Eğer kemik yolu 20 dB seviyesinin üzerinde, ancak hava yolu çizgisi altında ise bu iletim tipi işitme kaybı olarak adlandırılır (Resim 189). Eğer hem kemik yolu hem de hava yolu çizgileri 20 dB seviyesinin altında ve ikisi arasında 15 dB'den az fark varsa bu nörosensöryel işitme kaybını gösterir (Resim 190).
Odyometri Testi Sonuçları
Yapılan test sonucunda kişinin 500-1000-2000-4000 Hz ortalamaları alınarak saf ses işitme eşiği ortalaması belirtilir. 25 dB'ye kadar olan değerler normal kabul edilirken 25 dB'den yüksek değerler işitme kaybının belirtisidir.
Kemik yolu ise iç kulaktan itibaren bilgi verir. Bu ölçümde; bireyin sensörinöral duyarlılığı tanımlanır. Sensörinöral duyarlılık ya da sensörinöral işitme kaybı, konuşmaların ses seviyesi yeterince yüksek olsa dahi, konuşmaları anlamakta zorlanma olarak tanımlanabilir.
Hava-Kemik Aralığı: Aynı kulakta hava-kemik yolu işitme eşikleri arasındaki fark vardır. Hava-kemik yolu işitme eşikleri arasında 10 dB veya daha fazla aralık var.
Ölçüm yapılırken hava yolu ve kemik yolu işitme eşikleri ayrı ayrı ölçülür. Hava yolu işitme eşikleri kulağa takılan kulaklıklar ile ölçülür ve dış kulak yolundan verilen ses önce kulak zarına ve orta kulağa, oradan da iç kulağa iletilir. Kemik yolu işitme eşikleri ise kemik vibratör adı verilen alet ile ölçülür.
İlgili 27 soru bulundu
Normal bir kişide hem kemik yolu hem de hava yolu çizgilerinin 20 dB seviyesinin üzerinde olması beklenir (Resim 188).
Timpanometri testi sonuçları, kişinin kulak içi basıncını, kulak zarının hareketini ve işitme fonksiyonunu gösterir. Test sonuçları, normal, anormal veya sınırda olabilir. Normal sonuçlar, kişinin işitme fonksiyonunun normal olduğunu gösterir. Anormal sonuçlar ise işitme fonksiyonunda bir problem olduğunu gösterir.
Memelilerin orta kulağı, iç kulak sıvısı ve zarlarına kulak zarının titreşimini dalgalar hâlinde ileten üç kemikçik içerir. Bu kemikçikler çekiç, örs ve üzengi kemikçikleridir. Orta kulağın içindeki boşluğa timpan boşluğu ya da cavum tympani adı verilir.
40-55 dB arasında ise Hafif Derecede İşitme Kaybı. Düşük şiddetteki sesler duyulamaz, özellikle gürültülü ortamlarda konuşulanların anlaşılmasında zorluk yaşanır. Mutlaka işitme cihazı kullanmaya başlanmalıdır.
Otoskleroz orta kulakta ve iç kulakta anormal kemik yapımı sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu yeni kemik oluşumu, sesin asıl işitme organı olan iç kulağa iletimini engellemeye başlarsa hastada işitme kaybı ortaya çıkar.
Kulak kemikleri veya kulak kemikçikleri (Latince: tek. Ossicula auditus, çoğ. Ossicula auditoria) orta kulaktaki üç kemikten oluşur ve insan vücudundaki en küçük kemikler arasında yer alır. Havadan gelen sesleri sıvı dolu kemik labirente (koklea) aktarmaya yararlar.
- Ses perdesi ya da frekansı, hertz (Hz) cinsinden ölçülür ve soldan sağa işaretlenir. Her bir dikey çizgi farklı bir ses frekansını ifade eder. Ne kadar sağa gidilirse, ses perdesi o kadar yüksek olur, örneğin: kuş cıvıltısı. - Kırmızı ve mavi çizgiler ve harfler test sonuçlarını ifade eder.
Çıkan seslerin şiddeti desibel ölçüsü ile belirlenir. Bu noktada sesin perdesi ve frekansı, yani 1 saniyedeki titreşimi de önemli bir unsurdur. Seslerin frekansı ise hertz cinsinden ölçülür. İşitme testleri kişinin kendisine ulaşan farklı yükseklik ve perdedeki sesleri duyma becerisini test eder.
Son güncellemeler ile birlikte işitme cihazı ile ya da cihazsız olarak bir kişinin işitme engelli raporu alması için şart koşulan oran %40 olarak belirlenmiştir. Eğer kişi işitme cihazı kullanıyor dahi olsa yapılan testlerde %40 oranında işitme kaybı yaşıyorsa işitme engelli raporu alabilme imkanı elde eder.
Konuşma odyometrisi esnasında kişiye 10 desibel ile 15 desibel üzerinde 6 kelime sunulur. Bu kelimeler 3 heceden oluşmaktadır. Sesin 10 desibel ile 15 desibel arasında olma sebebi, bu aralığın saf ses ortalaması olarak değerlendirilmesidir.
İşitilebilen seslerin basınç düzeyleri; 0dB (işitme eşiği) -120 dB (acı eşiği) arasında değişir. Normal bir insan 0-50 desibellik sesleri kolayca işitebilir ve bundan rahatsız olmaz. 85 dB şiddetinde bir ses veya gürültü kulakları rahatsız eder ve uzun süre sunuk kalındığında kulakta hasar oluşur.
Çok hafif derece işitme kaybı, genellikle yetişkinlerde işitme kaybı eşiği olarak kabul edilen 20 dB'den daha düşük bazı sesleri işitememe durumudur. Bu derecedeki işitme kaybı, herhangi bir tedavi veya işitme cihazı kullanımı gerektirmez.
İşitme engeli raporu en az %40 olmalıdır. Bu oranın altında işitme kaybı yaşayan bireylerin rapor alması mümkün değildir.
Çekiç, örs ve üzengi kemikçikleri zar ile iç kulağın bağlantısını sağlar. Bu üç kemikçik vücudun en küçük kemikçikleri olup zara gelen titreşimi takriben 12-19 kat arttırırlar ve iç kulağın “perilenf” sıvısına iletirler. Çekiç kemiği zara yapışıktır. Örs, ortada ve üzengi ise iç duvarda yapışıktır.
Kulak kepçesinin hemen arkasındaki kemik dokusu mastoid kemik olarak adlandırılır, buradaki havalı hücrelerin enfeksiyonuna ise mastoidit adı verilir. Akut mastoidit tipik olarak akut orta kulak enfeksiyonun bir komplikasyonu olarak ortaya çıkar.
Orta kulak boşluğunda; kulak zarı ile iç kulak arasında dıştan içe doğru yerleşmiş 3 adet hareketli kemikçik bulunmaktadır. Bu kemikçikler en dışta ve en büyük olan malleus, orta kısımda bulunan inkus, en içte ve en küçük olan stapes kemikçiğinden oluşmaktadır [4].
Hastadaki işitme fonksiyonlarının ölçüldüğü ve bu sayede işitme bozukluğunun tanı ve tedavisinde kullanılan testlere verilen isimdir. Bir diğer deyişle, kulak ve duyma ile alakalı tüm testlere odyometri denir.
Timpanometri: Orta kulağın basıncını ölçmeye yarayan testtir. Ölçümün yapılabilmesi için kulak zarının delik olmaması gerekir. Acısız ve ağrısız bir testtir. Basınç değeri olarak -50 ila +50 arası normal değer olarak kabul edilir.Testte başlamadan önce kişiye test hakkında bilgi verilir ve teste başlanır.
Kulak Burun Boğaz pratiğinde çocuk hastaların işitsel fonksiyonları hakkında ön bilgi sahibi olmak için genellikle otoakustik emisyon ve/veya geleneksel timpanometri (GT) gibi ölçümlerden faydalanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri