakkı, isim patenti gibi bu hakların elde edilebilmesi için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescili başvurusu yapılması ve bu kapsamdaki teknik birtakım yasal prosedürlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
İsim hakkı alma ancak marka tescil işlemi ile olur. İsim hakkı alma için Türk Patent ve Marka Kurumuna başvuru yapılması gerekmektedir. Başvurunun ardından Kurum tarafından markanın tescil edilip edilemeyeceği incelenecektir. Bu inceleme neticesinde markanın kabulü ve ilanı ya da başvurunun reddi söz konusu olacaktır.
İlgili 30 soru bulundu
Ödemeler hangi yollarla yapılabilir? Kurumumuz tarafından verilen hizmetlerle ilgili ücretler, Ziraat Bankası nezdindeki kurumsal tahsilat hesabı aracılığı ile veya kredi kartı yoluyla tahsil edilmektedir.
Marka tescil, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından yapılan, markanın yasal olarak korunmasını sağlayan ve kolaylaştıran bir işlemdir. Tescil edilen bir marka, başka bir firma tarafından aynı ya da benzer isimle kullanılamaz. Marka tescil, halk arasında isim tescil ya da marka tescili olarak da bilinir.
Marka tescil işlemlerinin sonuçlanması ortalama 8 ila 10 aydır.
Ülkemizde marka tescili ve buna yönelik işlemler Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde gerçekleştirilmektedir. Markanın tesciline yönelik bu süreç toplamda 6-12 ay sürebilmektedir. Marka Tescil ofisi ile çalışıldığında süreç daha profesyonel ilerlemekte ve daha kısa sürede sonuçlanabilmektedir.
Türk Patent Enstitüsü gelen marka tescil başvurularını değerlendirir. Hali hazırda benzer bir isim,sembol,şekil,ürün vs. yok ise o ürünün marka tescilini yapar. Ayrıca kurum müracaatları yaparken, sizin kim olduğunuzla ilgilenmez. Yani marka tescilini, şahıs yapabilir ya da tüzel bir kişilik olan işletme yapabilir.
Şahıs şirketleri de gerçek kişiler gibi marka tescil başvurusu yapabilirler. Şahıs şirketleri, ismen “şirket” olarak adlandırılırsa da kural olarak hukuki bakımdan “şirket” değillerdir. Tüzel kişilik sahibi olmadıkları için, marka başvurusunun “gerçek” kişi olarak yapılması gerekir.
Marka tescili, ticaret hayatında kullanılması şartıyla 10 yıllık koruma hakkı vermektedir. 5 yılı aşkın süredir kullanılmayan markaları almak isteyen üçüncü kişiler tarafından “marka hükümsüzlük davası” açılabilmektedir. Mahkemede “marka kullanım ispatı” yapamayanlar marka haklarını kaybetmektedirler.
Marka tescilinde koruma süresi başvuru tarihinden itibaren on yıldır. Bu sürenin bitimine altı ay kala yenileme süresi başlar. Süresinde yapılacak yenileme talebi ile sonraki on yıl içinde tescil hakkı devam edecektir. Yenileme işlemi yapıldıkça marka hakkı sonsuz devam edecektir.
Marka sahibi olmak her şeyden önce ticari bir faaliyetin bulunması gerekir. Ticari faaliyeti olmayan bir gerçek ya da tüzel kişinin marka tescili yaptırması kural olarak mümkün değildir. Patent ise çok genel anlamda buluş korumasıdır.
bir kişinin isim ve soyadlarının marka olarak tescili yasaktır. Kişinin soyadının marka olarak tescil edilebilmesi için, tescil edilmek istenen mal ve hizmet sınıflarında bu isim ile bilinir olunmalı ve ismin halkta soyadı olduğu izlenimi uyandırmaması (look and feel) gerekmektedir." Bkz.
Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu için ilk şart, ticari bir işletmenin olmasıdır. Aynı şirkete ait farklı markalar mevcutsa, her marka için ayrı marka tescili alınmalıdır.
Ülkemizde marka tescili konusunda yetkili kurum Türk Patent ve Marka Kurumu'dur. Marka tescil başvurusu elden, posta yoluyla veya internet üzerinden yapılabilir. Marka tescil başvurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken hususlara bu rehber yazımızda değiniyoruz.
İsim tescili denilince, internette domain veya alan adı olarak algılansa da bizim burada üzerinde duracağımız, bir şahıs, esnaf veya şirkete ait işletme adının ne anlama geldiği ve marka olarak tescili konusu olacaktır.
Patent Süresi Bitince Ne Olur? 20 yıllık koruma süresi bittiğinde artık patent serbest kalır ve korumanın uzatılma ihtimali kalmaz. Patentle korunan bilgi serbest bilgi olmuştur ve herkes serbestçe kullanır.
Türkiye'de Patent/Faydalı Model başvurusu ne kadar sürede sonuçlanır? Patent tescil başvuruları yaklaşık 3-5 yıl içinde sonuçlanır. Ancak Patent Tescil Başvurunuzun inceleme raporu olumsuz olması ve 2. inceleme talep edilmesi halinde Patent Tescil Başvurunuzun tescil süresi uzayabilir.
Incelemeli patent 20 yil, · Incelemesiz patent 7 yil, · Faydali model belgesi 10 yil, süreyle korunur.
Başvuru: İsim hakkı alma işlemi için gerekli başvurular yapılır. Bu başvurular, işletmenin isminin tescil edilmesini sağlar. İzleme ve Koruma: İsim hakkı alma işlemi tamamlandıktan sonra, işletmenin adı ve markası izlenir ve koruma altına alınır. Bu, izinsiz kullanımların engellenmesine yardımcı olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri