f) Bedenen ve ruhen sağlam, görme derecesi sürücü belgesi almaya elverişli olan işitme ve konuşma engellilere, ticari olmamak koşuluyla sadece otomobil kullanmak üzere H Sınıfı Sürücü Belgesi verilebilir.
İşitme kaybı yaşayan bireylerde bir kulak normal duyuyorsa işitme cihazı kullanılan kulakta işitme seviyesi 50 dB olmak şartıyla B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedirler.
İşitme Engelliler için Ehliyet Alma Süreci
Ehliyet almak isteyen ya da ehliyet değiştirecek olan engelliler, aile hekimlerine bir adet fotoğraflarıyla başvururlar. Aile hekimleri muayene neticesinde sürücülüğe engel hali tespit edilen veya hakkında karar verilemeyen kişiyi ilgili uzman hekime yönlendirir.
İşitme engelleri %41 ile %75 arasında olan hastaların özür oranları %30 ile %42 arasında değişir. Özür oranı %40 ve üzerinde olan hastalar engelli raporu alabilirler. Son olarak işitme engelleri %75 ile %100 aralığındaki hastaların özür oranları %42 ile %52 değer oranları aralığındadır.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “Sürücü Sağlık Raporu” almaları, Tam teşekküllü bir devlet hastanesinden “B sınıfı engelli sürücü olabilir” ifadesinin yer aldığı “Engelli Sağlık Kurulu Raporu” almaları, Bu iki rapor ile ehliyet kursuna başvuru yapmaları gerekmektedir.
İlgili 39 soru bulundu
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir.
Engelli Sınıfı: Sürücü kursu 6.692 TL, teorik ders saat ücreti 50 TL, ders ücreti 1.700 TL, direksiyon ders saat ücreti 312 TL, ders ücreti 4.992 TL.
Aslında diğer Engelliler gibi, hatta Engelli olmadığı halde ÖTV' den muaf olarak bir yakını üzerinden de olsa araç alabilenlerle beraber, İşitme Engelliler de hiçbir ayrım gözetilmeden ÖTV' den muaf olarak araç alabilmeliler.
Tek kulak işitme kaybı özür oranı %67,2 olmak koşulu ile bir kulak duymaması engelli raporu alınabileceği belirtilmektedir. Tek kulak duymaması engel oranı bu oranın altında kalmamak koşulu ile rapor verilmektedir.
İŞİTME ENGELLİ BİREYLER ÖTV MUAFİYETİ İLE ARAÇ ALABİLİR Mİ? Sadece işitme engeli bulunan bireyler için mevzuatta ÖTV muafiyeti ile araç satın alma hakkı bulunmamaktadır.
a) İşitme normal olmalıdır. Normal kulak hava yolu eşiği 25 dB'den iyi işitmek üzere diğer kulaktaki kayıp 50 dB olmalıdır.
İşitme kayıplı bireyler, ehliyet alıp araç kullanma hakkına sahiptirler.
Bireylerin duyu kayıp derecesi, alacakları ehliyet sınıfı ve kullanabilecekleri araç sınırlaması gibi pek çok etken, bahsedilen şartlar arasında yer alır. Devlet tarafından belirlenen sınırı aşmayan işitme kayıpları, trafiğe çıkmak için engel kabul edilmemiştir.
a) Sürücü belgesi verilemeyecek durumlar şunlardır; 1) Zekâ geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), 2) Bunama, 3) Dikkat bilinci, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığın ya da ilaç kullanımının olması, 4) Alkol bağımlılığı olanlar veya alkollü araç kullanmaktan vazgeçmeyenler, 5) Uyuşturucu veya uyarıcı ...
0-25 dB arasında ise Normal işitme. 25-40 dB arasında ise Çok Hafif Derecede İşitme Kaybı, Normal işitmeye çok yakın bir durum olduğundan kişiyi çok rahatsız etmez. Özel durumlarda işitme cihazı kullanımı tavsiye edilebilir. 40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı.
Her iki kulağında veya tek kulakta işitme kaybı özür oranı bulunan kişiler, sağlık durumları sebebiyle hastaneden gerekli belgeleri alırlar. Böylelikle sosyal hayatta ve iş hayatında çeşitli ayrıcalıklara sahip olabilirler.
İşitme kaybı; sorunun kaynağına göre ilaç, işitme cihazı ve ameliyat ile tedavi edilebilir.
İşitme engelliler ikiye ayrılır: 1.Tam işitme engelliler (Total) yani hiç duymayanlar. 2.Yarım işitme engelliler (kısmi kayıp) yani cihaz yardımı ile az da olsa duyabilen işitme engelliler.
Yüzde 40 engelli raporuna sahip bir vatandaş yalnızca kendi kullanacağı araçlar için indirimden faydalanabilirken yüzde 90 engelli raporuna sahip vatandaşların yakınları da bu indirimlerden faydalanabilir. Diğer yandan yüzde 40 ve 90 engel raporu olanlar, Özel Tüketim Vergisi ödemeden araç sahibi olabiliyor.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedenine bakılmaksızın araç alabilirler. Eğer ağır engelli (%90 ve üzeri) bir birey için araç alımı söz konusuysa aracı alacak kişinin 18 yaşından büyük olması şartı aranmaz. Bireyin aile yakınları, aracı satın alabilir.
Engellilik yüzdesi %90 ve üzerinde olmak şartı ile engelli bireyin üzerine araç alınabilir.
B Engelli Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
B sınıfı otomobil ehliyeti veya A2 sınıfı motosiklet ehliyeti almak istiyorsanız yaş sınırı 18 dir. A1 sınıfı motosiklet ehliyeti alacaksanız yaş sınırı 16 dır. A sınıfı ehliyet alacaksanız 2 senelik A2 ve 20 yaş sınırı söz konusudur.
YENİ "B" (ENGELLİ) SINIFI EHLİYET HAKKINDA BİLGİLER
Asgari yaş sınırı 18 olup deneyim ve tecrübe aranmamaktadır. B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıldır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri